Пеевски с „позиция” – не бил задкулисие. Абе, я си признай колко медии купи тайно…

Делян Пеевски разпрати до медите „позиция”, по повод решението на Конституционния съд, което го остави депутат.
Чудно, да имаш толкова медии и редактори, които ти пълзят в краката, и да не пратиш едно свястно съобщение до медиите… Пеевски е съчинил сърцераздирателно писмо с такива изрази, че може да го е писал само той сам. И евентуално Доган да му е помагал, съдейки по някои философски обрати.

В писмото има забележителни неща.
Той задава въпрос „Кой (кои)” не позволил да стане шеф на ДАНС. В типичния български стил развива теория на конспирацията. Да, със сигурност Цветанов и Борисов, с които той играеше комбина 4 години по време на управлението им, се притесниха от този избор.

Но Пеевски или се прави на дръж ми шапката, или още не е разбрал, че не може някаква конспирация да изсипе спонтанно пред министерския съвет няколко хиляди души. Той беше като тапа на шампанско, която гръмна и изригна народното недоволство. Хората, които се надяваха едно по-нормално правителство да премахне останките от управлението на Борисов, бяха разочаровани да видят как елемент от това управление – Пеевски – превръща всичко в един нов цирк.

А Пеевски в писмото си обяснява своето отхвърляне със „съюз между контрабандата, корупцията и властта на политици”.
И пита как е бил депутат от опозицията и задкулисие едновременно. Май наистина не може да проумее кой е и какво е вършил. Той, който в предишния парламент беше опозиция денем, а вечер беше цензор на вестници, които правят пропаганда в подкрепа на властта. И които чернят безогледно политически противници на Борисов. Или клеветят бизнесмени, които по някакви причини са му станали прицел. Или окалват хора, заради бизнес интереси на банкера Василев, с който Пеевски не е в никакво задкулисие.

И така, сега в „позицията” си пише, че „няма задкулисие Пеевски”. Дори да му припомниш колко медии притежава или контролира неофициално, сигурно Пеевски пак ще мига невинно и ще пита какво е това задкулисие.

Ще си признае ли, че има участие например в сделката за „Труд” и „24 часа” под някаква форма? В тях няма и един ред срещу него, не смеят да го закачат и с перце. Ще си признае ли, че и в момента е комбина с Бойко Борисов – за когото в медийната му империя вече няма и един ред, който да го закачи, от няколко месеца.

Ще си признае ли Пеевски, че той и неговият авер банкерът Василев навлизат необяснимо как във всякакви бизнеси и тяхната Групировка процъфтява с помощта на изпълнителната и съдебната власт? И преди, и в момента, както отбелязахме, че ще стане още преди изборите (виж тук).

Всичко това обаче не означава автоматично, че Пеевски не може да бъде депутат и Конституционният съд задължително трябва да го „уволни“. Това е юридически казус, който е решен от компетентния орган. И да оспорваш решението на съда е някаква форма на анархия, непризнаване на закони и институции (виж тук).

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.