Какво е синята идея, диагнозата на Кулезич и др. избрано от Фейсбук

Фланелка с надпис „Фейсбукнах твоята мама“. Снимка: Реклама на фланелки

Stephan Yankov
След изчитането на една дискусия на приятелска стена тук на тема „Какво представлява синята идея“, стигнах до извода, че синята идея се състои основно в това да бъдат забранени, натикани в ъгъла, унижени, ограбени, защо не и избити, но поне задължително изхвърлени от властта, бизнеса и живота някакви хора, условно наречени „комунисти“.
Пък аз винаги съм си мислел, че синята идея означава повече свобода (икономическа, политическа, мисловна и т.н.), повече справедливост и хората да живеят доволни, щастливи и богати. А то какво било… Ако наистина това е била синята идея, първо, ‘бем ти идеята, и второ – вече разбирам защо горката хейтърска идея толкова безславно се спомина.

Сещам се за онзи гадничък виц от началото на 90-те, в който се казваше, че гражданска война у нас е невъзможно да се случи, защото има прекалено много селяни. Но като оставим настрана заигравката с корените на думичките граждански и селски, лично аз вече определено се чудя какво точно възпира гражданската война да се случи. Та тук никой не понася никого. Левскарите – треньора си, цесекарите – левскарите, сините – червените (в политическия смисъл на думата), герберите – всички, които им ограничават достъпа до кацата с меда, националистите – турците и бежанците, пушачите – непушачите, бедните – богатите, богатите – бедните, безработните – всички останали, работещите – циганите, циганите – българите… Или може би точно там ни е късметът – че противопоставянията са десетки и не могат да се оформят два ясни фронта?

Силвия Томова
Ако има психиатрична диагноза за тв предавания, то това на Л. Кулезич трябва да носи короната… В предаването витаят призраци, параноя, мания за преследване, а водещата се изживява като пастор от амвона, който прекрасно знае кое е „лошото“, което трябва да заклейми, но пък никак не се свени да облъчва горката публика и с всякакви врачки, гадатели и прочие… Наистина рядко тягостна, потънала в средновековен мрак, атмосфера. Превключ.

Veselin Jelev
Тънки и дебели
Спомням си едно популярно обяснение за разликата между ляво и дясно. Левите са дебелите, а десните са тънките. Когато управляват дебелите, те вдигат заплатите, назначават без нужда, надуват държавата и данъците да я издържат, раздават придобивки, които те не са изкарали. Харчат щедро чуждите пари. Обаче парите свършват. С тях свършва и народната любов. Тя се ориентира към тънките. Те идват и почват да режат – заплати, пенсии, щатове, придобивки, всичко, що е разход. И вдигат приходите – т.е. цените. Тогава парите пак свършват. Този път в джобовете на хората. А с тях пак свършва народната любов. И тя пак се ориентира към дебелите. Този естествен кръговрат някои го наричат демократичен алтернанс. Неговата особеност в България е, че който дойде на власт, все е дебел. Или става такъв много бързо. В другите демокрации партиите са разделени на тънки и дебели. България се дели на тънък народ и дебели политици.

Bogomil Bonev
В началото на своето интелектуално развитие човекът, който не познавал произхода на природните стихии, започнал да им приписва невидими причинители, персонифицирал ги и си обяснявал всичките си неудачи с тях. Аналогията с РБ и ДС е случайна.

Димитър Ганчев
…Нещо характерно за почти всички привърженици на протестите в последните десетина дни – изнервяне и отказ за по-нататъшно мислене. Всякакъв опит за каквато и да е дискусия по същество, спира в напълно амортизирани и вече изпразнени от съдържание думи като „мафия“, „промити мозъци“, „спящи клетки“, във всякакви конспиративни теории, призоваване към арести и/или лустрация, реванш, практическо непризнаване на каквото и да било authority в държавата…

Мисленето се е смъкнало на толкова ниско ниво, че е обидно да се участва. Ще си говорим пак, когато се върнете в реалността. Нищо лично, но в момента сте другаде, мислите с плакати и шаблони. Сега няма да го разберете, ще ви трябват няколко месеца. Уморявам се много, когато трябва да вкарам мисъл в глава, която не желае да мисли рационално, затова предпочитам да изчакам.

Всички сте изключително емоционални напоследък, защото изживявате загуба. Аз го написах преди 3 месеца: петте етапа на Кюблер-Рос не ви мърдат (отрицание, гняв, борба, депресия, приемане). Тези, които са лично ангажирани политически, още са на етап отрицание, но публиката премина през гнева (той свърши някъде в средата на юли), премина през борбата (август-септември) и сега навлиза в депресията. Известно време няма да може да се говори рационално. След два-три месеца хората ще са приели реалността и тогава ще можем да обсъждаме и цифровизацията, и другите важни и интересни неща.

facebook.com/E-vestnikbg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.