В Македония назряват предсрочни избори

Катерина Нешкова
в. Дневник

Прагът на избирателна активност на изборите за президент – мотив за предсрочни избори

Министрите и депутатите от ВМРО-ДПМНЕ на общински комитети и срещи с граждани водят медийна кампания, в която в подробности се обяснява раздаването на държавни поръчки от лидера на СДСМ Зоран Заев в Струмица, където той е кмет. От друга страна СДСМ организира трибуни сред местните организации и срещи с граждани, но и публично представяне на нова всеобхватна партийна програма, както и медийна кампания в Интернет за грешките на властта.

Топ тема на партийните лидери е прочистването на избирателните списъци и това не е в контекста на президентските избори, а само на парламентарните избори. Дали тази картина на политическата сцена, която формират двете най-големи партии ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ е сигурен знак, че гражданите напролет освен на избори за ръководител на държавата ще избират и нов състав на парламента?

Политолозите, с които се консултира „Дневник“, казват, че всичко това говори за вече започналата кампания за нови парламентарни избори, които биха се произвели заедно с президентските. За това се посочват няколко причини, между които е съотношението на силите между двете партии, новият доклад на Европейската комисия, но и необходимият праг от 40 процентно участие на президентските избори, който ще бъде постигнат много по-лесно, ако гражданите се активират и за предсрочни парламентарни избори.

Защо избори? Първият отговор, първата причина е, че това ще бъде разрешение на политическата криза от 24 декември (когато имаше сблъсъци във и извън парламента при приемането на бюджета – бел. ред.). Договорът от март между ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, гарантиран от ЕС, включваше и изборен график с две точки – участие в местните избори и разговор за парламентарните избори. СДСМ, който тогава настояваше за предсрочни парламентарни избори, твърдеше, че те са договорени, а ВМРО-ДПМНЕ отричаше.

Сега положението е променено и премиерът Никола Груевски е този, който върна в дневния ред предсрочните парламентарни избори. Втората причина е, че в случай на определено развитие в евроатлантическата интеграция, гражданите ще трябва да легитимират на избори това развитие, казва Сашо Клековски, анализатор в Македонския център за международно сътрудничество.

Според Владимир Мисев от Института за демокрация предсрочните парламентарни избори не са необходими на Македония. Той смята, че на няколко пъти гражданите предсрочно се изясняваха за политическите елити в държавата и актуалната власт достатъчно потвърди своята легитимност на тях.

Все пак, въпреки неговите лични анализи, той казва, че положението на политическата сцена е такова, че избори за нов парламент, т.е. за ново правителство са съвсем възможни. Първо, ако се погледнат рейтингите на партиите, особено на ВМРО-ДПМНЕ, то на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ са изгодни нови избори, на които тя би получила още един четиригодишен мандат, казва Мисев.

Според него датата за подобни евентуални избори със сигурност е заедно с президентските, тъй като шансът да се случат по-рано пропадна след като не бяха договорени при приемането на доклада за 24 декември.

Третата причина за нови избори е самият избор на президент. Президентските избори се характеризират с най-ниско участие от всички избори. Поради това бе намален необходимият праг за избирателна активност от 50 процента на 40 процента. Но и така намаленият праг трудно бе постигнат на изборите през 2009 г., независимо от това, че паралелно се произвеждаха местни избори.

Лесно може да се заключи, че при самостоятелно произвеждане на президентски избори съществува голям риск за неуспех на изборите с всички негативни последици, които този неуспех би имал. Вероятно само третата причина е достатъчен повод за предсрочни парламентарни избори, смята Клековски.

Все пак, всичко това е на ниво спекулации. Преди няколко дни лидерът на СДСМ Заев негативно се произнесе по отношение на предсрочни избори, констатирайки, че от тях Македония нито е имала, нито ще има полза. Същевременно и последният призив на Груевски за избори се отнасяше за ситуацията, свързана с изхода от доклада на комисията за 24 декември и не бе схванат като настояване, че избори трябва да има преди техния редовен срок.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.