Европа не знае как да постъпи с Украйна

в. Независимая газета

В понеделник Съветът на ЕС ще обсъди как Украйна изпълнява необходимите условия, за да подпише през ноември споразумение за асоцииране и зона за свободна търговия. Решението дали да се парафира документът е отложено за един месец, също и докладът на специалната мисия на Европарламента по делото на Юлия Тимошенко. На 18 ноември – 10 дни преди срещата на върха във Вилнюс, Съветът на ЕС ще заседава отново, за да вземе окончателно решение по въпроса за Украйна. Ходът на събитията сочи, че шансовете за сключване на споразумение намаляват.

* * *

Предвидено бе на 15 октомври съпредседателите на мисията Пат Кокс и Александър Квашневски да отчетат пред евродепутатите какво е сторено, за да се откаже Украйна от избирателното правосъдие. Олицетворение на проблема в очите на Запада е бившата премиерка Юлия Тимошенко, осъдена на затвор за политически решения. Други украински дейци, допускали политически грешки, но лоялни към новата власт, избегнаха тази участ, посочват в Европа. Кокс и Квашневски пътуваха десетки пъти до Киев в опити да обяснят на властта колко е несправедливо избирателното правосъдие и да издействат свобода за Тимошенко.

Въпросът обаче оставаше висящ и европейската страна предложи компромис – затворничката, преместена в харковска болница още преди година и половина, да замине за лечение в Германия. Това би означавало Тимошенко да се откаже фактически доброволно от активно участие в политическия живот на Украйна. В началото на октомври тя разпространи писмо, с което прие предложението за лечение, но не се отказа от политическа дейност. И търсенето на пътища за освобождаването й забуксува отново.

Миналата седмица Кокс и Квашневски връчиха на президента Виктор Янукович нова молба Тимошенко да бъде помилвана. „Става дума за т. нар. частично помилване. Посочили сме това в писмото си до президента на Украйна“, каза Квашневски. По-късно полският евродепутат Марек Шивец обясни, че въпросът е присъдата да бъде намалена от 7 на 3,5 години. „Доколкото г-жа премиерът е излежала вече над половината от съкратената присъда, налице са основанията (според украинските закони, бел. на изданието) да бъде освободена условно предсрочно“, писа той в своя блог. Шивец уточни, че този вариант предполага голяма глоба за Юлия Тимошенко и тригодишна забрана да кандидатства за изборни постове.

Киев не даде отговор. Затова Европарламентът отмени представянето на заключителен доклад от мисията на Кокс и Квашневски, удължавайки с един месец дейността й. С толкова бе отложен и срокът Брюксел да реши окончателно да подпише ли споразумение за асоцииране с Украйна.

Според полския в. „Жечпосполита“ ситуацията се свежда до противопоставяне между Виктор Янукович и германската канцлерка Ангела Меркел. „От една страна, Янукович иска да реши проблема около Тимошенко с минимални загуби, защото се страхува електоратът му да реагира негативно и Юлия да спечели президентските избори. От друга страна, Меркел отказва да подпише споразумение за асоцииране, без да е освободена Тимошенко, защото е дала публично обещание в този дух и германската общественост очаква да го изпълни“, разказва източник на вестника. „Жечпосполита“ смята, че позициите на Меркел в тази конфронтация са далеч по-силни – резултатът от форума във Вилнюс не застрашава политическата й кариера, а позицията на Германия ще определи становището на много други страни от ЕС.

Тези дни посланиците на ред европейски държави, участвали в дискусия в киевския Институт за световна политика, потвърдиха, че ако Тимошенко не бъде освободена, ЕС няма да подпише споразумение за асоцииране с Украйна. Позицията на Янукович влоши нещата още повече, заяви пред „Независимая газета“ Сергий Таран, оглавяващ Международния институт за демокрациите.

„Много е странна тази позиция. Безспорно щеше да е политически изгодно изобщо да не се арестува Тимошенко, за да не й се качва рейтингът. Би било по-разумно да я пуснат преди година, за да развържат ръцете на властта в преговорите със Запада. Нали всяка среща започва и завършва с въпрос за Тимошенко. Сега за екипа на Янукович заплахата откъм Русия е много по-силна от рисковете при освобождаване на Тимошенко – значи трябва да я изпратят на лечение в Германия. Но не го правят“, обяснява аналитикът.

Според Володимир Горбач, експерт на Института за евроатлантическо сътрудничество, отложеното от ЕС финално решение да сключи ли споразумение с Украйна е тревожен сигнал. „Екипът на Янукович протака нещата и вдига залозите – те искат да получат от Европа все повече и повече срещу свобода за Тимошенко. Вече не само подписване на споразумението – говори се, че настояват ЕС да съдейства за нов заем от МВФ, да бъдат решени и други въпроси. Може обаче да прекалят и да изгубят всичко“, каза Горбач пред „Независимая газета“.

Сергий Таран все пак е убеден, че в края на ноември споразумението Украйна-ЕС ще бъде подписано, защото европейците си запазват лостовете за влияние върху Киев – документът трябва да бъде ратифициран от всички членки на общността. Провал на практика не може да има, смята експертът.

„След търговските войни през лятото и открития политически натиск от страна на Русия над половината жители на Украйна подкрепят евроинтеграцията. Затова сключването на споразумение с ЕС ще е успех за Янукович и ще го признаят дори хората, гласували преди за опозицията. Успех, който ще осигури на Янукович втори президентски мандат“, прогнозира той.

Евентуалният провал пък ще принуди украинската власт да се мята в най-различни посоки, търсейки икономическа помощ, твърди Таран, но с уговорка: „При всяко положение няма да искат членство в Митническия съюз – разбират, че там си имат свои проблеми, и осъзнават рисковете“. Според него обаче всеки опит да се измоли помощ от Русия – в случай че се провали евроинтеграцията, ще разгневи едрия бизнес и населението в Украйна, което може опасно да дестабилизира ситуацията в страната.

След среща тези дни с украинския министър-председател Микола Азаров, премиерът на Русия Дмитрий Медведев каза, че не разбира защо Украйна толкова жадува да подпише споразумение за асоцииране с ЕС. И добави: „Не виждам тук никакви особени изгоди. Нашите украински партньори може да са по-наясно, ще видим. Мога да кажа само едно: естествено, след подписване на споразумение за асоциирано членство – това е наша открита позиция, крайно проста, наша искрена позиция – за Украйна ще е много трудно да влезе в Митническия съюз, ако пожелае“. Според Медведев шансовете й за пълноценно членство на практика ще са нулеви.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.