Милиардер и призрачна борса – разказ за парализата в Непал

Ройтерс

Единственият милиардер в Непал е спечелил репутацията си с продажбата на инстантни спагети (вече известни и с чуждицата „нудълс“ – бел. пр.). Сега той е хвърлил око на управлението на младата хималайска република.

Бинод Чаудхари, чието богатство неотдавна бе оценено на един милиард долара от американското сп. „Форбс“, твърди, че би се отказал от бизнеса, за да се пробва в управлението на една от най-бедните държави в света. Само че все още не. Непалската политика е твърде объркана дори за човек, който е успял да изгради бизнес империя по време на гражданска война.

Разположен между два от най-големите пазари в света, Индия и Китай, и приютил най-зрелищните планини, Непал би следвало да бъде промишлен, туристически и търговски успех.

Чаудхари е доказателство за възможностите. Започнал с продажбата на нудълс в Индия, а след това и в цяла Азия, неговият семеен конгломерат включва банка, бизнес с телекомуникации и десетки курорти, включително два на Малдивите в партньорство с индийската Taj Group.

Непал обаче е една от най-нестабилните страни в Азия въпреки седемте години на мир след края на маоистката война, която допринесе за падане на вековната монархия. Страната е имала пет правителства след изборите от 2008 година и политиците не могат да се споразумеят за конституция, която да очертае контурите на държавата.

Очаква се насрочените за 19 ноември избори за конституционно събрание да се състоят въпреки заплахата за осуетяване, отправени от значителна фракция от твърдолинейните маоистки партии.

Твърде рано е за Чаудхари, който иска политическите партии да завършат писането на нова конституция, преди да направи решителна крачка към политиката на пълен работен ден.

„Няма смисъл да се намесваш в ситуация, която не можеш да решиш“, отбелязва той в приемната на офиса си, разположена на най-високия етаж и предлагаща смайващи гледки на препълнените улуци на Катманду и съседните планини.

Магнатът, чието имение е обзаведено с мебели с леопардова щампа и може да се похвали с черни жребци и репродукция на „Угощението на Клеопатра“ на Джовани Батиста Тиеполо, твърди, че би искал да се впусне директно в политиката, когато се излезе от патовото положение.

Чаудхари заявява, че тогава ще приложи бизнес находчивостта си, за да създаде работни места и да ремонтира инфраструктурата, слагайки край на спирането на тока, заради което светлините са угасени до седем часа на ден.

Чаудхари има бизнес от Тайланд до Танзания – убежище срещу несигурността в собствената затворена страна.

На фона на политическите сътресения стотици хиляди хора всяка година заминават за чужбина, за да си търсят работа, а бизнесмените се страхуват да инвестират. Миналата година икономическият растеж отслабна до 3,5% – най-бавния темп от пет години, а инфлацията бе над целевия праг от 9%.

Предвид това, че поредни правителства с кратък живот остават на власт само колкото да запълнят постовете, няма голяма яснота какъв вид икономическа система страната ще следва.

„На всеки шест месеца има нов премиер, ново правителство, така че как могат хората да инвестират?“, коментира водещия икономически съветник на финансовото министерство Чиранджееви Непал. „Дали да следват либерална, отворена икономика или смесена икономика – ето по този е обгърнат в мъгла тук. Инвестициите се нуждаят от ясна политика“, допълва той.

ПРИЗРАЧНА БОРСА

Никъде тази липса на яснота не е по-очевидна както на Непалската фондова борса (NEPSE). Разположена в празна тухлена сграда, близо до сметище, NEPSE е много много далеч от Уолстрийт. Нейната ограда е боядисана на ръка, електронното й табло е празно, откакто се счупи преди пет месеца.

Вътре има изоставена борсова зала, замразена с течение на времето, откакто електронната борса замени през 2007 година така наречената търговия оупън-ауткрай (open-outcry), която е един от методите на комуникация между участниците на пазара чрез ръкомахане и викове. Редиците компютри, покрити с прах, са останали, както и цените от последния ден на търговия, надраскани на белите дъски.

Непалската фондова борса е държавна собственост и от 2007 година правителството бави решението си каква ще бъде съдбата й. Без разрешение от държавата служителите на борсата не могат да се отърват от старото оборудване или да въведат нови технологии.

NEPSE използва система за електронна търговия, но е една от последните в света, при която сделките се извършват на ръка, като брокерите си разменят хартиени разписки и удостоверения в края на сесията.

„Преди пет години изпратихме предложение до правителството да приватизира борсата“, разказва заместник-управителят на NEPSE Шамбху Панта. „Няма отговор… Няма стабилно правителство. Не се вземат решения“.

Регистрираните 50 брокери на NEPSE търгуват средно по 1,5 милиона долара на ден, което е повече спрямо около 700 000 долара миналата година. Това, по думите на Панта, е отражение на икономическия потенциал и надеждите на Непал, че изборите ще донесат стабилност.

Водещият индекс достигна рекордните 1175 пункта в изборната 2008 година, но потъна до 292 пункта миналата година, след като първото конституционно събрание се разпадна. Оттогава се е възстановил до 541 пункта.

„Когато хората си мислят, че политиците ще се споразумеят за конституция, индексът се покачва“, отбеляза Панта. „Когато политиците водят битка, той се понижава“, допълва директорът.

Вероятно заради това пазарът върви надолу. Не се очаква нито една партия да излезе достатъчно силна от изборите, за да реши битката за това колко правомощия да бъдат предоставени на местната власт.

Като признак на нестабилността с наближаване на изборите, миналата седмица въоръжени мъже на мотоциклет простреляха и раниха един от кандидатите.

Милиардерът Чаудхари се безпокои, че маоистките отцепнически групи, заплашващи с протести, ще влязат в сблъсъци с армията или ще уплашат гласоподавателите, подкопавайки легитимността на изборите.

Най-успелият капиталист в Непал вече политиканства чрез продължителна връзка с Комунистическата партия на Непал (Обединена Марксистко-Ленинска), която в последно време се приема за левоцентристка. Той бе член на конституционното събрание, докато то не се разпадна миналата година, и казва, че ще участва в кампанията на партията за тези избори. „Аз съм политическо животно, до голяма степен съм част от това“, твърди той.

Чаудхари посочва пакистанския премиер Мохамад Наваз Шариф и бившия тайландски премиер Таксин Шинаватра като примери за бизнесмени, станали политици.

„Ще бъде много важно решение за мен. Не бих искал да нося две шапки, ще се наложи изцяло да се откажа от сегашната си позиция и роля и от ангажираността си в бизнеса и тогава ще трябва да работя 100 процента на пълно работно време с единствената цел тази страна да се преобрази икономически“, заключава той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.