500-те детски рисунки, които доказаха военните престъпления в Судан

Вестник “Индипендънт” публикува една от детските рисунки, които ще бъдат изпратени в Международния наказателен съд като доказателства за военните престъпления в Дарфур. Снимка: Индипендънт

Драматични нови доказателства за ролята на суданското правителство в насилието в провинция Дарфур ще бъдат представени в Международния наказателен съд в Хага, пише британският вестник „Индипендънт“. Става дума за 500 рисунки на деца от Дарфур, успели да избягат от размирната суданска провинция в Чад заедно с майките си.

Най-малките от художниците са само на осем години. Повечето от тях не могат да четат и да пишат, но картините им показват невиждани зверства срещу черното население на Дарфур. Те са извършени от арабските милиции джанджауид, подкрепяни от правителството в Хартум.

На рисунките се виждат как судански танкове, самолети и хеликоптери извършват съвместно с арабските милициите джанджауид координирани атаки срещу жителите на Дарфур, които се защитават с лъкове и стрели. Суданското правителство настойчиво отрича, че е извършвало нападения над Дарфур.

Картините показват също сипещи се над деца и мирни жители бомби, домове, обхванати от пламъци, обезглавявания, трупове в локви кръв, жени в окови, масови гробове, танкове със судански знамена, войници с униформи на суданската армия, редом до коли, в които се возят хора от милициите джанджауид с автоматични оръжия. На детските рисунки извършителите на престъпленията винаги са нарисувани с по-светла кожа, а жертвите са с по-тъмна кожа.

“Това е доказателство,” казва Ребека Тинсли, директор на хуманитарната организация Waging Peace („Да воюваме за мир“), която ще предаде рисунките в съда. “Ако това не е доказателство, не знам какво е. Децата ни предоставиха образи от мястото на събитието. Те не са манипулирани. А това, което се вижда на рисунките, е потресаващо. То потвърждава онова, което знаем, че се случва в Дарфур и опровергава това, което твърди суданското правителство.”
Децата рисували, докато хуманитарни работници разговаряли с техните майки, за да научат подробности за жестокостите, извършвани в Дарфур. Докато чакали майките си, децата започнали да рисуват с моливи и пастели върху листове хартия, раздадени им от хуманитарните работници. Така, вместо показанията на жените, именно рисунките на децата разкрили потресаващи подробности за ситуацията в Дарфур.

От началото на кризата в Дарфур са загинали повече от 200 000 души. Миналия вторник ООН прие резолюция, според която ще изпрати в Судан 26 000 “сини каски”. Снимка: americaabroadmedia.org

Според представители на Waging Peace детските рисунки са неоспорими доказателства, които освен че ще бъдат предоставени на Международния наказателен съд, ще бъдат и показани на изложба, за да привлекат вниманието на международната общност.

Международният наказателен съд обвини за насилието в Дарфур Ахмед Харун, бивш судански държавен министър на вътрешните работи и настоящ държавен министър по хуманитарните въпроси, както и Али Мохамед Али Абдул Рахман, известен още като Али Кушаиб, който е командир на проправителствените милиции джанджауид. Судан обаче отказва да ги предаде на съда, припомня в. „Индипендънт“.

Всеки ден в Дарфур умират около 110 души. От началото на кризата преди четири години са загинали повече от 200 000 души. Два милиона жители на суданската провинция бяха принудени да напуснат домовете си.

Миналия вторник ООН прие предложената от Великобритания и Франция резолюция 1769, която ще позволи в Дарфур да заминат “сини каски” на ООН и на Африканския съюз. В състава на новия контингент ще влизат 19 555 военнослужещи, в това число 360 специални военни наблюдатели и офицери за свръзка. Гражданският блок на мисията ще бъде представен от международни полицейски сили в състав от 3 772 души и 2 660 офицери от полицейските спецчасти. В контингента ще преобладават миротворци на Африканския съюз, за което изрично настоя правителството на Судан. Британски официални лица заявиха, че това е само началото на дългосрочно мирно споразумение в Судан.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.