Руските чекисти ще контролират виртуалната реалност

Руското правителство внесе в парламента законопроект, който упълномощава Федералната служба за сигурност (ФСС) да разследва заплахи за информационната безопасност на страната. С оглед „мащабната информатизация на всички сфери от обществения живот“ властите решиха да узаконят правата на ФСС като ключово ведомство, гарантиращо кибернетична сигурност, пише „Комерсант“.

Според мотивите към проекта той представлява отговор на „засилените заплахи за националните интереси“ на Русия в информационната сфера. Авторите дори изтъкват, че новите технологии може да се използват за терористични атентати, посочва вестникът и напомня, че проектът не е първата стъпка в тази насока. През януари президентът Владимир Путин възложи на ФСС създаването на система, възпрепятстваща компютърните атаки срещу руски информационни ресурси в страната и посолствата й в чужбина.

Според експерта Андрей Солдатов по-рано ФСС е действала в тази сфера „с ограничения, а зоните й на отговорност се пресичаха с тези на управление „К“ в МВР“. „Сега обаче те получават „първата цигулка“, пълен приоритет в регулирането на информационната сигурност“, добавя той.

В момента ФСС има право да издирва информация за събития или действия, които заплашват държавната, военната, икономическата или екологичната сигурност на Русия. Предложените поправки в ред закони ще добавят и текст за информационната сигурност, уточнява „Росийская газета“.

Руските органи на реда се сблъскват с кибернетични атаки на практика всекидневно. По данни на ФСС само сайтовете на президента и на двете парламентарни камари всеки ден стават обект на близо 10 000 атаки, целящи главно да разстроят дейността на съответните информационни системи.

Същевременно нараства и интересът на тайни служби от чужбина към секретна информация с военен, политически и икономически характер. Тук се използват най-модерни технологии. Не дотам известни, но също тъй опасни са компютърните атаки срещу руски банкови структури, икономически, социални и животоосигуряващи обекти.

Интернет все по-често се използва от организирани престъпни групировки, наемащи хакери от висока класа за извършване на „виртуални“ престъпления. Жертви на мрежовите грабители и измамници стават не само обикновени хора, но дори големи компании и банки, снабдени със сериозна кибернетична защита. В световната мрежа проникват терористични и екстремистки групировки, което тревожи още повече тайните служби, добавя „Росийская газета“.

Според „РБК дейли“ законопроектът, подготвен от самата ФСС, ще разреши на „кибернетичното“ й подразделение да обискира, подслушва и следи граждани, да получава секретна интернет информация, да контролира пощенските и други пратки, да подслушва телефони и да сваля данни от технически комуникационни канали.

„Чекистите ще контролират виртуалната реалност“ в Русия, обобщава „Новие известия“. Новият документ само дава законова обосновка на фактическото положение, твърди обаче депутатът Иля Пономарьов от фракцията на опозиционната партия „Справедлива Русия“.

„Това не е заговор срещу демокрацията, а нещо напълно нормално. Де факто ФСС вече излавя хакерите (…), но законът явно е трябвало да се допълни. Естествено по идея хакерските атаки трябва да бъдат поети от управление „К“ в МВР, специално създадено, за да разследва „хай тек“ престъпления. Но стана така, че „К“ получи съвсем други задачи. Те просто нямат специалисти, за да разследват хакерски атаки“, уверява руският парламентарист.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.