„Монд“: Американците записват милиони разговори на французи

Вестник „Монд“ цитира документи на Едуард Сноудън, бившия консултант на АНС, който се укри в Русия, и твърди, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е прехващала в големи мащаби телефонни разговори на френски граждани.

За един месец – от 10 декември 2012 до 8 януари 2013 г., АНС е направила 70,3 милиона записа на данни от телефонния трафик на французите, посочва на сайта си изданието, цитирано от Франс прес.

Материалите, обнародвани от Сноудън през юни т. г., описват методите, използвани за незаконно проникване в тайните и във всекидневието на хората във Франция, добавя всекидневникът.

АНС разполага с различни начини за събиране на данни. Някои телефонни номера, набирани от Франция, автоматично активират устройство, записващо определени разговори. Следят се също есемесите и съдържанието им – въз основа на ключови думи. Освен това АНС системно архивира данни за контактите, осъществени от всеки наблюдаван номер, уточнява „Монд“.

Шпионажът се води в рамките на програма с името „US-985D“. Според вестника до момента нито документите на Сноудън, нито бивши служители на АНС не са разяснили значението на този код. За сравнение кодовете на аналогични програми за подслушване в Германия са „US-987LA“ и „US-987LB“, посочва той.

Тази серия от номера обхваща според статията кръг от държави, наричан от САЩ „трета част“ и включващ Франция, Германия, Австрия, Полша и Белгия. „Втората част“ се отнася за англосаксонските страни, исторически близки до Вашингтон – Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия (групата е известна като Five Eyes – петте очи). „Първата част“ обединява 16-те американски тайни служби.

От документите става ясно, че АНС следи както лица, заподозрени, че са замесени в терористични действия, така и други, подбрани само защото са от света на бизнеса, политиката или работят във френската администрация. Графика на АНС показва средно 3 милиона прехващания на данни всеки ден с връхни точки от почти 7 милиона на 24 декември 2012 г. и на 7 януари 2013 г., уточнява изданието.

Франция е шокирана

Разкритията са шокиращи и изискват обяснения, заяви френският вътрешен министър Манюел Валс. „САЩ са приятелска страна. Между тях и Франция съществуват тесни връзки, включително в борбата с тероризма. Ако обаче бъде доказано, че става дума за индустриален шпионаж, подслушване на високопоставени френски официални представители, за намеса в личния живот на гражданите, такава практика е напълно недопустима. Шпионажът от приятелска страна, от страна, която ни е съюзник, е абсолютно недопустим“, подчерта вътрешният министър.

Френският външен министър Лоран Фабиюс обяви, че е привикал посланика на САЩ в Париж след медийните разкрития. „Незабавно привиках посланика на САЩ, който ще бъде приет още тази сутрин във външното министерство“, заяви Фабиюс в Люксембург, където се провежда среща на външните министри на ЕС.

„Този тип практики на посегателство над личния живот е абсолютно недопустим между партньори. Трябва много бързо да се уверим, че това повече няма да се случва“, добави Фабиюс.

Материалите, обнародвани от Сноудън през юни т. г., описват методите, използвани за незаконното следене. Фабиюс посочи, че Франция е реагирала още тогава. „Очевидно трябва да се отиде по-далече“, отбеляза той.

Френският премиер Жан-Марк Еро заяви, че е шокиран от американския шпионаж и прикани САЩ да дадат ясни отговори във връзка с тази практика, предаде Франс прес.

„Дълбоко шокиран съм. Невероятно е, че една съюзническа страна като САЩ може да стигне до степента да шпионира толкова частни комуникации, без да има оправдания за това като например защита на стратегически или на национални цели“, каза Еро, който е на визита в датската столица Копенхаген. Той прикани Вашингтон да внесе яснота защо подобни практики са били използвани, както и да направи възможното на тези действия да се сложи край.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.