Путин променя конституцията, маха Медведев

Многосерийната руска комедия - колаж от Фейсбук
Колаж за Путин и Медведев, качен на Фейсбук страницата на „Новая газета“. Надписът гласи „Многосерийна руска комедия – Владимир (Путин) и Дмитрий (Медведев) си сменят професиите.

Руският президент Владимир Путин внесе в Държавната дума проектопоправки в конституцията на страната.Те променят осем члена от основния закон, засягащи Върховния съд и прокуратурата на Русия, пишат „Независимая газета“, „Комерсант“ и „Ведомости“, цитирани от Би Би Си.

Според мотивите към проекта „реорганизацията на съдебната система ще осигури единство в подходите при осъществяване на правосъдие както спрямо гражданите, така и спрямо юридическите лица“ във федерацията, отбелязва официозът „Росийская газета“.

Путин предлага в Русия да има само един висш съдебен орган, разглеждащ граждански, наказателни и административни дела, а Висшият арбитражен съд (ВАС) да се премахне. Така страната отново ще има цялостна съдебна система, пише „Независимая газета“, според който ВАС напоследък се е стремял да стане „самостоятелен отрасъл от правосъдието“.

Вестникът изброява претенденти за шеф на новата структура. Политологът Алексей Мухин посочва сред тях и днешния премиер Дмитрий Медведев, ако „правителството излезе в оставка или сам той го напусне“.

Според „Московский комсомолец“ сливането на съдилищата е стъпка към отстраняване на Медведев.

Путин не би могъл ей тъй да прати в оставка своя „пазител на мястото“, отказал се доброволно от борбата за президентското кресло. Би могъл само да го „повиши“ с назначение на новоизмислен висш пост в държавата, пояснява вестникът.

Друга важна поправка предвижда да се ограничат пълномощията на генералния прокурор Юрий Чайка, чиито заместници да се назначават занапред от горната камара на парламента по предложение на държавния глава. А прокурорите на 83-те субекта на федерацията да бъдат одобрявани от президента.

Путин открива епоха на корекции в основния закон, констатира „Независимая газета“. Аналитикът Игор Юргенс вижда тук тенденция към по-нататъшна централизация на властта в Русия. По време на криза тя може да има положителен ефект, но в бъдеще не са изключени отрицателни последици, смята той.

„По повод 20-ата годишнина на основния закон Владимир Путин демонстрира, че конституцията е крава. Но не и свещена“, резюмира изданието.

„Сливането на два клона от съдебната власт ще се отрази на качеството и обективността на една институция с пряко влияние върху стабилния характер на собствеността, инвестиционния климат и икономическото развитие“, прогнозира „Ведомости“ в редакционен коментар.

Общият брой на съдиите от Върховния съд и ВАС днес надхвърля предполагаемия брой на магистратите в бъдещия висш съдебен орган. И „кандидатите ще се наложи да жертват някои принципи срещу такъв един елитен, на практика доживотен статут“, смята юристът Юлий Тай, говорил пред „Комерсант“.

Според „РБК дейли“ новият „върховен суперсъд“ ще включва 170 съдии и ще започне работа след шестмесечен преходен период. Върховните съдии ще бъдат преатестирани от специална комисия с участието на президентски представители, хора от руската Обществена палата и от сдружения на юристи. Първият зам.-председател на Държавната дума Александър Жуков съобщи, че проектът ще бъде разгледан до края на годината, пише вестникът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.