„Наказателната психиатрия“ се възражда в Русия

Спецчасти задържат протестиращи в Москва. Снимка: Новая газета

Михаил Косенко е един от обвиняемите по делото за масовите безредици при протестите срещу властта на Блатния площад в Москва на 6 май миналата година. Вчера съдът го призна за виновен и го изпрати на безсрочно принудително лечение в психиатрична болница, напомня Би Би Си.

Това е „неприятен сигнал“ за другите обвиняеми по делото за Блатния площад, пише „Независимая газета“. Вестникът изброява ред видни руски правозащитници, дошли в съда, за да подкрепят Косенко, наред с множество хора и „далеч не всички“ сполучили да влязат в залата.

Улиците наоколо били „задръстени с протестиращи“ и полицията започнала да ги задържа, докато била четена присъдата. Щом чула думите „лечение, включително в стационар от затворен тип“, известната още от съветски времена правозащитничка Людмила Алексеева – председател на Московската Хелзинкска група, не успяла да задържи сълзите си.

Това е първата присъда срещу обвиняем по делото, непризнал вината си. С оглед слабата доказателствена база става ясно, че никой от „съдените за Блатния площад“ не може да очаква оправдателна присъда, коментира Павел Чиков, оглавяващ правозащитното сдружение „Агора“.

Това е най-шумното от години съдебно решение, налагащо сурови психиатрични мерки спрямо граждански активисти. То „отваря нова страница“ в действията на правоохранителните органи срещу опозицията в Русия, изтъква Чиков. Той оприличава случая с делата срещу дисиденти в Съветския съюз – опитите на съветската власт да докаже, че само душевноболен може да недоволства от режима.

Съдът пренебрегна очевидни доказателства, че Косенко е невинен – фотоси и видеоматериали. Затова пък прие на доверие казаното от спецполицаи, пише „Новая газета“.

„Мислех, че сме приключили с наказателната психиатрия още в Съветския съюз“, коментира Елена Макарова от движението „Солидарност“.

„Ведомости“ описва присъдата като обществено значимо събитие и цитира наблюдатели, според които „делото Косенко“ е било гледано отделно, за да сондира властта „обществената реакция срещу обвиненията в този показателен процес“.

„Тази присъда – особено с оглед скорошната забрана Косенко да присъства на погребението на майка си и ярката му, убедителна последна дума – по-скоро сякаш доказва, че е невменяемо следствието, а не обвиняемият“, пише вестникът в редакционен коментар.

Изданието подчертава, че в Русия властите отдавна злоупотребяват с психиатрията в името на политически цели, връщайки се близо 200 години назад. Напомня имената на видни съветски дисиденти – жертви на наказателната психиатрия като Владимир Буковски, Наталия Горбаневская и Михаил Шемякин.

„Косенко е в добра компания, но това, уви, е слаба утеха“, добавя „Ведомости“.

„Известия“ помества коментар на Юрий Савенко, оглавяващ Независимата психиатрична асоциация в Русия, който изразява несъгласие с изводите на експертизата.

„Присъдата е била програмирана отдавна. Тя не будеше съмнения, бе нещо, решено предварително“, казва специалистът. Той посочва, че експертите психиатри „рязко утежнили диагнозата“ на Косенко, след като разговаряли с него по-малко от час.

Косенко страда от вяло протичаща шизофрения и по-рано бе признат за невменяем, затова обвинението поиска да бъде признат за виновен и изпратен в психиатричен стационар. Защита настояваше да бъде оправдан, изтъкваше, че не е опасен за обществото и може да се лекува амбулаторно, уточнява „Новие известия“.

Адвокатите заявиха, че ще обжалват присъдата. Те разполагат с 10 дни, а докато влезе в сила съдебното решение, довереникът им ще лежи в следствения изолатор.

Михаил Косенко бе арестуван миналото лято. Според следствието на 6 май 2012 г. той е участвал в опит да бъде разкъсан кордонът на Блатния площад и е ритнал спецполицай.Подсъдими по делото за Блатния площад са още 12 души; двама са осъдени на лишаване от свобода, допълва „Новие известия“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.