Големите планове на малките партии в Сърбия

Сръбската прогресивна партия СПП може да разчита, че на все по-често споменаваните предсрочни избори ще спечели най-много гласове, а сред победителите ще бъдат и тези малки партии, които преминат изборния праг и от които може да зависи формирането на правителството.

Социалистите и демократите, които според най-новите проучвания имат подкрепата на около 12 процента от гражданите, може да бъдат най-големите губещи. Макар да не се страхуват, че няма да преминат изборния праг, тези две партии имат по-малки шансове да участват в следващата управляваща коалиция в сравнение например с Обединени региони на Сърбия (ОРС) , която, ако получи необходимите пет процента от гласовете на избирателите, има най-голям шанс от така наречените малки партии да стане част от властта.

Заради твърдите си позиции за Косово и срещу прилагането на брюкселското споразумение Демократическата партия на Сърбия ДПС вероятно не е идеален партньор за СПП, поне на републиканско равнище.

Що се отнася до Либерално-демократическата прартия ЛДП , макар „прогресивните“ да не я нападат както преди, което дава възможност за политически варианти, малко вероятно е либералите да бъдат в бъдещо правителство. В ново правителство „прогресивните“ могат да разчитат и на подкрепата на Сръбското движение за обновление (СДО) и Лигата на социалдемократите във Войводина (ЛСВ), които не участват самостоятелно в избори, но чиито лидери сега подчертават успешната политика на Александър Вучич.

Социалдемократическата партия на Расим Ляич, която беше традиционен съюзник на Демократическата партия, вече участва в правителството. „Ако не смятаме партиите на малцинствата, най-вероятният сценарий е ОРС да влезе в правителството със СПП, каквото вероятно е и желанието на лидера на ОРС Младжан Динкич“, обяснява за „Блиц“ анализаторът Джордже Вукович и подчертава, че на политическата сцена на Сърбия вече нищо не е изненада.

Той казва, че в следващия период ще станат ясни всички разногласия между „прогресивните“ и коалицията около социалистите. Що се отнася до „голяма коалиция“ между СПП и Демократическата партия, тя е възможна, ако демократите постигнат по-добър изборен резултат.

„Най-големите губещи ще бъдат социалистите, но не по брой на получените гласове, а защото няма да имат позицията на преговарящи, тъй като няма да бъдат небоходими на никого“, казва Вукович. На „прогресивните“ ще им е по-изгодно да влязат в правителство с по-малки партии, защото с тях се споразумяват много по-лесно.

Председателят на парламентарната група на ОРС в сръбския парламент Владимир Илич казва, че всичко зависи от волята на избирателите, но „за съжаление правителствата не се формират по идеологически принцип, а по математически“. „След едногодишен опит мога да кажа, че не сме имали проблеми в сътрудничеството със СПП, дори не със Социалистическата партия на Сърбия СПС „, казва Илич за „Блиц“.

Коя от по-малките партии ще бъде жокер след евентуални предсрочни парламентарни избори? Младен Башич, член на председателството на ЛДП, казва за „Блиц“: „Това решават гражданите, важното е възможно по-скоро да се свикат избори.“ В предизборните комбинации се включва и Вук Йеремич, по-рано член на ръководството на Демократическата партия, а днес независим депутат.

Предишни проучвания показваха, че Йеремич се радва на голяма подкрепа от страна на гражданите, но сега не е известно с кого ще участва в изборите. И социалистите, и партията Нова Сърбия биха се радвали да го имат в редиците си.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.