Беате Бауман – свръхвлиятелната, но дискретна съветничка в сянката на Меркел

Франс прес

Ако Ангела Меркел е на прага на третия си мандат на канцлерския пост в Германия, тя дължи това отчасти на една жена, на съветничката си Беате Бауман, влиятелна и също толкова дискретна, основно действащо лице в политическото израстване на Меркел.

На тържеството по случай победата на изборите на 22 септември в партийната централа Меркел благодари на своя съпруг, срамежливия Йоахим Зауер, който изглежда сякаш иска да се скрие край някой от изходите. До него стои една още по-незабележима жена – Беате Бауман.

Изглежда никой не я забелязва. С прическа като на германски футболист от 80-те, безформен панталон, без грим – стилът й напомня този на Ангела Меркел от преди идването й на власт.

Лидерката на Християндемократическият съюз (ХДС) дори не я споменава тази вечер. Тази 50-годишна дама обаче е една от основните фигури, допринесли за нейното преизбиране, и без съмнение е най-близкият сътрудник на Меркел, смятана за най-влиятелната жена в света.

Официално Бауман е шеф на кабинета на Меркел, тя пише най-важните й речи и участва във взимането на стратегически решения. Ролята й е и да „дава тон“ и да подбира думите, които германската канцлерка, 9 години по-възрастна от нея, използва по една или друга тема.

Нейният офис на 7-я етаж на канцлерството се намира до този на „шефката“, която се отбива понякога ненадейно. Двете жени никога не се виждат по лични въпроси и винаги си говорят на „Вие“, дори когато хапват супа вечер в канцлерството, пише в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

„Няма Ангела без Беате и няма Беате без Ангела“ според седмичното сп. „Щерн“. „Как Ангела Меркел да остане канцлер? – това е най-важният въпрос и в действителност единственият, който си задава Беате Бауман“, пише сп. „Шпигел“.

Единствено тя се осмелява да дава открито мнението си на канцлера, даже да я критикува. Ангела Меркел има репутация на недоверчив човек и наистина трудно се доверява на някого.

Един от биографите на канцлера, покойният Герд Лангут разказва как през 1995 г. след едни безрезултатни преговори Ангела Меркел, тогава министър на околната среда в кабинета на Хелмут Кол, избухнала в сълзи. „Вземете се в ръце!“, й казала Беате Бауман.

Според него Беате Бауман не се е колебаела да прави мимики и жестове, за да дава напътствия на Ангела Меркел при първите й публични изяви.

Безумно дискретна, съветничката си е създала приятелства само заради привилегирования си достъп до германския лидер. „Распутин“, „Цербера“, „Кралската кобра“ – това са само няколко от прякорите, с които я наричат в кулоарите на сградата на правителството, пише „Шпигел“.

Беате Бауман е неотлъчно до Меркел от влизането й в политиката през 90-те.

Бившият германски президент Кристиан Вулф, по това време регионален лидер на ХДС в Долна Саксония, й представя тази жена, с университетска диплома по немски и английски, родом от този край. Навремето Ангела Меркел е забелязана от Хелмут Кол, защото е от ГДР и впоследствие става министър в неговия кабинет.

В ХДС двете успяват да се наложат малко по малко над мъжете от Западна Германия, регионалните „барони“ католици, а бъдещата канцлерка е протестантка. Двете жени нямат деца, а са част от партия, която въплъщава семейните ценности.

Когато Меркел оглавява ХДС през 2000 г., Беате Бауман става началник на кабинета й, а 5 години по-късно двете прекрачват прага на правителствената канцелария.

Подобно на съпруга на Ангела Меркел, тя отклонява учтиво всяка молба за интервю.

Никога не придружава канцлера по време на нейните пътувания в чужбина, с изключение на прословутата визита в Гърция през октомври 2012 г., когато в Атина германският лидер трябваше да понесе гнева на улицата.

През 2009 г. „Шпигел“ отбеляза, че при едно от изключително редките интервюта, които е давала, Бауман често е казвала „аз“, имайки предвид „Меркел“. След което уточнила: „Аз, Меркел“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.