Как Путин води война с тероризма

в. Уолстрийт джърнал

След терористичен акт в Дагестан. Снимка: от тв екрана

Подкрепяното от държавата беззаконие не оправдава дагестанските джихадисти, но може да обясни защо ги има.

Махачкала, Дагестан – на 21 септември около 05.30 ч. сутринта тежковъоръжени маскирани полицаи обградили къщата на Насър Джавадов в Югозападен Дагестан. Докато семейството спяло, отрядът от специалните части нахлул през задния двор и проникнал в незаключения гараж, където командосите тършували в продължение на 30 минути. В 06.00 ч. почукали на входната врата и обявили, че отвеждат Насър в столицата на Дагестан Махачкала за разпит във връзка с убийството на представител на местната власт през 2009 г.

На следващия ден властите обявили, че 52-годишният бизнесмен, баща на шест деца, е починал в ареста. Официалната причина за смъртта е сърдечна недостатъчност. Обаче когато братът на Насър, лекарят Нияз Джавадов, отишъл в моргата, той открил, че по тялото на брат му има белези от тежък побой и смъртта изглежда всичко друго освен естествена. Такъв е законът и редът в Дагестан.

Тази малка руска република на брега на Каспийско море си спечели световна известност тази пролет като някогашен дом на семейство Царнаеви, роднините на заподозрените атентатори от Бостън. Големият брат изглежда вече е бил приел радикалния ислям, когато дошъл на гости миналата година. Нямаше обаче да се затрудни да намери единомишленици. Преобладаващо мюсюлманското население на Дагестан от 2,9 милиона души все повече се радикализира през последните години, а идеята за независима от Москва ислямистка държава става все по-популярна. Според местни жители и експерти главната причина за това е типът подкрепяно от държавата беззаконие и корупция на официални лица, за които говори братът на Насър Джавадов.

Дагестан вече е надминал съседна Чечения като център на кавказки ислямистки терористи, които заплашват да нападнат олимпиадата в Сочи тази зима. Последното им голямо нападение бе през 2011 г., когато 37 души бяха убити при бомбен атентат на летище в Москва. Тъй като олимпиадата е само на 15 часа път с кола от Дагестан, което по руските географски стандарти е на един хвърлей, Владимир Путин нареди да се увеличат усилията за „твърдо и трайно“ обезопасяване на региона, както той се изрази на пресконференция през юни. По мнението на цивилни резултатът е мрачен и нещата само са се влошили.

В телефонен разговор с преводач от дома си близо до азербайджанската граница доктор Нияз Джавадов, си припомня станалото в подробности. Той също спял, когато полицията дошла в дома на брат му. Подробности за операцията в ранните часове идват от дъщерята на Джавадов, която била будна и наблюдавала от съседната къща. Джавадов казва, че след като дъщеря му предупредила родителите си, той изтичал до къщата на брат си, но не бил допуснат да влезе.

По-късно Джавадов отишъл в моргата. „Видях, че ребрата на Насър са счупени, имаше охлузвания по гърдите, палецът на крака му изглеждаше като счупен с клещи“. На китките на трупа имало дълбоки белези, „сякаш е бил окачен на тавана“.

Оттогава той отчаяно се опитва да получи обяснение, но само го разкарват между отделни институции. Федералните следователи, за които се смята, че разследват случая, му казали да се обърне към дагестанското вътрешно министерство, което ръководи участвалия в операцията полицейски отряд. Министерството обаче също не оказало съдействие. Министерството в Махачкала препрати авторката към федералното министерство на вътрешните работи в Москва, което пък каза, че не може да коментира случая веднага. Оттам препоръчали да се изпрати писмена молба по пощата и да се очаква отговор след две седмици до един месец.

Джавадов е отнесъл случая до дагестанския клон на „Мемориал“, руска правозащитна организация, която помага на семейства да получат официален отговор в случаи на необяснени смъртни случаи или изчезвания. В офиса си в Махачкала адвокатката от „Мемориал“ Елена Денисенко разлиства досието на Джавадов – едно от многото в купчина документи с твърдения за убийства без съд и присъда, отвличания, изтезания, принудителни самопризнания и други ужаси.

„Имали сме такива случаи и преди. Сега обаче зачестиха“, казва Денисенко. Тя добавя , че до момента „Мемориал“ не е успял да научи нещо повече от Джавадов за смъртта на брат му.

В изявление с дата 22 септември в сайта на федералния следствен комитет се казва, че разследването на починалия Джавадов продължава и се води проверка на обстоятелствата на смъртта му. В изявлението не се споменават описаните от д-р Джавадов наранявания, а само официалната причина за сърдечен проблем. Добавя се, че при обиска на дома на Джавадов на 21 септември били открити няколко оръжия, включително три автомата Калашников с голям брой патрони за тях, четири отделни автомобилни регистрационни номера и около 2,7 милиона рубли в брой.

Денисенко е скептична. „Когато полицията прави обиск в търсене на нещо, тя обикновено го открива“, казва тя.

Тя посочва, че не е ясно колко и каква информация получава президентът Путин в Москва за операциите на силите за сигурност в далечен Дагестан. Представител на президентската пресслужба заяви пред авторката, че не е запознат със случая Джавадов. Пожелалият анонимност служител добавя, че оплакванията от тормоз над невинни са безпочвени, но Путин е ангажиран както със сигурността в Кавказ, така и с щателното разследване на сигнали за превишаване на правомощията.

Нито Денисенко, нито Джавадов смятат, че подобни случаи оправдават дейността на терористите, които често действат като организирани престъпни групировки (с каквито също е пълно в Дагестан). Там ислямисти изнудват местни фирми да им плащат „такса за защита“ и нападат тези, които не си плащат. При разходката си из центъра на Махачкала авторката почти веднага попадна на първото взривено кафене, което според местни жители е станало защото собствениците продавали алкохол по време на рамазана.

Подобни инциденти обаче може да допринесат да се разбере защо има терористична дейност. Бившият полицай Могамед Шамилов, който сега ръководи независим синдикат на борещи се срещу корупцията служители от правоохранителните органи, казва, че сред ислямистките екстремисти в Дагестан има много бивши членове на силите за сигурност, които предпочитат да работят срещу гнилата система вместо в нейна полза.

„Хора са отвличани, хора са убивани без съд и присъда. Всичко това създава отлични условия хората да хванат гората“, казва той, използвайки местния евфемизъм за присъединяване към бунтовниците. Както казва Шамилов в интервюто в Махачкала, полицаите се сдушават или с ислямистите, или с организираната престъпност и корумпирани официални лица. В противен случай те в най-добрия случай ще бъдат уволнени, а в най-лошия – застреляни насред улицата.

Д-р Джавадов посочва, че властите започнали да се отнасят с Насър „като с екстремист, като с престъпник“ през 2006 г., когато той започнал да участва в местни инициативи за борба с корупцията. Денисенко казва, че това е разпространена теория сред приятелите и роднините на убитите или изчезнали хора. „Може би не плащат подкупите или може би официалните лица искат да поемат част от бизнеса“, казва тя. При всяко положение тя заявява, че е възмутена от поведението на властите.

Д-р Джавадов е повече от възмутен. „Най-големият агент на терора в Дагестан са самите власти“, заявява той.

Още по темата: Извънредно положение след взрива

Режим на повишена терористична опасност е въведен в руската Волгоградска област, съобщи РИА Новости във вторник.

Решението е взето с постановление на губернатора и ще е в сила за срок от 15 дни, считано от 21 октомври, съобщиха от регионалната антитерористична комисия. В града се затяга контролът в обществения транспорт. Всички служители, заети в обществения транспорт, се инструктират за неотложни действия в случай на подозрителни лица или предмети.

Всички автобуси и маршрутни таксита са подлагани на щателни проверки преди да се отправят по маршрута си, както и на крайните им спирки. Освен това шофьорите ще напомнят на пътниците чрез високоговорителя, че трябва да проявяват бдителност. На автогарите и други обекти от транспортната инфраструктура както и в целия Волгоградски район е засилено полицейското присъствие.

Мерките се наложиха, след като в понеделник в южния руски град жена камикадзе взриви пътнически автобус. При атентата загинаха най-малко седем души, сред които и атентаторът. Броят на ранените в резултат на взрива в автобус в руския град Волгоград достигна 40 души, съобщи Интерфакс.

По уточнени данни мощността на взрива е била 500-600 грама тротилов еквивалент, а не 2-3 килограма, както бе съобщено преди. Бомбата е съдържала поразяващи елементи – метални дюбели.

„По предварителни данни атентатът е извършен от жена, пристигнала от Дагестан. Това е 30-годишната Наида Асиялова. По информация, получена от следователите, тази жена влязла в автобуса на една от спирките и почти веднага прогърмял взривът. Това е потвърдено и от оцеляла пътничка в този автобус”, съобщи официалният представител на руската следствена служба Владимир Маркин. След разпити на над 50 очевидци федералното следствие установило, че атентаторката Наида Асиялова е пътувала за Москва от дагестанската столица Махачкала, но по неизвестни причини е слязла във Волгоград и е взривила в автобуса.

Извършителката на масовото убийство е била с хиджаб, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на студент, пътувал със същия автобус и слязъл на предната спирка. „Разглеждах хиджаба й, имаше чудно хубави шарки“, разказал Евгений Булатников, дошъл на свиждане в болницата при свои приятели, ранени в атентата.

„Наскоро жената е приела исляма. Тя е съпруга на главатар на престъпна група”, заявил е източник от следствието. Според него край мястото на инцидента са открити документи на заподозряната.

Според източник от дагестанските силови структури Асиялова е била съпруга на Дмитрий Соколов, член на въоръжена банда от републиканския централен град Махачкала. Двамата следвали заедно и дагестанската девойка вербувала руснака, който се присъединил към дагестанска групировката. Руски медии уточняват, че Соколов, който е обявен за издирване, приел исляма, увличал се по арабския език, мюсюлманската религия и оръжията.

Източник от органите на реда съобщил за „Комерсант“, че като главен експерт по експлозивите в бандата Соколов сам подготвил невенчаната си съпруга, с 10 години по-възрастна от него, за самоубийствения атентат. Както и друга жена камикадзе – Мадина Алиева, която се самовзриви в Махачкала на 25 май т. г.

Във вторник във Волгоградска област започна и тридневен траур. Лекари и психолози от здравното министерство и министерството на извънредните ситуации пристигнаха в областния център със самолет, за да обмислят възможността ранените да бъдат извозени за лечение в Москва.

Неизвестни се опитаха през нощта да опожарят мюсюлмански молитвен дом във Волгоград. Подпалвачите счупиха прозорец в сградата – собственост на узбекистанец, и хвърлиха вътре две бутилки със запалителна смес. Стопанинът сам загаси пожара; пострадали няма, посочва агенция „Кота 102.0“, цитирана на сайта Нюзру.

Същевременно голям бомбен атентат бе предотвратен днес в град Хасавюрт в Дагестан. Според съобщение на Националния антитерористичен комитет мощна бомба е била поставена на около 300 метра от търговския център „Киргу“. Местни жители забелязали подозрителен предмет във формата на 12-литрова кофа и уведомили властите.

Пристигналите на място сапьори от Федералната служба за сигурност установили, че става дума за самоделно устройство – смес от селитра и алуминиева пудра без поразяващи елементи, снабдена с детонатор и готова за използване. Мощността на обезвредената бомба е 12 кг тротилов еквивалент.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.