Китайските ракети и отношенията на Турция със САЩ

Министърът на отбраната Исмет Йълмаз смята въз основата на изявления на американския министър на отбраната Чък Хейгъл, че споразумението за съвместно производство на ракетна отбранителна система на Турция с Китай няма да създаде проблеми между Анкара и Вашингтон. Републиканците в американския Сенат обаче насърчиха администрацията на САЩ да окаже натиск върху Турция да се откаже от намеренията си да купи китайска ракетна система.

В северозападния турски окръг Болу в събота Йълмаз коментира неотдавнашното решение на Турция да се спре на китайска фирма за производството на система за военновъздушна и противоракетна защита с ракети с дълъг обсег на действие. В отговор на критиките около споразумението Йълмаз напомни за изказванията на Хейгъл и генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, подчертавайки че решението се пада на Турция и че министерството на отбраната взима предвид турските национални интереси.

„Американският министър на отбраната заяви: „Нямаме никакъв проблем с Турция. Турция е наш приятел и съюзник от НАТО. Сътрудничим си с нея, така че покупката на ракетни системи да не създаде каквито и да било проблеми между Турция и САЩ“. Генералният секретар на НАТО също каза: „Това е национално решение на държавата. Трябва да уважаваме това решение“. Ние преценихме какво е в интерес на Турция и взехме най-доброто решение. Считаме, че най-доброто е това“, обобщи положението Йълмаз.

Министърът изтъкна, че интересите на Турция са приоритетът на правителството, като добави, че от предложенията, направени от четирите фирми, кандидатствали в турския търг, офертата на Китай е паснала най-добре на нуждите на Турция, по-конкретно що се отнася до технологичния трансфер, съвместното производство, доставката в кратък срок и разумната цена. Министърът на отбраната подчерта, че министерството е избрало Китай в съответствие с интересите на Турция и това решение не е работа или проблем на друга държава.

Миналата седмица Хейгъл се въздържа да отправи критики към Турция заради решението й да избере китайската компания за съвместно производство на отбранителна система.

На вечеря с репортери във Вашингтон в четвъртък Хейгъл отбеляза, че САЩ ценят Турция много като приятел, партньор и съюзник, и особено като съюзник от НАТО. Посочвайки, че САЩ ще продължат да работят с Турция в интерес на съвместната отбрана, Хейгъл заяви по повод решението на Турция в полза на китайската компания, че „всяка страна има собствен процес на взимане на решения“. „Работим с нашите съюзници и с правителството на Турция по всички въпроси“.

Забележките на Хейгъл бяха направени, след като Държавният департамент изрази загриженост за решението на Турция. Представители на Държавния департамент посочиха, че въпросът се обсъжда с турската страна.

Според Глобъл секюрити нюзуайър в писмо, подписано от шестима сенатори, пише: „Силно ви приканваме да упражните целия възможен дипломатически натиск, за да попречите на Турция да се сдобие с (китайска) отбранителна система и да гарантирате, че НАТО никога няма да позволи такава система да бъде внедрена в натовската архитектура за сигурност“. Писмото се очакваше да бъде предадено в петък, но няма информация дали това се е случило.

Сенаторите са разтревожени от възможни последици на оръжейното споразумение. Според съобщението дори и противоракетната система да може да бъде интегрирана в капацитетите на НАТО, пак остават безпокойствата в Конгреса, че софтуерът би могло да бъде използван от китайските програмисти, за да получат достъп до данни на алианса.

Тъй като Турция е напълно интегрирана в мрежата за противоракетна отбрана на НАТО, сме обезпокоени от опасността за достъп на трети страни до класифицирана информация и технологии на НАТО и САЩ, пише, според информацията, в писмото до Хейгъл и Кери.

Новината за споразумението между Турция и Китай беше определена от Майк Роджърс, председател на подкомисия в Камарата на представителите, като „смразяваща тръпка по гръбнака на конгресмените, които ги е грижа за съюза на НАТО и Турция със Запада“.

Роджърс смята, че китайската противоракетна система никога не може да бъде внедрена в останалите капацитети на НАТО и Турция ще загуби в името на спестяването на малко пари.

Турция обяви на 26 септември, че е избрала системата FD-2000 на китайската компания CPMIEC пред конкурентите й от Русия, САЩ и Европа. Китайската фирма обаче е подложена на санкции от страна на САЩ заради нарушения на оръжейното ембарго за Иран, Северна Корея и Сирия. Вашингтон наскоро изрази безпокойство пред своя съюзник и член на НАТО Турция заради решението й за противоракетната система.

След критиките за направения избор Турция каза, че вероятно ще подпише с китайската фирма, макар решението все още да не е окончателно. Вицепремиерът Бюлент Арънч заяви, че основната причина, поради която Анкара е избрала китайската оферта, е най-ниската предложена цена и защото са постигнали споразумение за съвместно производство в Турция. Китайската оферта е на стойност 3,4 милиарда долара.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.