Ще има ли онлайн библиотека с всички книги на света?

Така изглежда началната страница на сайта. Снимка: личен архив

Преди няколко години идеята случайни хора от цял свят да правят енциклопедия в Интернет звучеше абсурдно. Но това не спря създателите на Wikipedia и впоследствие се оказа, че техният проект е едно от най-успешните онлайн начинания. Имайки предвид този факт, звучи ли прекалено абсурдно да се направи онлайн каталог на всички книги, публикувани някога по света, независимо на какъв език са?

Сайтът Open Library (Отворена библиотека), стартирал наскоро в САЩ, но с тенденцията да стане световен, може би ще направи това възможно. По думите на неговите създатели, идеята е да се “построи” виртуална библиотека, която да съхранява детайли не само за “всяка книга в продажба, или за всяка важна книга, или за всяка книга на английски език, а за всяка книга, публикувана някога.” Което включва от Корана и Библията до “Хари Потър”.

Но за какво ще служи Open Library в действителност? Според ръководителя на проекта Аарън Шварц всяка книга, която някога е била публикувана, трябва да има собствена страница в Интернет. “В момента, ако някой иска да намери дадена книга в Мрежата, първото място, на което ще отиде, е Amazon (една от най-големите онлайн книжарници) – казва Шварц. – А идеята един комерсиален сайт да бъде основен източник на информация за книги в Интернет сама по себе си е абсурдна. Ние искаме да направим сайт, който да съдържа всякаква информация за книгите – от издателите и критиците до оценките на читателите. Този сайт ще бъде мястото, където потребителите ще могат да намират интересни книги и информация за тях, независимо дали тези книги са в продажба или са с изчерпан тираж.”

Естествено подобна библиотека може да бъде само виртуална. Никоя сграда в света не е достатъчно голяма да побере по един брой от всички книги на света. А и никоя страна не може да си позволи да я построи и поддържа. “Open Library ще да бъде направена по модела на Wikipedia – обяснява Шварц. – За да се получи нещо толкова разнообразно като Wikipedia, трябва всеки да има достъп до сайта.”

Деца разглеждат импровизиран тунел от книги в Тайван. Снимка: Ройтерс

Като начало хората от екипа на Open Library за започнали да звънят на различни библиотеки и да ги молят да им изпратят своите каталози. Само по себе си това е огромно предизвикателство, тъй като данните пристигат в различни формати и на различни езици, а всяка “пратка” пристига със собствените си особености и дори грешки.

“Трябва да създадем изцяло нов тип софтуер, което е голямо предизвикателство – казва Шварц. – Това се налага, тъй като страниците, на които потребителите ще могат да публикуват информация ще бъдат различни видове. Ще има възможност да се публикува информация за автори, за книги, за съдържание. И това е само “инфраструктурата”. Има още толкова много неща, които трябва да се направят.”

Приликите с Google

Open Library е замислена да бъде възможно най-пълна и подробна. Ако авторските права позволяват, ще има възможност за теглене на книгите или за слагане на линкове към сайтовете, където те могат да се четат. Приходите за Open Library ще бъдат най-вече на ниво конкурентна способност, тъй като проектът на търсачката Google – Books Library, който е част от услугата Google Book Search, има подобно на неговото предназначение.

От Google твърдят, че целта на техния проект е да „работят с издатели и библиотеки, за да създадат подробен и достъпен каталог на всички книги на всички езици, който да помага на потребителите да откриват нови книги, а на издателите – нови читатели.” Но Google има свои търговски интереси, които да защитава и в които да инвестира.

Open Library има друг подход. Потребителите не само ще могат да търсят и четат книгите от техния каталог, но и да го обновяват. Успехът на Wikipedia доказва, че на потребителите не им липсва ентусиазъм да участват в създаването на информативни сайтове за обща консумация. Но не всички библиотеки са съгласни да се включат в делото Open Library.

Противниците

Сградата на Британската библиотека в Лондон. Снимка: Уебшотс

Стивън Бери – ръководител на европейската и американската колекция в Британската библиотека в Лондон, не е склонен да предостави своя каталог на Open Library. “Не мисля да им изпращам копие на нашия каталог – казва той. – Не можем да се занимаваме с това, тъй като сега сме съсредоточили усилията си върху дигитализацията на каталога ни. А и освен това имаме опасения, че един ден сайтът може да стане комерсиален с реклами и какво ли не. “

Бери не одобрява и идеята да се позволява на случайни хора да публикуват информация за книги и автори. “Трябва да има баланс и някакво ниво на контрол – казва той. – Иначе нещата могат страшно да се объркат.”

(по Би Би Си)

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.