В Афганистан гласовете вървят по 5 долара

Ройтерс

Войници от националната армия на Афганистан с местен жител. Снимка: Армия на САЩ

Сайед Гул влезе в малка стая с кирпичени стени в Източен Афганистан с вързоп на гърба си. С един замах той хвърля пакета върху овехтелия килим и по земята се разпиляват стотици карти за гласуване. „Колко искате да купите?, пита той с лукава усмивка.

Подобно на мнозина Гул е напуснал обичайната си работа, в неговия случай – автомонтьор в Марко, градче в източната част на страната – за да се присъедини към процъфтяващия бизнес с продажбата на резултатите от президентските избори догодина.

Гул, който бе с дълга черна брада, облечен с традиционната широка роба, заяви, че може да купи карти за гласуване за 200 пакистански рупии (1,89 долара) всяка от хора по селата и да ги продаде за над 500 рупии (4,73 долара) на шефове на предизборни щабове, които могат да ги използват с мълчаливото съгласие на служителите от избирателните комисии като на пръв поглед легитимни гласове.

Гул твърди, че от всяка карта изкарва достатъчно пари, за да си купи обилно меню като дюнер с ориз и дори газирана напитка. Остават много месеци до изборния ден на 5 април, но доста кандидати вече са разтревожени от мащабите на незаконната търговия с карти за гласуване и се питат доколко изборите ще бъдат легитимни. Ако те бъдат помрачени от повече измами в сравнение с миналите избори през 2009 година, това ще бъде от полза за талибанските бунтовници и създава риск за правителството да се провали в момент, когато чуждестранните войски се изтеглят от опустошената от войната държава.

„Щом хората купуват и продават карти за гласуване на цената на един обяд, това значи, че афганистанската демокрация е за продан“, казва Азизула Лудин, който бе председател на Независимата избирателна комисия на Афганистан през 2009 г. и сега самият той се кандидатира за президент.

Съединените щати, които бяха начело на опита на международната общност да възстанови демокрацията в Афганистан, откакто помогнаха да бъде свален от власт твърдолинейният режим на талибаните през 2001 година, сега отчаяно искат изборите да бъдат кулминацията на тяхното присъствие преди западните въоръжени сили да се изтеглят в края на 2014 година.

Победителят ще замени на президентския пост Хамид Карзай, който не може да кандидатира за трети мандат поради конституционни ограничения. Сред кандидатите са неговият по-голям брат Каюм, бившият външен министър Залмай Расул, друг бивш външен министър Абдула Абдула и бившият ислямистки полеви командир, впоследствие станал депутат Абдул Расул Саяф.

Някои от кандидатите и техните поддръжници са били противници по време на гражданската война в Афганистан през 90-те години и обвиненията в изборни измами може да отприщят ново напрежение, което да подсили позициите на талибаните.

Заплахата от бунтовниците, които се противопоставят на изборите, бе използвана през 2009 г. за широкомащабни изборни манипулации, отбелязват наблюдатели.

Томас Рътиг, съоснователят на Мрежата на афганистанските анализатори, описа как група мъже, твърдящи че са талибански бойци, са нахлули в избирателна секция в една източна провинция в изборния ден. „Всички избягаха. Урните с бюлетини бяха празни до този момент и пълни след това“, каза той.

Процедурата по подаване на кандидатурите за изборите през 2014 г. приключи преди броени дни, но търговията с карти за гласуване вече започва да притеснява западните дипломати, инструктирани да наблюдават изборите за своите правителства.

Въпреки че вероятно ще бъде трудно да се изчисли размерът на измамите, в сравнение с 2009 г., гарантирането на сигурността определено ще бъде по-голямо изпитание за изборите догодина, смята Давуд Морадиан, директор на Афганистанския институт за стратегически изследвания. „Миналия път имаше известна гаранция за сигурността по време на изборите. Този път заради прехода и изтеглянето на чуждестранните войски, сигурността ще представлява истинско предизвикателство“, заяви Морадиан.

Миналата седмица група дипломати от няколко посолства на европейски държави споделиха на вечеря истории за това колко е лесно да се сдобиеш с карта за гласуване.

Един от тях имал опит от първа ръка. Регистрирал се в избирателна секция в Кабул като лице, родено в долината Паншир в северната част на Афганистан. Един от афганистанските му служители също се записал с фалшиви данни. Взети са им отпечатъци, но никой не поискал да се идентифицират и картите за гласуване били принтирани за около 5 минути.

Служители на правителството напразно се борят да спрат тази търговия. Хора като Гул дори са започнали да продават карти в някои от големите градове в страната. Избирателните карти с женски имена са най-лесни за продан, тъй като мъжете могат от тяхно име да ги получават, без да показват снимка или техни отпечатъци.

Това е така, защото в афганистанската крайно консервативна култура е обидно да искаш жена да си покаже лицето и на много от тях не им е позволено да излизат от домовете си без придружител, а на някои – изобщо.

Картите с мъжки имена имат снимка и пръстени отпечатъци, но с помощта на служители на избирателната комисия, които са били подведени или принудени със заплаха да сътрудничат, документът за гласуване може да бъде използван от всеки, който го притежава.

„Съвсем наскоро уволнихме цял екип служители в област Моманд Дара, защото правеха фалшиви списъци и раздаваха карти за гласуване“, заяви Ахтар Мохамад Аджмал, началник на Независимата избирателна комисия в източната провинция Нангархар.

Не отричам, че има изборни измами и ние работим здраво, за да ги пресечем“.

В Кандахар полицията е била замесена в кражбата на регистрационни списъци от избирателна секция. Нарастващата сила на талибаните означава, че отделни области в страната ще останат извън обсега на независимите наблюдатели, което ще остави широко отворена вратата за манипулации от страна на корумпирани чиновници. Един скорошен пример за опасностите, на които се натъкват наблюдателите, бе инцидентът от миналия месец, при който въоръжено лице уби началника на избирателната комисия в северната провинция Кундуз. Това се случи ден след като той предупреди, че влошаващата се обстановка по сигурността заплашва изборите догодина.

Търговци като Гул казват, че тяхното поведение не е престъпно, а просто отговарят на исканията на богатите политици и бедните селяни, които избират за кого да продадат своите гласове в замяна на малко допълнителна храна.

В някои части на северната размирна провинция Кундуз картите за гласуване са се превърнали в нещо като валута и биват заменяни за торби с ориз и картофи, съобщават за Ройтерс служители на местните власти и добавят, че купувачите на карти работят за кандидатите за президентския пост в техните предизборни щабове.

Повечето от картите на Гул идват от родната му област Гани Хил, крепост на талибаните в провинция Нангархар, където физическата опасност да се гласува е достатъчна да държи на страна много хора по селата настрана.

Независимата избирателна комисия, която бе създадена, за да гарантира, че изборите ще са свободни и честни, няма какво да каже до този момент по въпроса за търговията с карти.

„Получихме известие за това и то е приоритетен проблем за нас“, заяви говорителят на комисията Нур Мохамад Нур. „Взели сме обаче някои мерки, за да разгледаме подробно въпроса с измамата“.

Тази седмица Нур заяви, че комисията е изключила първият кандидат за президент от надпреварата, тъй като не е успял да предостави необходимата документация, включително доказателство за подкрепа от 100 000 имащи право на вот от 20 провинции. „Липсваха му повечето документи, в това число списъкът със застъпници“, заяви Нур.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.