Влюбена в Близкия изток идеалистка е натоварена с разоръжаването на Сирия

Франс прес

Холандката Сигрид Кааг, която беше натоварена с ръководството на мисията за унищожаването на сирийския химически арсенал, е брилянтна организаторка и идеалистка, влюбена в Близкия изток. Тя се готви да предприеме най-опасната си мисия до момента.

След повече от 20 години в системата на ООН, 52-годишната Сигрид Кааг се готви да ръководи екип от стотина души, натоварени с унищожаването на арсенал, съдържащ над 1000 тона химически оръжия.

За да направи това, тя ще трябва да остави вкъщи съпруга си палестинец и четирите им деца, в замяна на първата подобна мисия във воюваща страна.

След като е заемала висши постове в Организацията на обединените нации, в Ню Йорк и много световни столици, Сигрид Кааг, която в момента е помощник-генерален секретар в Програмата на ООН за развитие, беше избрана заради управленческите си способности.

Кааг е „изключително професионална и добре подготвена“, увери пред АФП един от бившите й колеги в холандското министерство на външните работи, където тя е работила до влизането си в системата на ООН.

Сигрид Кааг, която говори свободно освен холандския френски, английски, немски и арабски, е „доказала многократно, че е модерен ръководител“, без да бъде авторитарна, обясни нейния бивш колега.

„Те търсеха някой, който има опит в установяването на политически контакти, както със съседните страни, така и със Съвета за сигурност на ООН, и който ще гарантира, че мисията е организирана по най-добрия начин“, добави същият източник.

Сигрид Кааг вече е имала контакти със Сирия, след като е работила за Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, особено в палестинските територии, в Ливан, в Йордания и на сирийска територия. Според популярния холандски ежедневник „AD“, тя се е срещала и със съпругата на Башар Асад, Асма.

След като завършва образованието си в Зайст, в Централна Холандия, Сигрид Кааг следва международни отношения в Ексетър и в Оксфорд, Великобритания. След това живее в Ню Йорк, Лондон и Виена, както и в Хартум и Аман.

В редките си интервюта, Кааг, която обича разходките, йогата и музиката, предпочита да говори за работата вместо за личния си живот. Въпреки това тя няколко пъти разказа за идеалите си.

„Мисля, че всички трябва да допринасят за мира и сигурността“, подчерта тя, цитирана от холандските медии. „Подсигурете се, че имате опит, пътувайте, дайте своя принос: има толкова начини да играете важна роля. И ако не стане от първия път, опитайте отново“, настоятелно изтъкна Кааг.

В едно интервю в Йордания през 2010 година, Кааг говори за съпруга си, бившия палестински посланик в Швейцария, двете им дъщери Джана и Инас, и двамата им сина Макрам и Адам.

„Съпругът ми Анис, когото срещнах при престоя ми в Палестина, когато той работеше за опозицията, играе основна роля и пази семейството ни сплотено“, призна тя и спомена, че за нея обстановката в работата и живота й трябва да бъдат организирани по най-добрия начин.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.