След кризата Обама отново се обръща към имиграционната реформа

ДПА

Демонстрация за правата на имигрантите в Аризона. Снимка: дриймакт

Във Вашингтон, където излезлите в принудителен отпуск служители се върнаха на работа, музеите и парковете отново отвориха врати, а икономиката си отдъхна, има осезаемо облекчение, след като правителството на САЩ избегна неплатежоспособността.

Това може би създава впечатление, че президентът на САЩ Барак Обама също би могъл да си отдъхне, но той вече определя следващото си предизвикателство: прокарване на законопроект за имиграционна реформа.

„Щом това бъде направено“, каза Обама имайки предвид законопроекта за бюджета и тавана на дълга, който подписа вчера сутринта, „още на следващия ден ще започна да настоявам да се гласува имиграционната реформа“, заяви Обама във вторник в интервю за лосанжелиския филиал на испаноезичната телевизионна мрежа „Унивисион“.

Реформата е неизпълнено обещание от първата кандидат-президентска кампания на Обама през 2008 г., което той отново поде по-настоятелно, след като беше преизбран миналата година благодарение до голяма степен на гласовете на испаноговорящите.

Въпреки тези обещания обаче и въпреки признанието на Републиканската партия, че латино избирателите и техните искания за имиграционна реформа са важни, имиграционните въпроси остават в забвение в Конгреса почти година след президентските избори през 2012 г.

Значителна стъпка беше направена през юни, когато Сенатът прие обещаващ законопроект, който очертава път за предоставяне на гражданство на приблизително 11,7 милиона нерегистрирани мигранти в Съединените щати.

Но предложението, което зависи от засилването на сигурността на границата, отново се сблъска със стена в Камарата на представителите, където републиканското мнозинство, предвождано от Джон Бейнър, засега осуетява всички опити за гласуване на цялостен законопроект.

В началото на октомври група демократи от Конгреса представиха предложение за имиграционна реформа, което по думите им било „двупартийно“, с което се надяваха да могат да дадат тласък на усилията, оказали се напразни до този момент.

Експерти обаче са съгласни, че нито една инициатива без изрична републиканска подкрепа няма шанс да мине през Камарата на представителите.

Остава да се види какъв ефект може да има неотдавнашната фискална безизходица, от която Обама излезе като победител, върху републиканците, чиито искания за промени в здравната реформа на Обама останаха неизпълнени.

Някои специалисти по имиграцията и работата на Конгреса казват, че виждат известни положителни признаци след приключилата наскоро битка. Преди всичко неотдавнашното законодателно поражение постави републиканците в нужда от това да подобрят образа си сред широки слоеве от избирателите, включително все по-влиятелните латиноси.

„Във време, когато популярността на бранда „Голяма стара партия“ (Републиканската) рязко пада сред много демографски групи, включително латино избирателите, имиграционната реформа е един въпрос, който всъщност би засилил шансовете на партията за 2014 и 2016 г.“, каза Франк Шари, който оглавява подкрепящата имиграцията организация „Гласът на Америка“ (America’s Voice) .

„Ще има огромен стимул за разумните републиканци, които искат да поправят част от вредите, които сами си причиниха. Имиграционната реформа остава единственият въпрос, популярен сред избирателите и на демократите, и на републиканците, по който двете партии могат да работят заедно, за да постигнат истински, съществени решения в Конгреса тази година“, съгласи се конгресменът демократ Луис Гутиерес, който е един от хората, начело на законодателните усилия в областта на имиграцията.

Републиканците обаче вече се обърнаха към имиграцията след президентските избори миналата година и остава да се види дали това ще доведе до радикални промени в позициите.

Според „Хъфингтън пост“ фискалната битка е оставила у републиканците толкова горчив привкус, че това може всъщност да отрови бъдещи помирителни усилия в други области, включително имиграцията.

„Мисля, че вероятно би било доста голяма грешка да отидем на преговори, на масата за преговори с президента Обама след това, което направи той през последните две седмици и половина“, каза пред информационния уебсайт конгресменът републиканец Раул Лабрадор.

Всъщност според Лабрадор имиграционната реформа е „мъртва“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.