Турция поставя под въпрос бъдещето си в ЕС, докато Брюксел гледа към Балканите

Ройтерс

Снимка: Юръп юнайтед

От години Турция се опитва да се присъедини към Европейския съюз, представяйки се като нарастваща икономическа и политическа сила и мост между пазарите на Азия и Близкия изток.

Но следващата държава, която ще се присъедини към сегашните 28 членове на ЕС, по-вероятно ще бъде една от шестте малки балкански държави, пет от които все още бяха част от Югославия, когато Турция подаде за първи път молба за членство.

Няколко влиятелни държави от ЕС имат резерви за допускането на голямата, преобладаващо мюсюлманска държава, макар и членка на западния военен алианс НАТО, опасявайки се от трудна интеграция, докато малките държави имат история на гладко присъединяване.

Докато ЕС насочва вниманието си другаде, турското правителство и обществеността са все по-обезверени и започнаха да се чудят дали наистина изобщо се нуждаят от Европа.

„Предполагам, че никой не иска да каже, че няма да продължаваме с процеса по присъединяване, нито ЕС, нито Турция“, каза посланикът на Турция в ЕС Селим Йенел, говорейки на семинар в Брюксел през септември.

„Но ще дойде ден, в който ще трябва да решим какво да правим с него, защото това не води никъде“.

Присъединяването към ЕС носи ползи като лесен достъп до най-големия в света търговски блок, свободно движение на работници, финансиране на по-бедни региони и инфраструктура и шанс за принадлежност към относително стабилен политически съюз.

През следващото десетилетие или по-нататък Сърбия, Македония, Черна гора и Албания, Босна и Косово може би всичките ще могат да се възползват от тези привилегии, следвайки Словения и Хърватия в списъка на членовете.

Междувременно кандидатурата за членство на Турция е реално замразена от три години, задържана от политически пречки и съпротивата на някои страни от ЕС, включително Германия, Франция и Австрия.

Подкрепата за членство в ЕС сред турците падна на 44 процента тази година от 73 на сто през 2004 г., според неотдавнашен доклад на германския фонд Маршал.

Главният преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш каза миналия месец, че неговата страна вероятно никога няма да се присъедини към ЕС, заради отношението на сегашните членове на блока.

Високопоставен представител с пряк достъп до преговорите за разширяване каза, че лидерите на ЕС не са фокусирани върху Турция, която би била членката с най-многобройно население, което пък ще й даде най-голям дял места в Европейския парламент и влияние в европейските институции.

„Има истинска откритост към разширяване на Балканите и по-нататък на изток (в източна Европа)“, каза служителят, като отбеляза, че „шест или седем“ държави от региона могат в крайна сметка да станат членове на ЕС, увеличавайки общия брой на страните в ЕС на 34 или 35 държави.

„Западните Балкани са много близо до Европа. Но Турция е качествено различна по всякакви причини: въпрос на география, фактът, че е мюсюлманска държава, фактът, че общественото мнение в някои страни членки е силно против“.

Турция все още се опитва да спечели благоразположението на Брюксел. Пакет с реформи, представен в понеделник, който включва разрешение на образование на други езици, освен турски в частните училища, и възможно намаляване на прага за представяне в парламента за политическите партии, бе приветстван от Европейската комисия.

Стъпките, които имат за цел да спасят мирния процес с кюрдските бунтовници, може да помогнат на Турция да получи по-добра оценка в годишния доклад за напредък на Комисията, очакван на 16 октомври. Това ще увеличи перспективите за получаване на одобрение от страните членки на ЕС за започване на разговори по нова глава от преговорите за членство. Но отварянето на нова глава – една от общо 35, няма да промени цялостната картина на куцащи преговори.

Консерваторите на Ангела Меркел се противопоставят на членство на Турция, смятайки че нейните размери ще „претоварят“ блока. Меркел може да се озове в коалиция със социалдемократите или зелените, които искат ЕС да продължи преговорите с Турция, но това не е топ приоритет.

Някои страни от ЕС, включително Великобритания, силно подкрепят кандидатурата на Турция за членство, като виждат като полза за ЕС динамичната турска икономика и нейното влияние в Близкия изток.

Мариете Схаке, холандска евродепутатка от либералите, смята, че ЕС трябва да продължи работата по турското присъединяване и да оказва натиск за реформи.

„Нашите отношения преминават през труден период, но като търговски партньор, като член на НАТО, като съсед в сложния Близък изток, ние трябва да имаме предвид важността на отношенията между ЕС и Турция“, каза тя. „Това не означава, че в тези отношения няма да има критики“.

Правозащитната организация Амнести интернешънъл обвини в сряда турските власти в мащабни нарушения на човешките права при опитите им да потушат протестите по-рано тази година. Докладът вероятно ще бъде използван като муниция от скептиците на турското членство.

Турция стана асоцииран член на блока през 60-те години, но преговорите по присъединяване, започнали през 2005 г., са затънали в спора за разделения остров Кипър, член на ЕС. Дипломати казват, че постигане на напредък в преговорите за обединение на Кипър този месец може да бъде ключът към придвижване на преговорите на Турция напред.

Турция започва да мисли какви ще бъдат отношенията й с ЕС, ако не може да бъде постигнато членство. Връзките на Турция и ЕС са вече силни. Американски съюзник, който се присъедини към НАТО през 1952 г. и е ангажиран член на западния алианс с втората по големина военна сила, Турция е ценен партньор във външната политика.

Търговските и икономическите партньорства са също силни. Йенел, турският посланик в ЕС, е убеден, че тези връзки ще продължат независимо от това дали Турция ще се присъедини към блока.

„Съществената връзка, комплексната връзка с ЕС ще продължи, независимо от всичко“, каза той.

Но ако преговорите за Кипър се провалят, Анкара ще трябва да признае кандидатурата си за членство за блокирана и да каже на Брюксел какво иска вместо това, например споразумение за свободна търговия, което да замени съществуващия митнически съюз, каза Йенел.

Главният преговарящ Багъш също е уверен, че ЕС и Турция ще продължат да работят рамо до рамо.

„В дългосрочен план аз мисля, че Турция ще завърши като Норвегия. Ние ще бъдем на равнището на европейските стандарти, много тясно обвързани, но не като член“, каза той./

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.