Венецуела се бори с „валутния туризъм“

Ройтерс

Опашка за тоалетна хартия в Каракас. Снимка: от тв екрана

Правителството на президента Николас Мадуро планира да използва машини за вземане на отпечатъци на летищата, за да се опита да разкрие онези венецуалци, които купуват билети до чужбина без изобщо да се качват на самолета, само за да могат да измамят контрола по обмяна на валута. Това е най-новият синдром на венецуелския икономически хаос.

Повечето полети от южноамериканската страна, член на ОПЕК, са ангажирани с месеци напред, защото местните жители купуват билети, за да получат разрешение да купят долари на преференциална цена.

При феномена, който венецуелците нарекоха „валутен туризъм“, мнозина дори изобщо не пътуват, поради което самолетите често летят наполовина празни. След това хората продават доларите на черния пазар с печалба до седем пъти над официалната им стойност.

Подтиквани от серия статии по темата, през уикенда чиновници заявиха, че планират да поставят машини за вземане на отпечатъци на летищата, пристанищата и границите, за да открият непътуващите измамници.

Едва след като хората се регистрират на тези машини, ще се активира валутния им превод, се казва в изявление на валутната служба „Сайме“.

„Доларите трябва да се използват за подхранване на националната икономика, а не за да се спекулира с тях“, заяви Хуан Карлос Дуарте, директорът на „Сайме“. Той добави, че неговата организация ще работи с държавната комисия по валутата „Кадиви“, за да спре измамите.

Разрастването на „валутния туризъм“ се добави като нов символ за натрупващите се икономически проблеми, заедно с годишния ръст на инфлацията от 45 на сто, честото спиране на тока и недостига на основни стоки като тоалетна хартия и мляко.

Мадуро спечели на косъм изборите тази година, за да замени социалистическия лидер Уго Чавес, който почина от рак. Мадуро се бори да разреши базовите проблеми на Венецуела, да създаде собствена политическа идентичност и да запази обединена управляващата Комунистическа партия.

Чавес въведе контрола над валутния обмен преди десетилетие. В момента разликата между официалния курс от 6,3 боливара за 1 американски долар и този на черния пазар е близо 7 пъти по-висока – най-голяма от когато и да било досега.

Има строги ограничения за продажбата на долари по официалния курс, но с валиден самолетен билет венецуелците могат да обменят до 3 хиляди долара по обявения от правителството курс. Те се възползват от това, като използват кредитните си карти в процес, известен като „ел распао“ или „цакването“. Те или използват кредитните си карти, за да изтеглят пари в брой, които след това връщат у дома, или изпращат кредитните си карти на приятели в чужбина, които ги прибират и след това изпращат сумите обратно.

Понякога хората пътуват, като носят множество карти на приятели и роднини, с които могат да „цакват“ наведнъж.

Критиците на Мадуро, водени от опозиционния лидер Енрике Каприлес, загубил изборите през април с 1,5 процентни пункта, твърдят че провалената социалистическа икономика и лошото управление са отговорни за това изкривяване на икономическите процеси и още много други.

Правителството обаче твърди, че богати негови противници, окуражавани от САЩ, водят тиха „икономическа война“. Мадуро прогони трима американски дипломати миналата седмица заради този проблем и обеща в отговор да „радикализира“ правителството.

Надпреварата за самолетни билети доведе до голямо нарастване на цените им, които често надхвърлят два пъти или три пъти равнището си от преди няколко месеца.

Местната група за защита на потребителите „Анауко“ подложи на критики плана за поставяне на машини за вземане на отпечатъци, който определи като „импровизиран и неудобен“ за честните пътници. Те заявиха, че властите могат лесно да определят кой не се е явил, като сравнят данните за имиграцията и митническите декларации с регистрите, които пази валутната комисия „Кадиви“.

„Нашите летища и без това често не издържат и на най-обикновените процедури за сигурност, трудно можем да си позволим нови мерки или възможна опашка преди качването на самолета“, се казва в изявлението.

Икономисти настояват за облекчаване на контрола над валутния обмен, за да се спрат проблеми като „валутния туризъм“.

„Няма да има никакви резултати, ако не се заемете с корена на проблема: намаляването на разликата между официалния и паралелния курс, или поне снижаването му до управляеми равнища“, смята Асдрубал Оливерос от местния мозъчен тръст Екоаналитика.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.