„Епископът на лукса“ – още беди за Католическата църква

Франс прес

Епископът на Лимбург Тебарц-ван Елст. Снимка: от тв екрана

Едва съвзела се от педофилските скандали, изправили я пред тежки изпитания между 2010 и 2012 г., Германската католическа църква се опасява, че скандалът с епископа прахосник на Лимбург може да доведе до нов отлив на вярващи.

От седмица името на епископа на Лимбург монсеньор Франц Петер Тебарц-ван Елст е във водещите заглавия на германските вестници. Човекът, комуто медиите дадоха прозвището „епископа на лукса“, е в центъра на полемика за цената на новата епископска резиденция, която си е построил в Лимбург. При първоначално предвидени 5,5 милиона евро разходите в крайна сметка надхвърлили 3,1 милиона заради разточителните изисквания на епископа, твърдят критиците му.

В епархията му, където вярващите настоятелно искат оставката му, броят на хората, нежелаещи да бъдат регистрирани като католици, расте експлозивно. Ако тази тенденция обхване цяла Германия, това ще струва скъпо на Църквата.

„Никога не съм виждал да се надига такава вълна“, призна вчера в местния всекидневник „Франкфуртер нойе пресе“ Рюдигер Ешофен, отговарящ за религиозните вписвания и заличавания в административния съд в Лимбург.

В Германия данъкоплатците са длъжни да обявяват дали са католици, протестанти или без религиозна принадлежност. Държавата удържа 8 до 10 процента допълнителни данъци върху доходите на регистрираните вярващи, както твърдят регионалните управи, след което превежда събраните суми на различните религиозни общности. Всеки обаче може да поиска да бъде заличен от списъците на цената на една административна услуга.

В Лимбург, където през 2012 г. от регистрите са се отписали 295 католици – по-малко от един на ден, само в понеделник отписване са поискали 29 души, миналия петък – 18, а преди това в четвъртък – 20, отбелязва Ешофен.

Германската католическа църква, която едва започна да се съвзема след разкритията за сексуалните посегателства върху деца и юноши в нейните институции, се бои, че скандалът в Лимбург може да отприщи масово недоверие.

През 2010 г., когато скандалите започнаха да излизат наяве, Католическата църква бе напусната от 180 000 души. През 2012 г. те намаляха до 118 000 – по-малко, отколкото през 2009 г., преди разкритията.

Съществува реална опасност за Църквата, признава пред АФП Детлеф Полак, социолог от групата за религиозни и политически изследвания към Университета в Мюнстер.

„Много хора казват, че не желаят повече да подкрепят финансово Църквата, ако целта е да се задоволява ламтежа за лукс на един епископ“, уверява той.

Около 23-те милиона германци, определящи се като католици, са осигурили през 2012 г. на Църквата 5,2 милиона евро под формата на религиозен данък – нейния основен източник на приходи.

Освен за функционирането на духовенството тези пари отиват за финансиране на болници, детски ясли и други институции за социално подпомагане.

Няколко германски епархии обявиха намерението си да огласят финансовото си състояние, за да няма подозрения за начина им на живот.

Освен финансовия риск, Църквата се опасява от загуба на доверието към институцията, която все още играе важна роля в обществото.

Канцлерът Ангела Меркел, дъщеря на протестантски пастор, изрази в понеделник безпокойство чрез говорителя си Щефен Зайберт, който каза, че тя иска бързо да се намери изход от кризата, за да се съхрани „доверието на хората в тяхната църква“.

„Значителна част от доверието обаче вече се е изпарила“, казва Детлеф Полак. „Епископът на Лимбург повече не може да изпълнява функциите си в своята епархия. Най-добре ще е той сам да се оттегли от поста“, съветва го Полак.

Подобен жест обаче трудно може да се очаква от Църквата, отбеляза вчера в. „Велт“. Да подадеш оставка след най-дребно действително или предполагаемо провинение е разпространена и общоприета практика в политиката и икономиката . . . Само че досега такова нещо в Църквата не се е случвало“, изтъква консервативният вестник.

В понеделник сутринта монсеньор Тебарц-ван Елст беше във Ватикана, където очакваше да бъде приет от папата, преди да се вземе евентуално решение за съдбата му.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.