Пекин предпочита Пътя на коприната пред Евразийския съюз на Путин

в. Независимая газета

Колаж: иносми

Очертава се силна промяна в перспективите пред стратегическия проект на Владимир Путин за създаване на Евразийски съюз. В края на седмицата официалният орган на Китайската компартия публикува цели две статии, които дипломатично критикуват Евразийския съюз и описват предимствата на китайския суперпроект Път на коприната.

Дори страните от Задкавказието – Армения, Грузия, Азербайджан и самопровъзгласените държави, мечтаят според китайците да се влеят в новата стратегия на Поднебесната империя.

Официалният орган на Китайската комунистическа партия – „Женмин жибао“, помести на сайта си два материала наведнъж, пряко засягащи проекта на Владимир Путин за създаване на Евразийски съюз в териториите на Русия, Казахстан, Беларус и Киргизстан. Названията са красноречиви: „Разлики между стратегиите на Китай, САЩ и Русия в Централна Азия“ и „Икономическият пояс Път на коприната: какви са конкурентните предимства на Китай в Централна Азия“.

„Идеята на Русия за развитие на Евразийски съюз цели да се запази лидерството на страната в постсъветското пространство. Това обединение предполага на първо място съюз между бивши съветски републики“, посочва „Женмин жибао“.

Китайците припомнят и американския стратегически план в Азия: „По-рано САЩ предложиха плана „Нов Път на коприната“ с център в Афганистан. Вашингтон се канеше да обедини Централна и Южна Азия, страните от Задкавказието, дори Монголия и китайския Синцзян-Уйгурски автономен район. Тази програма е известна и като „Големия централноазиатски план“, представляващ важна съставка от американската стратегия за „завръщане“ или „възстановяване на равновесието“ в Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР)“. „Всъщност от американския план се подразбира, че САЩ искат да управляват Афганистан, но не желаят да инвестират пари. Те се надяват средствата да бъдат предоставени от държави, разположени близо до Афганистан“, отбелязва „Женмин жибао“.

Съвсем друго нещо е китайският проект „Икономически пояс Път на коприната“, обявен в началото на септември от председателя на КНР Си Цзинпин при обиколка из азиатски държави. Органът на компартията изрежда няколко предимства на китайския план пред руския и американския. На първо място – по-добрата според него концепция за развитие. В сравнение с руския Евразийски съюз и американския план „Нов път на коприната“ китайският „Икономически пояс Път на коприната“ е всестранен проект, който се разширява на изток, запад, север и на юг; ако бъде осъществен, ще спечелят около 3 милиарда души, твърдят китайците.

Ще напомним, че руският проект може да обедини 10-15 пъти по-малко население, съответно да създаде 10-15 пъти по-малък пазар. В рамките на китайската идея за икономически пояс може да се формира евразийска икономическа зона, включваща Китай, Централна Азия и Европа. Новата идея отразява инклузивното развитие на КНР и позицията за развитие на страната, съпътствано от взаимна изгода и ползи за всички партньори.

В рамките на „Икономическия пояс Път на коприната“ Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и Евразийската икономическа общност ще могат да сътрудничат помежду си; същевременно не се изключва и американският план „Нов Път на коприната“. Новата идея на Китай предвижда страните членки на ШОС, наблюдателките и партньорките й в диалога да се обединят въз основа на Пътя на коприната. Така според китайците ще се формира инклузивно развитие, като се използват днешните различия, конкуренцията и сътрудничеството.

Друго предимство са значителните финансови ресурси. „Председателят на КНР Си Цзинпин преговаря поотделно с лидерите на четири държави от Централна Азия, което издигна връзките между Китай и тези страни до равнището на стратегическо партньорство. Така например Узбекистан и Китай сключиха споразумение за сътрудничество на стойност 11 милиарда долара. Колкото до инфраструктурата, Китай може да подпомогне страните от Централна Азия във възстановяването и изграждането на обществени и железопътни линии до Европа. Русия също с радост участва в това“, пише „Женмин жибао“.

Китайците изтъкват, че в интеграционния им план вече са включени страните от Задкавказието – Азербайджан, Армения, Грузия, Нагорни Карабах, Абхазия и Южна Осетия. „Страните от Задкавказието се надяват, че стратегията на Китай в Централна Азия ще може да стигне Кавказ“, информира официалното издание. „Китай ясно демонстрира, че не се стреми към господство в региона, няма стремеж да установи зона на влияние и не се меси във вътрешната политика на други големи държави. С оглед на това новата концепция, предложена от Китай, не ощетява интересите на Русия“, добавя „Женмин жибао“.

„Най-очевидното предимство на Китай е неговата икономическа мощ. Много страни членки на ШОС се надяват Китай да засили инвестициите си“, посочва Пан Гуан, директор на Центъра за изследване на ШОС в Шанхайската академия за обществени науки.

Планът на Владимир Путин, предвиждащ въз основа на Русия, Беларус и Казахстан да бъде създаден Евразийски съюз, „способен да стане един от полюсите на днешния свят“, бе публикуван преди две години. По-късно Кремъл уточни, че Москва би желала да създаде единна валута на Евразийския съюз с единен емисионен център.

„Малко е вероятно Русия да склони на второстепенни роли в този процес. Интересите в региона обаче се пресичат, а руската икономика изостава от китайската, така че е логично да очакваме серия от преговори за евентуално взаимодействие между страните“, прогнозира Денис де Йонг, изпълнителен директор на UFXMarkets.

„Евразийският съюз или Митническият съюз са автономни и самодостатъчни. Икономическото надмощие на Китай в Азия не се пресича с руските доставки – главно петрол, газ, металургични изделия от първична преработка. Русия не доставя на азиатските пазари конкурентоспособна продукция, аналогична на китайската. По-значими конкуренти на Китай тук са Виетнам и Индонезия. Руските регионални проекти имат смисъл, могат и трябва да се развиват самостоятелно“, смята Андрей Илдеменов, експерт от Руското училище за управление.

„Въпросът за евентуално сливане на Евразийския съюз и Пътя на коприната идва съвсем естествено. Трудно е обаче да отговорим категорично. Идеята за регионална групировка винаги подразбира идеологическа съставка, а Русия и Китай имат различна история, различен манталитет, различни ценности и различен подход към нещата. Целите, които си поставят страните инициаторки, също не съвпадат, а може дори да са в противоречие“, разсъждава Тамара Касянова, първи вицепрезидент на Руския клуб на финансовите директори.

„Русия доста трудно ще конкурира Китай, създавайки аналог на Пътя на коприната. До голяма степен сме изпуснали момента – сега вече няма да открием в бюджета необходимите средства, не е лесно и да привлечем частни инвестиции. За Китай това е далеч по-проста задача – в очите на чуждестранните инвеститори той е по-предсказуем партньор, а Поднебесната вече има опит от мащабни проекти и там ги осъществяват твърде добре.

Географските фактори също не са в полза на Русия – китайският Път на коприната е възможност за по-бързи и по-лесни доставки. Ще можем да го конкурираме, след като изградим пристанищна инфраструктура на Северния морски път. Така че днес ще е по-добре да се включим в китайския Път на коприната в опит да станем негово допълнение и логично продължение към страните от Северна Европа“, коментира Станислав Савинов, аналитик по макроикономика в UFS IC.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.