Д-р Ашраф разказва за мъченията в либийските затвори

Вестник „Ню Йорк таймс“ публикува в днешния си брой обширно интервю с палестинския лекар Ашраф ал Хаджудж, в което той разказва за преживените мъчения в либийските затвори през осемте години, прекарани в тях. “Доктор Хаджудж, един от шестимата здравни работници, освободени миналата седмица след повече от осем години, прекарани в либийски затвори заради обвинения, че са заразили либийски деца с вируса на СПИН, се превърна в медийно лице”, пише изданието.

Д-р Ашраф на благодарствената служба в храм-паметник Александър Невски в София на 29 юли. Палестинецът беше арестуван на 29 януари 1999 година и подложен на мъчения, за да признае вината си за СПИН епидемията в детската болница Снимка: Ройтерс

По време на двучасовото интервю палестинският лекар разказва за страданията си на английски, примесен с български възклицания, които е научил от българските медицински сестри. Той си спомня, че през 1998 година е бил на стаж в Бенгази – бастионът на антиправителствената опозиция.

„Бомбените атентати, извършени от ислямски бойци, и въоръжените сблъсъци с полицията бяха често срещано явление и жертвите на политическото насилие пълнеха местните болници“, споделя лекарят. Той разказва, че либийската система за спешна медицинска помощ по онова време била под огромно напрежение.

„Правехме операции без ръкавици, защото такива просто нямаше“, казва той. И допълва, че в резултат донякъде на тази липса вероятно 40 процента от лекарите в Бенгази били заразени с хепатит B.

Доктор Хаджудж е посетен от полицаи за пръв път на 13 декември 1998 година. Тогава те му казали, че трябва да се яви в участък в Бенгази, за да предостави информация по някакъв случай. Когато на следващия ден се явил полицията, го попитали защо е толкова привързан към децата в болницата, в която работи.

„А какво искате да направя? Да им извия врата ли? Нормално е, когато лекуваш дете, да се опиташ да го успокоиш по някакъв начин“, отговаря палестинският лекар на този изненадващ за него въпрос.

Още тогава доктор Ашраф чул слухове за епидемия от СПИН в болницата, в която работил. Но и не предполагал, че ще бъде замесен в този случай. Слуховете били, че епидемията е предизвикана от нестерилни спринцовки, внесени от чужбина. Самият доктор Ашраф бил подложен на изследване за СПИН в полицейския участък и чакал резултатите там три дни, затворен с криминалните престъпници. Тестът се оказал отрицателен.

„Тогава бях много ядосан. Но продължавах да си мисля, че те наистина търсят истината“, признава палестинскят лекар.

Два дни след този случай Ашраф пак е извикан на среща с високопоставен полицейски офицер от Триполи, който ръководел разследването на СПИН епидемията. Тогава бащата на палестинския лекар, който бил преподавател по математика, му дал щедра сума, за да се премени добре за срещата с офицера. Доктор Ашраф облякъл елегантни дрехи, сложил си френски парфюм и златен часовник. “Очевидно обаче високопоставеният офицер, който ме разпитваше, ми завидя, че палестински бежанец в Либия може да изглежда толкова добре,” допълва доктор Ашраф.

Д-р Ашраф ал-Хаджудж превежда на майка си на пресконференцията в БТА на 25 юли. Снимка: Булфото

Той е арестуван на 29 януари 1999 година и от тази дата буквално потъва в небитието. С качулка на главата, д-р Ашраф е отведен в Триполи, където е затворен в миниатюрна килия и съблечен. Малко след това се среща с генерал Харб Амер Дербал, ръководител на следствената група, разследваща участието на медиците в СПИН епидемията. Тогава за пръв път си дава сметка, че не е замесен в криминален случай, а в политическа игра. После е прехвърлен в полицейска част, където се обучават полицейски кучета. Там започва низ от мъчения и унижения. Той живял в една килия с три кучета, които били насъсквани от полицаите, опитващи се да изтръгнат показания от него. Част от мъченията било да го провесват на метална пръчка, подобно на пиле на грил, или пък да спи с ръце, завързани за гърба му и провесени на стената. Едно от най-ужасните изпитания за доктора било, когато му поставили инжекция и му казали, че това е вирусът на СПИН, а после се оказало, че е обикновена упойка.

Палестинският лекар споделя, че признанията му били изтръгнати не толкова от тази поредица издевателства, а когато полицаите го излъгали, че ще доведат сестрите му и ще ги изнасилят пред очите му. Малко след това той чул женски глас, който викал: „Ашраф, моля те! Те ме изнасилват. Аз съм сестра ти“. Тогава не издържал и казал на полицаите: „Ще кажа каквото искате да чуете, само да оставете на мира сестра ми.” После разбрал, че жената, която викала за помощ, била проститутка, докарана от полицаите.

През ноември 1999 година мъчения спрели, но условия в затвора останали все така сурови. Положението се подобрило, когато чрез посредничеството на Фондация „Кадафи“ бил преместен заедно с българките в къща под домашен арест.
След май 2004 година, когато за първи път чул произнесената срещу него смъртна присъда, той отново бил върнат в затворническата килия. Там останал до освобождаването си на 24 юли тази година.

Доктор Ашраф си спомня, че когато бил освободен от затвора, го попитали дали иска да остане да живее в Либия. „Какво си мислеха? Да остана в Либия след този седемгодишен кошмар“, възкликва палестинският лекар.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.