Присъединяването към ЕС като единствен шанс за Сърбия

Сърбия обърна нова страница – с историческото споразумение между Белград и Прищина от април тази година, важните жестове към съседните страни с цел помирение, влизането в сила на всеобхватна рамка за сътрудничество с ЕС – Споразумението за стабилизиране и асоцииране и, преди всичко, с началото на преговори за присъединяване към ЕС.

Европа сега вижда Сърбия в нова светлина – като динамична страна, решителна в провеждането на реформите и изграждането на нейното бъдеще, основано на ценностите на ЕС. Постиженията на Сърбия се превръщат в мощен източник на вдъхновение за останалите страни в региона.

Началото на присъединителни преговори е особен повратен момент в отношенията на Сърбия с ЕС. И повече от това – това представлява възможност без прецедент за страната и нейните граждани. На повърхността процесът на преговори с ЕС може да изглежда технически, с хиляди страници различни правни актове и закони, които се анализират и синхронизират.

Всъщност, този процес предлага единствен шанс за провеждане на реформите и въвеждането на най-висши стандарти в много области, които покрива – от укрепването на човешките права и правовия ред, чрез по-добра държавна администрация, до подобряване на защитата на околната среда и правата на потребителите. Процесът ще бъде изискващ и ще бъде необходимо определено време, но усилията ще се изплатят.

Реформите не са заради ЕС, те са заради Сърбия – една модернизирана страна, която твърдо се придържа към стандартите на ЕС, ще донесе ползи на своите граждани и то не само след като се присъедини към съюза, а и преди това, по време на цялата подготовка за членство. По този начин трансформиращата мощ на разширяването на ЕС вече действаше при другите страни и така ще бъде и в случая със Сърбия.

Това е само началото на един дълъг път – темпото ще зависи от самата Сърбия и нейния успех във вътрешните реформи и поетите задължения. Фокусът сега ще бъде в областите, които са ключови за всеки в Сърбия – реформа на правосъдието, борба с корупцията и организираната престъпност, реформа в държавната администрация. Трябва решително да се отнасяме към икономическите предизвикателства, преди всичко във връзка с тежката фискална ситуация и високото ниво на безработица.

И същевременно, Сърбия със сигурност трябва да остане напълно посветена на нормализирането на отношенията с Косово и прилагането на всички споразумения, постигнати в диалога. Пътят на Белград към членство в ЕС предлага особен шанс за модернизирането на Сърбия в следващите години. За него ще бъде необходимо известно време и ще има много предизвикателства, но си струва да бъде предприет. Европейската комисия остава посветена да съпътства Сърбия на този път. Сега този шанс може да се използва възможно най-добре и Белград е на крачка от това.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.