Погромите – отново обичайни в Русия

Безредиците в Бирюльово. Снимка: от тв екрана

Заради нерешените проблеми с етническата престъпност погромите стават обичайно явление за Русия, констатира „Независимая газета“, цитиран от Би Би Си по повод неделния погром в московски търговски бази с персонал от мигранти след скорошното убийство на местен младеж руснак – предполагаемо от кавказец.

Според вестника „властите твърде закъсняха с опитите да решат проблема терапевтично. Наложи се хирургично лечение – погромите да бъдат сурово прекратени с полиция“. Дни преди погрома президентът Владимир Путин заяви, че Русия не планира въвеждане на визов режим спрямо страните от ОНД (Общността на независимите държави, в която влизат държавите, по-рано били част от СССР). Държавният глава добави, че междуетническите проблеми трябва да се решават другояче, примерно чрез съдействие на мигрантите в адаптацията към руската реалност, напомня изданието.

Политологът Михаил Ремизов вижда зловеща ирония в обясненията, че Москва не бива да въвежда визов режим със Средна Азия, за да не отблъсне страните от региона. „Аргументите на властта все по-малко действат на общественото мнение, дори изглеждат все по-неубедително в политическата общност“ на Русия, подчертава той.

Според експерти на „Независимая газета“ Кремъл подценява риска от нови безредици. Социологът Лев Гудков заявява, че неговият център „Левада“ от пет години тръби за предпогромното състояние на руското общество, за нарастващата ксенофобия и междуетническо напрежение, за все по-силната вътрешна агресия в страната. При несправедливия обществен ред и корумпираната власт хората осъзнават, че са уязвими и правоохранителните органи не ги защитават, казва Гудков. Масата гастарбайтери в Москва е стигнала според него критично равнище.

Властта в Русия „първо, направи антимигрантските нагласи не срамен, а почти нормален мейнстрийм. Второ, не стори нищо за организационно, идейно и психологическо предотвратяване на всичко това“, коментира аналитикът Николай Петров. Бирюльово (московският квартал, където беше убит 25-годишният младеж – бел.ред.) засега е само демонстрация, че недоволството е твърде силно и  може да избухне всеки момент“, добавя той.

Силното социално напрежение ще предизвика много подобни локални експлозии в Русия, предрича експертът Игор Бунин. Етническата престъпност трябва да се потиска системно, а не само да се отбива номерът, както прави МВР, изтъква източник на „Независимая газета“ от федералното следствие.

„Бирюльовският взрив до голяма степен е „заслуга“ на самите власти и на политиците, от месеци вече насърчавали с действия и шумни изявления ксенофобските нагласи сред хората“, пише „Ведомости“. „С изостряне на икономическата и социалната криза напрежението неизбежно ще нараства“, предупреждава всекидневникът.

Участниците в погрома може да бъдат обвинени в редица престъпления, най-вероятно и в опити за убийство на полицаи. Максималното наказание по този член е доживотен затвор, посочва говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин, цитиран в „Комерсант“. Вестникът вижда тук по-суров подход, отколкото в делото за безредиците на Блатния площад в Москва на 6 май 2012 г. Следствието по този случай повдигна по-леки обвинения срещу участниците в сблъсъци с полицията, напомня той.

Все още няма заподозрени във връзка с погромите в неделя; само един участник бе глобен за дребно хулиганство, пише изданието. Около 1200 души пък бяха арестувани за участие в бунтовете.  Според „Комерсант“ вината за погромите може да бъде хвърлена върху лидери на националистически движения в Русия. „За полицията е най-лесно да открие виновни сред националистите, така че съм готов за всякакви последици“, коментира Александър Белов от ръководството на движение „Руснаците“, участник в неделните събития.

Той твърди, че се опитал „да успокои тълпата“. Юристи заявяват пред всекидневника, че погромите са документирани, шестима полицаи са пострадали, имало е и призиви за масови безредици. „Организираните националисти не изиграха решаваща роля в бирюльовските събития“, отбелязва „РБК дейли“. Според „Комерсант“ обаче националистите се канят „посвоему“ да празнуват мюсюлманския празник Курбан байрам, отбелязван днес в Русия, и подготвят „контраакция“. Опасения в тази връзка изразява пред вестника Мухамад Амин Маджумдер, оглавяващ Федерацията на мигрантите.

В момента силовите структури в Москва правят списък с „горещи точки“ в града, където може да се повторят събитията от Бирюльово, информира „Известия“.
Сред тях са обекти с високо присъствие на мигранти – големи пазари, търговски центрове и борси, райони с компактни маси мигрантско население. Органите на реда вече прочистват някои зони от престъпни елементи, добавя изданието.

Проблемната зеленчукова борса в Бирюльово вече е затворена, отбелязва „Росийская газета“, но припомня, че освен Курбан байрам днес предстои и футболен мач между Русия и Азербайджан. Мачът за щастие ще бъде в Баку, но след края на срещата може да има провокации из спортните барове в Москва, изтъква зам.-кметът на града Александър Горбенко и обещава „специални мерки, за да ги предотвратим“. „Москва е многонационален град. И всеки гражданин в столицата има право да отбележи религиозния си празник“, добавя Горбенко.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.