Нов „бирюльовски бунт“ заплашва цяла Русия

Безредиците в Бирюльово. Снимка: от тв екрана

Ситуацията в Западно Бирюльово е ясен сигнал към властта. Ако не последват реформи в политическата система, това според експерти рязко ще засили заплахата от междуетнически конфликти в цялата страна.

* * *

Председателят на Националния антикорупционен комитет Кирил Кабанов вижда основната причина да се изострят нагласите в обществото в повсеместно изопачената мотивация на държавните служители.

„Теоретично конституцията предвижда чиновникът да брани гражданите, обществото и държавата. За жалост обаче напоследък той се ръководи от друго – обслужва интересите на началника и мисли за лично обогатяване“, казва експертът. И добавя, че „личното обогатяване ощетява интереса на гражданите“, сиреч държавните служители изобщо загърбват хората. Зачитат ги поне малко от малко, само щом дойдат избори.

Той сочи за пример скорошния инцидент на Матвеевския пазар в Москва, от който тръгна „войната с нелегалната миграция“. „Ето, пребиват агент от криминалната пред очите на негови колеги, а те не помагат, защото са в течение, че зад пазара стои началнически интерес. А и те редовно се захранват от същия пазар, познават всички наоколо. Като сенчести съсобственици на един голям бизнес“, продължава Кабанов.

Там, където „се въртят големи пари“, например в бирюльовската плод-зеленчукова борса, мигом цъфват корумпирани служители от ресорните органи. И разпъват „чадър“, та да не вземе да спъне „бизнеса“ някой техен подчинен. Тези механизми отдавна са формирали отлично действащ модел, който дефектира само при масов обществен натиск, смята експертът.

„Сегашните събития не са някаква въпиюща случайност, а реално всекидневие – казва той. – Схемата взе да се разпада заради общественото внимание и страховете на властта, че всички тези хора може да тръгнат не из Бирюльово, а към центъра, и да потърсят сметка не само от гастарбайтерите, но и от властта.“

Националистите пък отвличат вниманието на хората от проблемите, предлагайки простичко решение – обясняват на пръсти кой е виновен за всички злини. „Формира се вече тенденция – тези процеси са управляеми, изгодни за хората от властовите и силовите структури, които за пореден път показват колко са значими“, посочва експертът.

„Имаше реформа във вътрешното министерство. Служителите бяха намалени от 1 400 000 на 1 100 000 души. Разходите за сигурност у нас надхвърлят някой път разходите за отбрана – нещо немислимо в коя да е страна със сериозна армия. Нещата не опират до броя на правоохранителите и размера на заплатите, а до качеството на държавната система. Властта имитира дейност, успокоява народа. Болестта обаче не се лекува само със заклинания. Всичко, което става в момента, говори за криза на властта“, уверява политикът от опозицията Генадий Гудков.

По думите му, днешният национализъм в Русия е зараждащ се протест срещу властта, способен да прерасне в масово недоволство. „Национализмът е твърде удобен и прост. А протестът против властта засега е неосъзнат, но съществува. И ако не направим политическа реформа, ще стане като в Бирюльово, само че в цялата страна. Но още по-страшно и несмислено“, предупреждава той.

В Подмосковието например според него проблемът с национализма е по-остро изразен, отколкото в самата столица: „Сред ключовите проблеми, особено тревожни за населението в големите градове край Москва, естествено са мигрантите. Докато в Москва все пак има голям трудов пазар, в Подмосковието въпросът за транспорта и ограниченият пазар на труда поставят още по-остро проблема с битовия национализъм“.

Кабанов споделя мнението на Гудков. Според него „флиртът с националистите“ ясно сочи криза на властта. „Проблемът е, че всички мислят процеса за управляем – управляем е обаче до едно време. Както показа 1918 г., „черносотенците“ например (крайнодесни антисемитски сдружения в някогашна Русия, б. р.), създадени с усилията на Трето охранително отделение (варшавския отдел на имперската политическа полиция, б. р.), спокойно минаха към анархистите и застанаха срещу властта. Отпърво те наистина играят по правилата, но после играят без правила“, изтъква нашият събеседник.

„Почти няма вече съдебни процеси за разпалване на междуетническа омраза. Националистите привличат все повече млади хора. И те прихващат идеите им, защото спада интелектуалното ниво на обществото у нас. Година след година обществото все по-трудно приема сложни, умни схеми и все по-лесно – прости нацистки формули“, убеден е Кабанов.

Депутатът комунист Валерий Рашкин съобщи за Росбалт, че в Държавната дума отколе събират прах проекти за затягане на миграционното законодателство. Например инициатива да се въведат трудови визи за пришълци от Средна Азия. Но ако бъдат приети, това според политика сериозно ще удари наложилата се корупционна система.

„В крайна сметка хората постепенно схващат, че няма полза да призовават властта, няма полза да търсят силовите структури. Че един гражданин може да се брани, само като излезе на улицата. Аз съм против това да се чупят стъкла и трошат витрини, но според мен, освен да излязат на улицата, хората в Русия вече нямат други лостове“, констатира Рашкин.

Генадий Гудков не е съгласен. Според него корупцията в страната е стигнала такова ниво, че закони, приемани „на парче“, изобщо няма да се отразят на общата картина.

Сред възможните причини за днешното положение експерти посочват факта, че корупционерите във властта не свързват своето бъдеще със собствената си страна. „Интересите на страната и на народа не съвпадат с интересите на онези, които трябва да ги реализират. За да живеят те добре, не бива системата да е нормална, невъзможно е да крадеш с милиарди, щом има нормална правоохранителна система и нормално общество“, обобщава Кабанов.

От последните събития ще спечелят умерените националисти в Русия, прогнозира Гудков. Според бившия депутат те неизбежно ще се оформят като влиятелен политически играч.

„Според мен на 4 ноември (когато предстои традиционният годишен „Руски марш“, бел. на Росбалт) ще има сериозно шествие и много скоро в Русия ще се формира нова реална политическа сила, близка до умереното крило на националистическото движение – казва той. – Нагласите сред хората явно ще бъдат все по-сурови; гневът може първо да избие в безредици като тези в Бирюльово. После обаче всичко ще се обърне срещу властта, защото всички вече разбраха, че причина е нейното бездействие и неспособност да действа.“

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.