Хамид Карзай флиртува с талибаните

Барак Обама и афганистанският президент Хамид Карзай. Снимка: Белия дом

Афганистанският президент Хамид Карзай неочаквано рязко разкритикува пред Би Би Си действията на САЩ и НАТО в страната си. Търканията между Карзай и американския държавен глава Обама от години насам бяха нещо обикновено, но афганистанският лидер за пръв път използва толкова остър тон.

Хвърли съмнения не само върху методите на НАТО (пактът например издирва талибани в афганистанските провинции, без да поглежда изобщо лагерите им в Пакистан), но и върху самото разполагане на войски от алианса в Афганистан. Дали това е стремеж да се отърси от „омразното иго“ или последен опит да се реабилитира пред талибаните с оглед предстоящото изтегляне на САЩ и съюзниците им през 2014 г.?

Според Карзай, който в случая не е далеч от истината, 10-те години присъствие на натовски войски все още не са гарантирали стабилност на Афганистан. По данни на правозащитни организации по време на операцията на алианса са загинали от 16 до 19 хиляди мирни жители, а и 3372 военнослужещи на пакта. Наркобизнесът в Афганистан е нараснал неколкократно – болезнен удар и за местните хора, и за близките държави, включително Русия.

Наркотичната зависимост например е отнела само в Афганистан живота на повече хора от всички военни действия и терористични атентати, взети заедно, твърдят експерти. Прочее, ако целта на Северноатлантическия съюз е била да сложи ред в страната, той наистина не се е справил с тази задача и тук Карзай не греши.

За да сме коректни, ще отбележим, че официалните цели, заявени от Вашингтон през есента на 2001 г., когато започна военната операция в Афганистан, се свеждаха до три основни точки: сваляне на радикалния, ислямистки талибански режим, отслабване на Ал Каида, превърнала в свой плацдарм талибански Афганистан, и премахване на терорист номер едно – Осама бин Ладен, организатор на атентатите от 11 септември 2001 г., станали всъщност повод американците да нахлуят в тази страна.

С тази операция САЩ свалиха режима на талибаните (при все че според редица експерти организацията все още има висок потенциал, а след изтеглянето на натовските войски връщането на страната под неин контрол ще е въпрос на време), ликвидираха Бин Ладен и съществено отслабиха Ал Каида, принудена сега да търси нови бази (по-специално в Северна Африка). Както личи, повечето формални цели са постигнати, макар че като цяло Афганистан си остава сред най-нестабилните и взривоопасни региони в света.

Международната общност обаче не успя за 12 години да сложи ред в страната, възпрепятствана не на последно място от днешния елит начело с президента Карзай. Нима брат му Абдул Каюм Карзай, който впрочем ще се включи в предстоящата президентска надпревара, не е може би най-влиятелният в страната наркобарон? Нима друг, а не Карзай провали напълно проекта за създаване на афганистанска национална армия, която даже днес е далеч по-слаба от доброволческите части на племената и въобще не може да се мери с талибанските въоръжени сили?

Нима друг, а не афганистанският президент получаваше и контролираше финансовата помощ за страната в размер на милиарди долари? Афганистан обаче до ден-днешен е сред най-бедните страни в света. Защо тогава Хамид Карзай обвинява за всичко своите съюзници САЩ и НАТО – между другото те, както заяви наскоро Барак Обама, губят войници, за да бранят режима на Карзай?

Отговорът, може би твърде прост, гласи: 2014 г. Годината, когато войските на НАТО окончателно ще напуснат Афганистан, оставяйки там само военни съветници, подпомагащи онова, което днес се нарича афганистанска армия.

Карзай чудесно схваща, че това формирование, чиито войници и офицери с удоволствие споделят разузнавателни данни с талибаните, минават на тяхна страна и обратно, а освен всичко са изпечени мародери, едва ли би могло да защити неговия режим от талибанските бойци. Последните успешно контролираха ред провинции, дори когато в Афганистан имаше американски и европейски сили. Лесно е да си представим какво ще стане, щом днешният президент остане сам срещу такава мощ. Как тогава да запази властта – своята или на своя приемник на висшия пост?

Няма друг начин, освен да търси спогодба. С което впрочем бяха наясно и американците – те без колебания преговаряха с талибански лидери зад гърба на афганистанския президент. Това лято Карзай и Обама влязоха в доста сериозна свада по този повод. Афганистанецът с право се опасяваше, че САЩ може просто „да подарят“ на талибаните слаб и ненадежден лидер като него, за да получат в замяна тъй желания ред в страната, а и стабилност в региона.

Днес афганистанският лидер се стреми самостоятелно да сключи мир с умерените талибани. Точно това е навярно причината да заяви пред Би Би Си, че хора от движението може скоро да получат отговорни държавни постове. Щом обаче кани част от талибаните в политическото управление, заплашва едно от важните завоевания на нов Афганистан – правата на жените.

Не бива да забравяме в какво положение бе по-добрата половина от човечеството под талибанска власт – жените не излизаха навън без придружител мъж, не можеха да работят и да учат, а наруши ли някоя суровите норми, я сполетяваха сурови, включително телесни наказания. За да стабилизира режима, г-н президентът може и да върне част от строгите норми за жените.

Карзай бе стигнал навремето само до поста зам.-министър в кабинета Рабани. Успя да влезе в голямата политика, когато сили на НАТО окупираха Афганистан – и само благодарение на тази окупация. Сега усилено търси възможност за адаптиране към новите условия. Да се споразумее с талибаните и да прокара догодина брат си на президентския пост – ето най-очевидните и общо взето последни шансове на афганистанския лидер.

Разбрал, че скоро САЩ вече няма да играят водеща роля в страната му, той не се подвоуми и сложи медиен „крак“ на своите съюзници: изрази готовност да прави отстъпки на ислямистите. Хамид Карзай ясно демонстрира и с дела, и с думи невероятната си слабост като лидер и слабостта на своето правителство като политически фактор в Афганистан. Наистина предлага примамливи отстъпки.

Но ще използват ли талибаните езика на преговорите, за да общуват с толкова слаб политик? Въпросът е сериозен. И ако отговорът е „не“, значи се задава поредната серия от глобални промени в Афганистан – най-вероятно съвсем не прогресивни.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.