В десетката: Загубихме

Не на България по Оруел
Хиляди протестираха на 14 юни пред Министерския съвет срещу избирането на медийния олигарх Делян Пеевски за председател на ДАНС. Снимка: Мила Ташева

Олигархията спечели изборите, протестът умря, добрите загубиха — време е да приемем тези факти. Саркастичните коментари “тия още ли са тука” имат съвсем нериторичен отговор — “да, и ще са тук още три години и половина”. Мнозина обаче отричат реалността, защото признаването на загубата налага някои тежки и неприятни изводи:

Първо, демокрацията не е магия за справедливост, а работи по конкретни, детайлно разписани в закони начини. Работи чрез избори, партии, коалиции и изобщо — чрез политици. Не работи чрез разказване пред камерата какво искаме от Дядо Мраз докато сръбваме кафенце преди работа.

Гласът на един на циганин, купен за дамаджана ракия, в демокрацията струва повече от всичките красиви-умни-млади-хора, смъкнали бански на плажа и написали ОСТАВКА! на голите си гъзове. Автомобилът на демокрацията не се шофира с шервания от смартфона докато браузиш на задната седалка (не и докато нямаме функциониращо е-управление).

Второ, лошите изобщо не са тъпаци и често надхитряват добрите. БСП и ДПС бяха достатъчно умни да не се поддадат на импулса да използват сила срещу протеста и кротко изчакаха да отмре. Според скорошно проучване мирните протести успяват двойно по-често от тези с насилие — но само ако държавата прояви насилие, докато протестът е мирен. Сегашните управници обаче не допуснаха нито една грешка, която да ги компрометира като тирани пред остатъка от страната и пред международната общност. Нагли и цинични — да, но законно избрани и мирно управляващи. Умна работа, ако не морална.

Трето, много от протестиращите, макар и красиви, се оказаха глупаци, поне политически. Според проучване в началото на протестите 50% от тези на площада нямало да гласуват. Форумите преливат от критики как Реформаторският блок не бил достатъчно як и как едикаквоси ги разочаровало завинаги от сини и/или зелени.

Точно това цупене докара на власт БСП, ДПС и Атака, чиито електорати гласуват усърдно. Наслаждавайте им се в следващите години, докато чакате принца на бял кон — вие, негласуващите, ги избрахте. Или по-добре осъзнайте вината си вместо да се мъчите да я заровите под илюзията, че по улиците компенсирате.

Важно е да осъзнаем тези факти, защото отричането им ни прави слаби. Докато чакаме “тъпаците” да паднат “всеки момент”, не се готвим с идеи и политики за дългата борба с умния и опасен враг, който всъщност стои пред нас. Докато не разберем, че най-тъпо е да не гласуваме, глупавите и грозните ще продължават да решават общата ни съдба.

От gradinko.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.