Иран – по-ведро настроение след преговорите в Женева

Президентът на Иран Хасан Рохани. Снимка: Евронюз

Има причини за по-ведро настроение след двудневните преговори в Женева между Иран и представителите на Великобритания, Китай, Франция, Русия, САЩ и Германия – т. нар. група „5+1“, отбелязва в редакционна статия британският в. „Гардиън“.

Първата е, че Иран, който отправи най-новото си предложение по ядрените въпроси на английски език, помоли западните си събеседници да се запази поверителността на обсъжданите подробности. Това вероятно се иска, за да се пресекат критиките на консерваторите в Иран или пък защото поверителните разговори имат повече шанс за успех от публичните демонстрации.

Вторият признак за сериозност е, че иранците навлязоха в технически детайли, след като при предишните кръгове в преговорите използваха доста неопределен, даващ възможност за извъртане език. За да има споразумение с Иран, Западът трябва също да прояви гъвкавост. Ако иранският президент Хасан Рохани не може да се върне у дома с конкретен актив, споразумение няма да има, а и самият той едва ли ще има бъдеще, така че едно несъвършено споразумение може наистина да се окаже по-добро от никакво, подчертава редакционният екип на вестника.

Преговорите в Женева тази седмица подхраниха надеждата, че Иран и големите сили могат да се отнесат сериозно към решаването на продължителния спор около иранската ядрена програма, посочва в. „Ню Йорк таймс“. Преговорите бяха началото на разговори, които може да се окажат плодотворни, но са само начало.

Положителен знак е, че Иран направи собствено предложение за решаване на ядрения проблем, подкрепен с презентация на „Пауър пойнт“. Досега той отказваше да лансира конкретни идеи, докато не бъдат отменени международните санкции.

Друго положително обстоятелство е, че американските и иранските преговарящи имаха неофициална среща, продължила около час. Преди Техеран отхвърляше исканията за подобен вид пряк обмен на мнения, така необходим, когато две страни желаят да стопят огромното недоверие помежду си, трупало се над 30 години.

Окуражаващ знак също е фактът, че световните сили и Иран приключиха срещата си в Женева с необичайно общо изявление и се договориха за нов кръг разговори след три седмици, след като техните технически експерти по ядрените, научните въпроси и по въпросите за санкциите се срещнат да дискутират различията в подходите си и предприемат практически стъпки към споразумение, посочва „Ню Йорк таймс“.

Диалогът с Иран относно обогатяването на уран е с ограничения, отбелязва в редакционен материал в. „Вашингтон пост“. Макар огласените детайли от новото предложение на Иран по ядрената му програма да са малко, два важни пункта от срещата в Женева се изясниха.

Единият е обнадеждаващ: иранското правителство се отнася по-сериозно, отколкото преди години към договарянето на сделка със САЩ и петте им партньори, а другият – злокобен: Техеран продължава да твърди, че никога няма да се откаже от обогатяването на уран – ключов елемент за производството на ядрено оръжие.

В Договора за неразпространение на ядрено оръжие „право“ да се обогатява уран не се споменава. Обогатяването не е нужно и за ядрената енергетика. Много страни използват ядрена енергия без да обогатяват свой уран. Самият Хасан Рохани каза в реч през 2005 г., че „страна, която разполага с такъв капацитет, е в състояние да произвежда ядрено оръжие“. Настояването на Иран да обогатява уран изглежда цели да се запази този капацитет за извършване на ядрен пробив, след като санкциите бъдат отменени, допуска „Вашингтон пост“.

Преговорите в Женева се характеризираха с умерен оптимизъм. Макар да не беше постигнат впечатляващ напредък, преговорите могат да се похвалят с новата атмосфера, в което протекоха разискванията, пише френският в. „Монд“.

Иранският външен министър изрази надежда, че Женевските преговори ще са начало на нов етап в отношенията със страните от Съвета за сигурност на ООН, европейският първи дипломат Катрин Аштън определи разговорите като интензивни и много важни, а Белият дом каза че експозето на Техеран по ядрената му програма е израз на сериозен и съдържателен подход, какъвто не е наблюдаван в миналото.

Предпазлива нотка дойде от Москва, която смята, че няма особени причини за задоволство, тъй като е можело да се постигне и повече. Най-скептичен обаче е Израел, според който за Иран трябва да се съди по действията, а не по предложенията му, отбелязва „Фигаро“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.