Компютър „Правец” се завръща или рекламна шашма?

Лаптопът „Правец 64М“ пред старите компютри „Правец“. Снимка: pravetz.bg

Лаптоп „Правец 64М“, „След 30 години една легенда се завръща…“ – това обяви сайтът pravetz.bg и рекламата обиколи интернет за един ден. Сайтът е притежание на българска фирма за почистване и поддръжка на лаптопи – „Лаптопклийн”. Собственикът твърди, че притежава марката „Правец“ и се готви да пусне на пазара лаптопи, сглобени у нас с части от Тайван и процесори „Интел“.

Според обявените в рекламата параметри, устройството ще работи със собствена операционна система „Правец ОС“, но по избор ще могат да се инсталират и други платформи като Android, Windows, Solaris и Chrome OS. Лаптопът се предлага с безплатен офис пакет, напълно съвместим с „Майкрософт офис“, както гласи рекламата.

Новината беше посрещната с бурни реакции във Фейсбук и дискусионни форуми в интернет. Повечето коментари са, че това е менте, някой си прави реклама с прочутата стара марка български компютри „Правец 8“ и „Правец 16“.

Мониторът на компютър „Правец 16“. Снимка: e-vestnik

В апогея на компютърното производство в България са произвеждани до 60 000 броя с марката „Правец” годишно – гигантско количество за онова време. България е била лидер в целия Източен блок, монополист в това производство.

Първият компютър „Правец” е създаден 1980 г. в Института по техническа кибернетика и роботика на БАН, от инж. Иван Марангозов, в съавторство с Кънчо Досев и др., под името “ИМКО 1″ (Индивидуален Микро КОмпютър), станал по-известен като „Правец 8”. Компютърът е копие на “Епъл 1″ на Стив Джобс и Стив Возняк. Но съдържа и български принос на авторите си.

През 1981 г. са произведени само 50 броя. Тогава в научните среди се шегуват, че съкращението ИМКО всъщност означава Иван Марангозов Краде от Оригинала.

Монитор за компютър „Правец“, произвеждан в Михайловград, сега Монтана. Снимка: e-vestnik

Институтът пуска различни версии на архитектурата на “Епъл 2″, като подменя повечето западни компоненти с български и вносни от соц-лагера. Производството на компютри са развива в град Правец, България става основен износител за целия Източен блок (виж тук повече за компютърното производство у нас).

„Правец 16” вече не е на основата на “Епъл”, а на Ай Би Ем (IBM XT). Произвежда се чак до 1994 г., но вместо да се развие, производството запада. В държавата няма воля, инвеститор или бизнес, който да задържи равнището на тази база – и производствена, и научна, да я развие и запази ниша на пазара или да намери нова. За същото време оттогава насам в други страни започват от нулата и стигат до водещи позиции в производство на електроника.

Клавиатура, произведена в гр. Правец. Снимка: e-vestnik

И ето, сега пред „Капитал Daily“ управителят на фирмата „Лаптопклийн” Бойко Вучев казва официално, че планира да пусне обявения в интернет лаптоп „Правец” след Нова година. Той твърди, че вече разполагат с готови прототипи и са направили първи тестове. Засега Вучев не съобщава цена и точна дата на премиерата.

За операционната система „Правец ОС” Вучев не дава подробности, само казва, че е базирана на платформа с отворен код.

Ето ги техническите данни от рекламата:
– процесор Intel от моделите i3, i5 или i7
– до 16GB RAM

Лаптопът „Правец 64М“. Снимка: pravetz.bg

– до 2TB памет
– опция за SIM карта
– HDMI изход за включване към телевизор

„Твърде е хубаво, за да е истина”, коментира във Фейсбук Стефан Янков, бизнесмен в сферата на IT технологиите. Той предизвика цяла дискусия около новината. Според него не става дума за българско производство, защото клавиатурата на прототипа дори няма кирилица, а подобен дизайн на корпуса могат да предложат куп производители на OEM решения (б. р. – original equipment manufacturer – накратко това означава производители на продукт по поръчка, който може да бъде сглобяван тук или там под различни марки, без конструкторски принос на сглобяващия).

Компютър „Правец 16“ отвътре. Снимка: e-vestnik

Според Янков това не е възраждане на нищо друго, освен на една търговска марка.

По въпроса за собствената операционна система той коментира, че „най-вероятно става дума за някоя версия на Linux, на която някой е добавил правешкото лого”. За офис-пакета също предполага, че просто един от съществуващите многобройни варианти на OpenOffice, LibreOffice и подобни, които обаче не са 100% съвместими с MS Office, а може би около 75% или по-малко.

Бдителни коментиращи са издирили по снимката на бъдещия „Правец”, че това е лаптоп на тайванска фирма, производител от типа ОЕМ (виж тук).

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.