Ал Каида отново в Ирак, буди стари страхове

Асошиейтед прес

Американски войници в Ирак. Снимка: багнюз

Първо избухнало огненото кълбо, после се чули писъците на жертвите. Взривната вълна от самоубийствения атентат недалеч от багдадско гробище ударила Насер Уалид Али и обсипала гърба му с осколки.

Али бил от късметлиите. Най-малко 51 души загинаха при този атентат на 5 октомври, много от тях шиитски поклонници, минаващи на път към храм. Никой не пое отговорност, но няма съмнение, че взривът бе дело на местното подразделение на Ал Каида. Атентаторите самоубийци и колите бомби са визитната му картичка, а цивилните шиити са сред любимите му мишени.

Ал Каида започна отново да надига глава в Ирак след изтеглянето на американските войници през 2011 г. и сега изглежда толкова силна, колкото не е била от години. Терористичната организация показа, че е способна да извършва нападения с много жертви по няколко пъти на месец, повишавайки броя на жертвите в Ирак до най-високите равнища от половин десетилетие. Тя смята всяко нападение за средство да култивира обстановка на хаос, която подкопава авторитета на оглавяваното от шиити правителство.

Бегълци от затвори в последно време подсилиха редиците на Ал Каида, а усещането за маргинализация на сунитите и хаосът от гражданската война в съседна Сирия подхранват завръщането й.

„Никой не е в състояние да контролира тази ситуация“, казва Али, който охранява сунитски гробищен парк, изникнал до свещената джамия „Абу Ханифа“ през 2006 г., когато религиозните борби заплашваха да хвърлят Ирак в истинска гражданска война.

„Не сме в безопасност нито в кафенетата, нито в джамиите, нито дори на футболните стадиони“, продължи той, изброявайки набързо някои от мишените, поразени нееднократно през последните месеци.

Убийствата нараснаха значително след кръвопролитните действия на силите за сигурност срещу сунитски протестен лагер в северния град Хауиджа през април. По данни на ООН 712 души са загинали при насилие в Ирак през този месец – към тогавашния момент това е най-големият брой от 2008 г.

Но черната статистика оттогава се увеличава ежемесечно. През септември са убити 979 души.

Ал Каида няма „монопол“ върху насилието в Ирак, страна, където повечето домакинства си имат скрит поне по един автомат. Други сунитски екстремисти като Армията на мъжете от Ордена „Накшабанди“, която има връзки с хора от вече незаконната партия Баас на Саддам Хюсеин, също извършват нападения, както и шиитски екстремисти, които се мобилизират отново с ескалацията на насилието.

Но вълните от атентати с коли бомби и самоубийствени нападения на Ал Каида съставляват основната част от кръвопролитията.

По-рано тази година местният клон на организацията се преименува на „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ), подчертавайки трансграничните си амбиции. Подразделението играе по-действена военна роля наред с други сунитски бунтовници в битката за сваляне от власт на сирийския президент Башар Асад, а негови членове извършиха нападение срещу сирийци близо до слабо контролираната граница вътре в Ирак.

САЩ смятат, че лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади вече действа от Сирия.

„С оглед на вакуума в сигурността за него има смисъл да направи това“, казва Пол Флойд, който е военен аналитик в компанията за глобално разузнаване „Стратфор“ и е изкарал няколко мисии в Ирак. По думите му вълненията в Сирия може би улесняват още повече Ал Каида да се сдобие с експлозиви, които да използва в Ирак.

„Знаем, че запаси на сирийската армия са попаднали в ръцете на бунтовници. Няма какво да попречи на част от тези запаси да преминат през границата“, заявява Флойд.

Иракски представители признават, че организацията става по-силна.

Ал Каида започна активно да набира повече млади иракски мъже за участие в самоубийствени мисии, след като години наред разчиташе основно на чуждестранни доброволци, смятат двама служители от разузнаването. Според тях Ал Багдади е издал заповеди за по 50 нападения на седмица, които, ако бъдат постигнати, ще отбележат значително нарастване на броя им.

По оценки на един от служителите само в Ирак Ал Каида понастоящем разполага с най-малко 3000 обучени бойци, включително стотина доброволци, очакващи заповеди да извършат самоубийствени мисии. И двамата служители пожелаха анонимност, защото нямаха разрешение да разкриват разузнавателни сведения.

Изследване, разпространено от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната заяви, че Ал Каида в Ирак се е оказала „изключително силна, устойчива и способна организация“, която може да действа чак до пристанището Басра в Залива.

Организацията „се преустрои във военна сила, способна да планира, обучава, подкрепя и да изпълнява синхронизирани и сложни нападения в Ирак“, добавя авторката Джесика Луис.

Според изследването Ал Каида е била в състояние да извършва по 24 отделни нападения, включващи вълни от по шест и повече коли бомби в рамките на един единствен ден през едногодишния период, който съвпадна с кампанията на групировката „Разрушаване на стените“, която приключи през юли.

Тя извърши осем отделни нападения срещу затвори през същия период, последните от които бяха сложни атаки във военен стил срещу два затвора в района на Багдад на 21 юли, при които бяха освободени над 500 затворници – много от тях членове на Ал Каида.

„Можем спокойно да допуснем, че един голям процент от тях ще се влее отново в редиците й“, с което ще се попълни ресурсът от жива сила на организацията, каза военният аналитик Флойд.

Американските войски и иракските сили, включително сунитски бойци, противопоставящи се на екстремистката идеология на организацията, отблъснаха Ал Каида, след като САЩ възприеха стратегията да изпращат допълнителни подкрепления през 2007 г. В резултат на тази промяна в политиката в Ирак бяха изпратени допълнителни американски войски и фокусът на войната се измести към повишаване сигурността на иракчаните и спечелване на доверието им.

Към 2009 г. Ал Каида и други екстремистки групировки бяха „сведени до няколко малки клетки, борещи се да оцелеят и неспособни да организират нещо повече от символични нападения“, отбеляза в доклад по-рано през годината Кенет Полак, служител в администрацията на президента Клинтън, който сега е анализатор по въпросите на Близкия изток към Института „Брукингс“.

В момента има опасения, че цялата трудна част от работата се оказва недовършена.

Иракчаните, както сунити, така и шиити, казват, че губят вяра в способността на правителствата да осигури безопасност в страната им.

„Ал Каида може да взриви колкото си иска коли бомби, където си избере“, каза Али Насер, държавен служител от Багдад. „Сякаш Ал Каида управлява страната, а не правителството в Багдад.“

Междувременно много сунити не искат да вярват на правителство, за което имат усещането, че е маргинализирало и пренебрегнало тяхното вероизповедание.

Според иракски представители липсата на доверие е затруднила усилията по събиране на разузнавателна информация, тъй като по-малко сунити са склонни да дават сведения за предполагаеми терористични действия в техните среди.

„Докато увеличавахме силите, помогнахме на Ирак да изгради имунна система за възпиране на тези атаки. Сега тази имунна система е отнета“, казва Ема Скай, която бе ключов съветник по гражданската политика на генерал Рей Одиерно, когато той бе най-висшият американски военен командир в Ирак.

„Преди там бяха САЩ, за да защитават политическото пространство и да помогнат за напредъка на страната“, добави тя. „Колко още може да продължи така, преди да настъпи срив?“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.