Могат ли да фалират САЩ?

Блокирането на федералното правителство в САЩ ще задуши икономическия растеж и бизнеса, а освен това ще отслаби потребителското доверие.Американските държавни облигации с падеж след 10 години са основата на световната финансова система и, ако се съди по тяхната слаба доходност от 2,6%, посланието на облигационния пазар от тази седмица (б. пр.: миналата седмица) бе ясно: САЩ няма да изпаднат в състояние на неплатежоспособност по държавния дълг.

Това не бе достатъчно, за да спре покачването на градусите на някои пазари, след като правителството на САЩ спря работа за първи път от 1995 година.

Като отегчено ехо от 2011 година, инвеститорите съсредоточиха вниманието си върху въпроса дали таванът на дълга от 16,7 трилиона долара може да бъде вдигнат до 17 октомври, което би предотвратило евентуалното забавяне при плащанията по американски държавни облигации, а това пък би било класифицирано като технически фалит.

Лихвите по американските облигации с падеж по-късно този месец се повишиха рязко тази седмица, тъй като някои парични пазари решиха, че предпазливостта е правилният подход.

Цената на застраховането срещу изпадането на САЩ в неплатежоспособност на изтънелия пазар на деривати на суверенен дълг също нарасна стремително, а инвеститорите, влагащи в акции, се насочиха към изхода, тъй като се очаква правителството да остане блокирано след началото на идната седмица, а и се задава политически сблъсък заради тавана на дълга.

Предвид факта, че ситуацията във Вашингтон е патова, министерството на финансите на САЩ би тревога: „Ако участниците на пазара загубят доверие в готовността на САЩ да плащат дълговете си, неблагоприятните последици, на които станахме свидетели през 2011 година, може да се появят отново и дори е възможно лихвите по държавните облигации да тръгнат нагоре. Едно такова повишаване на доходността на държавните облигации ще увеличи и цената на финансирането на държавния дълг и ще влоши фискалното положение на правителството.“

Отвъд нервното късо позициониране на всички пазари преди вероятната сделка за тавана на дълга в последната минута, на каквато вече станахме свидетели през август 2011 година, много по-важният въпрос е какво означава поредният случай на неотстъпчивост във Вашингтон за американската икономика и какви са изгледите за политиката на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ.

Преди месец лихвите по американските държавни облигации с падеж след 10 години достигнаха 3% и пазарът бе здраво в лапите на „мечките“. Говореше се, че перспективите пред икономиката на САЩ се подобряват и инвеститорите се подготвяха за свиване на програмата на УФР за купуване на облигации за солидните 85 милиарда долара месечно.     Сега става ясно, че американската централна банка е проявила голяма далновидност миналия месец, когато реши да не се отказва от този курс, и то не само заради сегашната фискална конфронтация.

Тазседмичните данни за продажбите на автомобили и заетостта в частния сектор през септември не показаха по категоричен начин, че американската икономика е готова да се задвижи отново.

Една икономика, нарастваща с 1,5 до 2% на годишна основа през третото тримесечие на годината, едва ли е подходящ фон за продължително политическо парадиране във Вашингтон.

Джак Аблин от Harris Private Bank набляга на това, че поредният случай на патова ситуация в столицата на САЩ ще направи малко за подобряване на очакванията на директорите на корпорациите – групата, която дава тона на пазара на труда.

„Пет години минаха от (началото на) икономическата криза, работните места обаче остават с 1,9 милиона по-малко, отколкото през януари 2008 година. Доверието на корпоративните лидери ще трябва да се повиши, за да продължат подобренията на трудовия пазар“, казва Аблин.

Това означава, че възможността за свиване през тази година на програмата на УФР за изкупуване на облигации избледнява, и предвид предстоящата през януари смяна на президента на централната банка на САЩ, тя може да остане основният купувач на американски държавни облигации много след началото на 2014 година.

„С продължаването на (сегашната ситуация, при която правителството) не работи, става все по-трудно човек да си представи ускоряване на икономическия растеж, което ще намали безработицата или ще повиши инфлацията“, казва Джонатан Луис, директор за инвестициите в Samson Capital Advisors. „Идеята за свиване на изкупуването на държавни облигации бързо ще изгуби очертания на хоризонта, до към края на 2014 година“, прогнозира той.

Едно бързо решаване на проблема със спирането на работа от правителството и голямо споразумение за държавните разходи и тавана на дълга със сигурност при нормални условия ще тласне цените на акциите и лихвите по облигациите нагоре. Тогава отново, както през август 2011 година, Вашингтон може да осигури поредно краткосрочно закрепване на положението с финансирането, което ще доведе до нова битка за тавана на дълга догодина.

Влизайки в последното тримесечие от годината, можем да установим от постъпващите данни, че доверието на бизнеса и потребителите вече е понесло удар от сериозните отклонения във функционирането на политическата система във Вашингтон.

Това означава, че е напълно реално американските държавни облигации, които бяха пренебрегвани в продължение на много месеци, да приключат 2013 година с още по-ниска от сегашната си доходност и свиването на програмата на УФР за тяхното изкупуване да стане тема за обсъждане най-рано идната пролет.

Още по темата: Опасност от изпадане в дефолт, ако не се вдигне таванът на дълга

„Заплахата от дефолт на САЩ поражда страхове по света“, е заглавието на в. „Ню Йорк таймс“.

Патовата ситуация по фискални въпроси във Вашингтон предизвиква нервност от Лондон до Бали и растящо безпокойство, че САЩ може да престанат да изплащат част от държавния си дълг, което би предизвикало световни финансови проблеми и би навредило на крехкото икономическо развитие в много страни, отбелязва вестникът.

Пет години след като финансовата криза в САЩ допринесе за разпространяването на тежка глобална рецесия, държавниците по света отново се опасяват от съпътстващи щети, но този път страните им биха станали жертва не на невъздържаността на Уолстрийт, а на политическата система във Вашингтон, която според мнозина чужденци изглежда вече вече не е способна да работи ефикасно, пише изданието.

Частичната парализа на държавното управление на САЩ отново показва, че проблемите на Вашингтон излизат извън границите на САЩ. Блокиран от политическата криза у дома, президентът Обама отсъстваше от вчерашната срещата на лидерите от Азиатско-Тихоокеанския регион в Индонезия, което даде на Китай нови възможности да утвърди ролята си в региона.

В Европа усилията да се постигне ново значимо търговско споразумение със САЩ са в застой, тъй като много държавни ведомства във Вашингтон работят с минимален персонал. И колкото и да е тревожно това забавяне за Европа, то е само предвестник на почти сигурните икономически последици, ако САЩ не повишат тавана на дълга си и за пръв път изпаднат в дефолт по правителствените си ценни книжа.

„Вашингтон все повече започва да прилича на италианската политическа система с постоянните й кризи, а не на президентска система, както бе досега“, отбелязва Ален Фрашон, колумнист и бивш кореспондент на в. „Монд“ във Вашингтон.

„Хората се тревожат от тавана на дълга. Това може да се окаже последната капка, която да задейства нова криза на финансовите пазари“, казва Фрашон, цитиран от „Ню Йорк таймс“.

Тази тревога цари в цяла Европа и то тъкмо когато Гърция и Испания изглежда се съвземат и има признаци за растеж, които обещават край на рецесията, когато Германия премина през избори, а Рим – през поредната си политическа криза. Нов финансов срив ще навреди и на Франция, а не само на Гърция, Португалия и Испания, заявява Фрашон.

„Хората не искат това крехко равновесие да се наруши от евентуална финансова криза, предизвикана от Вашингтон“, отбелязва Фрашон пред „Ню Йорк таймс“.

Сегашната административна парализа в САЩ едва ли ще нанесе трайни щети, но неповишаването на тавана на дълга може да е катастрофално, пише в. „Вашингтон пост“.

Очаква се колективното въздействие на административната парализа да е слабо и много икономисти вече бият тревога за един много по-стряскащ сценарий – вероятността един парализиран Конгрес да допусне нацията да изпадне в неплатежоспособност по дълговете си, пише изданието.

Правителството може да остане без пари, за да си плаща сметките, още в средата на този месец, ако Конгресът не успее да повиши лимита на задлъжняването. Това ще подкопае доверието в света към САЩ като финансово стабилен световен център и трайно ще увеличи лихвите по правителствените облигации, отбелязва „Вашингтон пост“.

„Китай заяви, че САЩ са длъжни да решат спора около тавана на дълга“, е заглавието на в. „Гардиън“. Китайският заместник-финансов министър Чжу Гуаняо изрази безпокойство за „сигурността на китайските инвестиции в САЩ“, пише вестникът.

Китай е най-големият чуждестранен кредитор на САЩ и държи около 1,277 трилион долара в американски държавни облигации към края на юли по данни на финансовото министерство на САЩ.

Министърът на финансите на САЩ Джейкъб Лу отново предупреди в неделя, че на 17 октомври САЩ ще останат само с около 30 милиарда долара за покриване на задълженията си, които възлизат на около 60 милиарда долара на ден, освен ако Конгресът не повиши тавана на дълга. „Конгресът си играе с огъня. Ако правителството на САЩ за пръв път в историята си реши да не плаща сметките си навреме, ще изпаднем в дефолт. Няма вариант, който да ни спира от изпадане в дефолт, ако нямаме достатъчно пари да си плащаме сметките“, припомня „Гардиън“ изказването на американския финансов министър.

Чжу заяви, че Китай и САЩ са „неразделни“. „Изпълнителната власт на САЩ трябва да предприеме решителни и надеждни мерки за избягване на дефолт по държавните си облигации. Това е важно както за американската, така и за световната икономика“, каза китайският заместник-финансов министър. „Надяваме се, че САЩ много добре разбират уроците на историята“, добави Чжу, имайки предвид подобен спор по тавана на дълга през 2011 г., който доведе до историческо понижаване на кредитния рейтинг на САЩ „ААА“ и до паника по световните фондови борси, отбелязва „Гардиън“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.