Защо Холивуд е пощурял по филмовите продължения?

Джони Деп в кадър от филма „Карибски пирати: На края на света“. Снимка: Ройтерс

Филмовата 2007 година е белязана от продълженията. “Спайдърмен 3”, Карибски пирати 3”, “Бандата на Оушън 3”, “Умирай трудно 4.0”, “Хари Потър и Орденът на феникса” (пети филм от поредицата за момчето магьосник), “Хотелът на ужасите 2” – това са само част от заглавията, показани по екраните до този момент. До края на годината предстои премиерата на други продължения, а през 2008 г. ще се появят още. Засега се знае, че ще се снимат “Спайдърмен 4” и 11-ти епизод на “Стар Трек”, но това едва ли ще е всичко. Защо е нужно това и не й ли идва на публиката малко в повече?

“Пазарът решава всичко – казва Том Ортенберг, президент на компания “Лайънсгейт”, която през октомври ще разпространи по екраните “Убийствен пъзел 4”, а после и “Джон Рамбо” – четвъртия филм за приключенията на Силвестър Сталоун като здравеняка Рамбо. – Ако има интерес от пазарна гледна точка, се прави филм. Пазарът е толкова пренаселен, че за едно ново заглавие е доста трудно да се наложи като хит. При продълженията това е много по-лесно, тъй като историята е позната на публиката и интерес има още преди да се е появил самият филм.”

Цифрите показват точно това. “Спайдърмен 3” донесе приходи от 335 милиона долара, “Шрек 3” – 318 милиона, а “Карибски пирати: На края на света” – 304 милиона. И ако доскоро трилогиите бяха смятани за оптимален вариант в киното, това вече със сигурност не е така. Четвъртият филм за зеленото чудовище Шрек е планиран за 2010 г., а продуцентът Джефри Катценбърг уверява, че ще има и пети.

Засега конкретни планове за четвърта част на “Карибски пирати” няма, но звездата на поредицата “ Джони Деп заяви на няколко пъти, че идеята му харесва. “Сони Пикчърс” и студията “Марвъл” дават 100% гаранция, че ще има “Спайдърмен 4”, но все още не е сигурно дали режисьорът и актьорите ще са същите. “Знам, че ще има четвърта, пета и шеста част – заяви неотдавна режисьорът на първите три части за човека-паяк Сам Рейми. – Но не знам дали ще се включа. Искам малко да си почина от тази история.”

Новата мода – носталгичните продължения

Джордж Клуни, Брад Пит и Дон Чийдъл (от ляво на дясно) – част от звездите от „Бандата на Оушън 3“. Снимка: Ройтерс

“Продължение беше мръсна дума преди – казва Пол Дергарабидиън, президент на “Media By Numbers” – компанията която отчита приходите от бокс офис класациите. – На тях се гледаше като на начин да се експлоатира интереса към някой филм, като се направи същия филм и се сложи цифрата 2 след заглавието.” Според Дергарадибиън промяната е настъпила през 1999 г., когато втората част от поредицата за шпионина Остин Пауърс за една седмица донася повече приходи от първата за цялото време на излъчването й по екраните. Сега продълженията не разчитат на славата на оригиналните филми, а дори напротив – стават все по-“мощни” от тях. Но колко време публиката ще продължава да плаща, за да гледа едно и също нещо, представено по различен начин?

Съдейки по заглавията, част от номера е да се направи така, че старото да изглежда ново. Пресен пример е новият филм от поредицата за Рамбо със Силвестър Сталоун. Той не се казва “Рамбо 4”, а “Джон Рамбо”. По подобен начин шестият филм за Роки беше кръстен “Роки Балбоа”, а не “Роки 6”. И двата филма спадат към т.нар. носталгични продължения. В тази графа е и излезлият наскоро “Умирай трудно 4.0” – четвъртата част от емблематичната за Брус Уилис поредица. Доста чакано носталгично продължение е и четвъртият филм за Индиана Джоунс с Харисън Форд, който се снима в момента.

Иначе усилено се говори за четвърта част на “Бандата на Оушън”, в който участват един куп звезди – Джордж Клуни, Брад Пит, Мат Деймън, Дон Чийдъл, Анди Гарсия и др. Обречен на продължение е и направеният по комикс “Трансформърс”, който само за две седмици донесе приходи от 223 милиона долара. “Да снимаме поне още един филм е най-логичното нещо, което можем да направим”, заяви един от продуцентите на “Трансформърс” Мартин Леви.

Филмите по книги – идеални за целта

Изпълнителят на главната роля в „Спайдър-мен“ Тоби Магуайър на премиерата на филма в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Дали даден филм е базиран на роман от няколко тома е ключов момент в истерията по продълженията. За момчето магьосник Хари Потър, например, има седем книги, а филмите до момента са само пет. Логично е да се снимат още два.

Комиксите също дават големи възможности за снимане на продължения. “Когато се прави филм по комикс, винаги остава нещо недоразказано и затова решаваме, че е хубаво да направим продължение, за да го разкажем – казва шефът на студията “Марвъл” Кевин Файдж. – Трудното не е да решим кои герои и сюжетни линии да използваме, а кои да не използваме.” По линията на книгите филмите за “Спайдърмен” и “Батман” имат много общо с тези за Хари Потър и Джеймс Бонд.

“Филмовите студия най-накрая намериха сигурен начин да печелят милиони – смята редакторът на вестник “Върайъти” Питър Барт. – Избират подходящи теми и ги “изнасят” по целия свят. Струва ми се обаче, че напоследък започнаха да навлизат в непознати води. Всеки път, когато се връщат към познатото, те рискуват все повече. Въпросът е докога ще издържат.”

(по списание “Тайм”)

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.