Критичен етап в опитите на Меркел да състави правителство

Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще проведе  втория и може би решителен кръг с основната опозиционна сила, Германската социалдемократическа партия (ГСДП) – момент, в който усилията на германския канцлер да изкове нова коалиция в най-голямата европейска икономика навлизат в критичен етап.

В края на миналата седмица и в двата лагера се появиха признаци за компромис във важни области въпреки съпротивата в част от редиците на ГСДП срещу съставяне на голяма коалиция, подобна на правителството на Меркел в периода 2005-2009 г.

Немалко анализатори и представители на Християндемократическия съюз (ХДС) смятат, че една нова голяма коалиция е предпочитаният от канцлера вариант.

Но тя изглежда държи да си запази всички възможности. Меркел планира нов кръг разговори и с партия Зелените и чак след това да обяви с коя от двете формации ще започне да преговаря официално.

След общите избори на 22 септември консервативната партия на канцлера ХДС и сестринската й партия от Бавария, Християнсоциалният съюз (ХСС), отново станаха най-големият политически блок в парламента.

Меркел се нуждае от нов коалиционен партньор, след като съюзникът й през последните четири години Свободната демократическа партия не успя да влезе в парламента, докато на блока ХДС ХСС не му достигна малко, за да спечели пълно мнозинство.

Според ежедневника „Билд“ водещи фигури от ХДС ХСС и левоцентристката ГСДП се очаква днес да обсъдят теми като еврото, държавните финанси и демографските промени.

Както се твърди, социалдемократите обмислят да се откажат от призива си за създаване на еврооблигации за решаване на кризата с еврото, както и от държавни помощи за родители, а в замяна Меркел щяла да се съгласи с въвеждането на единна за цялата страна минимална работна заплата.

Генералният секретар на ГСДП Андреа Налес заяви за седмичника „Билд ам зонтаг“, че партията й няма да приеме коалиция с ХДС ХСС „без споразумение за задължителна за цялата страна минимална работна заплата в размер на 8,50 евро на час“.

По данни на медии блокът на Меркел се готви да представи на ГСДП и Зелените планове за справяне със злоупотребите със заетите на непълен работен ден.

Социологическо проучване на националната радиотелевизионна компания АРД от миналата седмица показа, че 66 процента от запитаните подкрепят съставяне на голяма управленска коалиция.

Но истинският препъникамък за сформирането на подобно правителство може да се окаже разпределението на министерствата в новия кабинет на Меркел.

Представители на ГСДП вече настояват партията да получи ключовото министерство на финансите като награда за евентуално съгласие от тяхна страна да се коалират към канцлера.

Няколко водещи фигури от ХДС също така не изключиха съюз със Зелените, защото тази партия не може да поиска толкова министерства, колкото социалдемократите.

Зелените спечелиха 8,4 процента от вота, а резултатът на ГСДП бе 25,7 процента.

Анализатори обаче гледат на предстоящите утре разговори на Меркел със Зелените като на лост за засилване на натиска върху неотстъпчивите социалдемократи.

Макар и да не изключи възможността от споделяне на властта със Зелените, председателят на ХСС Хорст Зехофер заяви пред вестник „Лайпцигер фолксцайтунг“, че неговите лични „предпочитания са за голяма коалиция“ с ГСДП.

Зелените също така са скептично настроени за това дали ще могат да преодолеят различията си с ХДС ХСС, особено що се отнася до чистата енергия и социални въпроси като политиката спрямо бежанците, за да се състави първата национална коалиция между двата политически съперника.

Неотстъпчивостта в част от редиците на ГСДП да се присъединят към нова голяма коалиция се дължи на факта, че на изборите през 2009 г. след последната голяма коалиция резултатът на партията се понижи до рекордно ниското равнище от 23 процента.

Ако Меркел не успее да намери коалиционен партньор, тя може да бъде принудена да настоява за бързо произвеждане на нови избори. Канцлерът вече изключи възможността да оглави правителство на малцинството.

Но една нова коалиция на ХДС ХСС с ГСДП ще осигури на Меркел солидно мнозинство в долната камара на парламента – Бундестага.

Това ще й помогне също да засили позициите си в горната камара – Бундесрата – където са представени 16-те федерални провинции на Германия и която понастоящем се контролира от опозиционните партии.

Ако ГСДП от своя страна не склони да се присъедини към ХДС ХСС, това може да направи партията уязвима за атаки от страна Меркел, че поставя партийния над националния интерес.

Преговорите за ново правителство може да продължат до декември.

Но дори и Меркел да реши да започне официални преговори за коалиция с ГСДП, първо партийният конгрес на социалдемократите на 20 октомври ще трябва да реши дали да приеме предложението. Евентуално споразумение за коалиция след това ще трябва да се постави за гласуване на вътрешнопартиен вот, в който ще участва наброяващата 470 000 души членска маса на партията.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.