„Ню Йорк таймс“: Световните лидери приканват САЩ да решат проблема с тавана на дълга

Световните лидери приканват САЩ да решат проблема с тавана на дълга, пише в. „Ню Йорк таймс“.Лидерите на финансови институции на вчерашните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка молиха, предупреждаваха и увещаваха: САЩ трябва да повишат тавана на държавния си дълг, а федералните им ведомства отново да заработят, в противен случай има риск от „масов срив в целия свят“, както се изрази изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард.

„Тази липса на сигурност, тази липса на доверие в подписа на САЩ“ може да доведе до срив в световната икономика, каза Лагард.

Фискалните проблеми на САЩ засенчиха официалния дневен ред на двете срещи. Представители на десетки страни, включително двама от основните икономически партньори на Вашингтон – Китай и Саудитска Арабия, публично изразиха тревога от кризата между Конгреса и Белия дом, отбелязва вестникът.

Само три дни преди потенциално изпадане в неплатежоспособност лидерите на Сената на САЩ вчера не успяха да се споразумеят по план за възобновяването на работата на администрацията и повишаването на дълговия таван.

Мнозина лидери на срещите на МВФ и Световната банка изразиха увереност, че сегашната патова ситуация ще бъде уредена преди 17 октомври, когато правителството на САЩ би било в сериозен риск да няма достатъчно средства да изплаща задълженията си. Те обаче обсъдиха проблема с присъствалите на срещата на МВФ финансов министър на САЩ Джейкъб Лу и директор на Управлението за федерален резерв Бен Бърнанке, като предрекоха, че дори доближаване до неплатежоспособност би довело до повишаване на лихвите по облигациите и спад в растежа на глобалната икономика, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

Все още крехкото световно икономическо възстановяване е поставено в опасност от каращите се политици във Вашингтон, предупредиха финансови министри и управители на централни банки, които увеличиха натиска над САЩ да се избегне катастрофално изпадане в неплатежоспособност по държавния дълг тази седмица, пише британският в. „Гардиън“.

„Немислимо е да не бъде постигнато споразумение. Ако тази ситуация продължи дълго, това ще е отрицателно, много отрицателно за икономиката на САЩ и световната икономика и със сигурност може да навреди на възстановяването“, заявява президентът на Европейската централна банка Марио Драги, цитиран от вестника.

„Светът трябва да се „деамериканизира“ призовават китайски медии заради страховете от неплатежоспособност на САЩ“, посочва в. „Дейли телеграф“.

Държавната китайска информационна агенция Синхуа пише, че в момент, когато американските политици продължават да спорят по споразумение за излизане от патовата ситуация, „може би е време обърканият свят да започне да обмисля изграждане на деамериканизиран свят“, отбелязва британското издание изданието.

Насмешката дойде в момент, когато изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард предупреди, че може да се повтори финансовият крах от 2008 г. с отслабването на надеждите за решение на кризата с дълговия таван и частичната парализа на държавната администрация на САЩ, пише вестникът.

Китайски държавни вестници все пак посочват, че Китай и САЩ са неразривно свързани в икономическо отношение. Китай е най-големият световен държател на американски държавни облигации на обща стойност 1,28 трилион долара по официални американски данни, припомня „Дейли телеграф“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.