Супербронята на Железния човек става действителност

Франс прес

Учените в американската армия разработват високотехнологична броня, която ще даде на войниците „свръхчовешка сила“, подобно на екшъните от поредицата „Железният човек“ (Iron Man).

„Революционната“ броня, наречена „Лека оперативна екипировка за тактически нападения“ (или ТАЛОС), ще бъде снабдена с външен скелет, който да позволи на войника да пренася тежко снаряжение, мощен компютър, подсилена защита срещу куршуми и система за контрол на жизнените показатели, отбелязват американските сухопътни войски.

„Някои от технологиите, предвидени за ТАЛОС, включват броня от ново поколение, компютри, които показват на войника къде се намира във всеки момент на бойното поле и да поддържа комуникация с командния център, както и система за електрозахранване и външен скелет с голяма подвижност“, уточняват сухопътните войски.

Командването за специални операции на САЩ, на чието подчининие са елитните командоси от военноморските сили (тюлените) и от сухопътните войски (рейнджърите) призова миналия месец учените да представят проекти за технологии, които да бъдат включени в т.нар. „умна бойна броня“. Проектите могат да бъдат представяни до септември 2014 година. След това военното командване и представителите на Пентагона ще решат как да процедират, имайки предвид увеличаващия се натиск върху бюджета (за отбрана), обясни говорителят на командването на армията за изследване, развитие и технологии Роджър Тийл.

За бъдещата бойна броня може да бъде използван и „течен щит“, който напомня на филмите „Терминатор“, но тази технология е още в начален стадий на развитие, обяснява той за АФП. Течността ще преминава в твърдо състояние когато се приложи магнитното поле или електрически ток, според проекта, разработен от учените в Масачузетския технологически институт.

Демо видео на тази броня, разпространено от американската армия, показва войник с екипировка, вдъхновена от научната фантастика, който е застанал в каса на врата, а от бронята му се отблъскват куршуми, изстреляни от близко разстояние от врага.

Акронимът ТАЛОС препраща към бронзовите великани от древногръцката митология, които Зевс е използвал да пази  любовницата си Европа.

Макар да отпраща към мит и въпреки факта, че предишни амбициозни оръжейни проекти не са имали развитие, някои военни изтъкват, че технологиите, заложени в ТАЛОС, са постижими. Идеята да се показва на екран, вграден в каската на войника, разположението на силите на бойното поле, е подобна на опитите, които вече се правят, да бъде разработена каска за пилотите на новия изтребител Ф-35.

Проектът е част от една тенденция в научноизследователската работа, фокусирана върху интерфейса човек-машина, целяща да увеличи десетократно способностите на обикновения войник. Той е започнат от адмирал Уилям Макрейвън, началник на командването за специални операции. Адмиралът стана известен като  ръководител на акцията на военноморските тюлени, при която бе  убит Осама бин Ладен през май 2011 година.

Проектът ще бъде разработен съвместно от университети, учени, работещи за федералните служби и технологични фирми. Още е твърде рано да се пресметне неговата цена, отбелязаха военни, ръководещи проекта.

Макар да признават, че ТАЛОС напомня на бронята на Тони Старк в „Железният човек“, военните подчертават, че с бронята на бъдещето, за разлика от тази на супергероите, няма да може да се лети.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.