Либия е новото убежище за терористи

Ройтерс

Американската акция за залавянето на заподозрян член на Ал Каида на улица в Триполи потвърди това, от което мнозина либийци вече се страхуваха: че следреволюционният хаос е превърнал голямата страна в Северна Африка в убежище за ислямистки екстремисти с международни амбиции.

Две години след като подкрепената от Запада война доведе до свалянето на Муамар Кадафи, Либия все още е крехка, правителството е слабо, а армията е неспособна да контролира големи части от територията, в която съперничещи си милиции се борят за пай от богатствата на страната.

В събота Назих Абдул-Хамед ал Рукаи, по-известен с партизанското си име Абу Анас ал Либи и издирван за бомбени атентати срещу американски посолства преди 15 години, е бил заловен от 10 души, докато се е връщал от молитва в южната част на Триполи.

Четири коли се насочили ненадейно срещу Либи, който се прибирал у дома си. Той бил заловен от мъже с либийски акцент, според семейството му, и натикан в микробус, който бързо се отдалечил. Според американски представители в момента той е държан извън страната.

Някои експерти по сигурността заявиха, че залавянето на толкова високопоставен екстремист в либийската столица подчертава успеха на свързаните с Ал Каида групи да си създават бази далеч от центъра си в региона на Пакистан и Афганистан.

Либи е бил бивш изгнаник, за когото съобщават, че се е върнал у дома миналата година. Либия все по-често привлича чужди екстремисти, казват анализаторите, със слабата си централна власт, неконтролирана територия и слабоохранявани граници със Субсахарска Африка, които позволяват лесен път за потока от оръжия и хора към горещите точки в региона.

„Либия е убежище за всякакви радикални групировки поради липсата на централно правителство, което наистина да контролира територията“, заявява професор Дирк Вандевале, експерт по Либия и автор в колежа Дортмут, който току-що се е върнал от Триполи.

„САЩ със сигурност смятат Либия за ключова територия, за да контролират всякакъв тероризъм не само в Либия, а и в Сахел и дори в Субсахарска Африка.“

След падането на Кадафи ислямистите, включително свързани с Ал Каида елементи, използваха Либия за контрабанда на оръжия и база за бойците. Северна Африка е мястото на действие на „Ал Каида в ислямски Магреб“ и на други ислямисти, които или сътрудничат на мрежата, или симпатизират на идеологията й.

Това влияние пролича ясно, когато ислямистки екстремисти бяха обвинени за нападението над американско консулство в източния либийски град Бенгази, при което посланикът на САЩ беше убит.

През последните две години оръжията от бившите складове на Кадафи стигнаха до Египет, Мали и Сирия, и попаднаха в ръцете на съперничещи си милиции и бивши либийски бунтовници, които отказват да се разоръжат, като казват, че искат да получат повече от богатствата на Либия.

Хаосът прави либийската централна власт нестабилна дори две години след революцията, докато премиерът Али Зейдан се бори срещу натиска на съперничещи племена и протестиращите, които искат повече местна автономия в източната и южната част на страната.

Показателен за хаоса в страната е фактът, че през последните два месеца въоръжени протестиращи са поели контрола над ключови пристанища, за да искат повече автономия за своя източен регион. Това намали наполовина производството на петрол на страната-член на ОПЕК, спрямо обичайните 1,4 милиона барела на ден.

Миналата седмица въоръжени тълпи се опитаха да щурмуват и руското посолство, след съобщения, че украинка е убила либийски офицер. Дипломатите бяха принудени да се евакуират, след като Триполи заяви, че не може да гарантира сигурността им.

Ислямистите в Магреб

Безредиците в Либия притесняват съседите й в Северна Африка, като подхранват опасенията, че либийската територия може да стане плодородна почва за „Ал Каида в ислямски Магреб“ и други ислямистки екстремисти, които все по-често си сътрудничат, според анализаторите по сигурността.

Силите за сигурност казват, че обхваната от беззаконие Южна Либия е станала в още по-голяма степен убежище за свързани с Ал Каида бойци, след като френските сили ги прогониха от бастионите им в Северно Мали тази година, като убиха стотици при военната кампания.

Алжирските сили за сигурност обвиниха екстремистите, които провеждат операциите си от Либия, за нападението през януари срещу газовото находище Ин Аменас край либийската граница. При него бяха убити над 30 чуждестранни работници, а чуждите нефтени компании започнаха да преразглеждат операциите си в Северна Африка.

„Залавянето на важна фигура от Ал Каида няма да има голям ефект върху цялостната ситуация, докато държавата остава невидима“, заяви източник от алжирските сили за сигурност пред Ройтерс. „Въоръжените групировки запълват вакуума“.

Мохтар Белмохтар, обвиняван за нападението срещу Ин Аменас, заплашва с нападение срещу френските интереси тази година. Той обяви, че неговите бойци ще обединят силите си с ДЕДЗА (Движението за единство и джихад в Западна Африка), ислямистка групировка, която беше разпръсната от френската офанзива в Мали.

В съседен Тунис, ислямисткото правителство също обяви за терористична групировка членовете на свързана с Ал Каида местна хардлайнерска групировка, Ансар аш Шария, които са обвинени за убийството на двама опозиционни лидери.

Каква е предполагаемата роля на Либи, все още не е ясно. Синът му Абдула ал Рукаи, отрече баща му да е вземал участие в бомбените атентати срещу посолствата на САЩ.

Либи е бил описан в доклад на Конгреса на САЩ през 2012 година като „строител на мрежата на Ал Каида в Либия“ според изданието „Лонг уор джърнъл“, което документира „Войната срещу тероризма“, както е известна в САЩ.

Слабата либийска сигурност предоставя на евентуален заподозрян от Ал Каида широки възможности за комуникация с други ислямисти и съмишленици на Ал Каида, заяви главният редактор Томас Джоселин.

„Не са само един или двама“, казва той. „има цяла поредица известни личности от Ал Каида, с които може да е работил, и известни свързани с Ал Каида групировки, с които може да е работил“.

Либийското правителство, притеснено от ислямистката ответна реакция, окачестви залавянето на либийски гражданин на негова територия като „отвличане“ и поиска обяснение от Вашингтон. Някои либийци вече се подготвят за ислямистка реакция.

„Ще има реакция за отмъщение, защото той е важна фигура в Ал Каида“, заяви Абдул Басит Харун, бивш либийски екстремист. „За да им покажат, че арестът на когото и да било ще струва много скъпо.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.