Сега ли се сетихте за мораториум за земята? Айде, стига заплахи, няма да ни изкупят

След края на годината физически лица ще могат да купуват земеделска земя в България. Мораториумът от 7 години след приемането на България в ЕС, изтича. „Атака” поиска нов мораториум до 2020 г. и май това е единствената партия, която повдигна въпроса. Другите се ослушват. Не знаят какво да кажат.

Премиерът Орешарски каза, че теоретично може да се сложи нов мораториум, но на практика е нереално – изменението в договора с ЕС трябва да бъде ратифицирано от 27 държави членки. Това няма как да стане до Нова година.

Така от 2014 г. чужденци ще могат свободно да купуват земеделска земя у нас. Опасно ли е това и с какво точно? Волен Сидеров си го представя така, че тук идва една многонационална компания и изкупува половината земеделска земя и ние ставаме гости в собствената си държава.

Тези заплахи са типично в стила на „Атака”. И досега чужди фирми, регистрирани у нас, са могли да изкупуват земеделска земя. Тоест – и досега са могли да я изкупят на безценица. Но не са. А сега физически лица от чужбина изведнъж ще я изкупят? Невероятно.

Но ако се появят изведнъж купувачи на едро, цената ще се вдигне и ще доближи европейски цени. Сега българската земеделска земя струва 400-500 лв. декара. Това е около 5 пъти по-евтино от Западна Европа. Сравненията се трудни, защото има земи и земи, има и 10 пъти по-скъпи парцели в Европа, има и евтини колкото тук.

Така или иначе, българската земеделска земя е евтина, защото не произвежда достатъчно, няма производство навсякъде, няма и достатъчно търсене. Земя, която не работи и не се търси, не струва много. А защо селското стопанство дойде до това положение и защо земята стана толкова евтина е отделен въпрос, по-добре да не го подхващаме (виж тук по темата).

Какво следва оттук нататък? Съюзи на зърнопроизводители, преработватели и др. земеделски дружения сега пишат декларации и апели да се наложи нов мораториум върху продажбата на земя. Да сме вземели пример от Унгария, където мораториумът е удължен и т. н.

Много хубаво, ама защо сега се сетиха? Защо не поискаха това преди 1-2 години, за да има време да се подготви и договори с ЕС такъв мораториум? У нас все чакат в последния момент и се юрват да оправят бакиите. Е, няма кой да уреди такъв мораториум за 2 месеца.

Но по принцип във всяка западноевропейска страна може да се купува земя от чужденци. Да не би арабските шейхове да са изкупили Европа? И ние като държава пак ли искаме да се оградим с телени мрежи и да не пускаме чужденци?

Единственото разумно, което може да се направи, е да се сложи някакво ограничение за количеството земеделска земя, която може да купува едно физическо лице.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.