И какво? ДПС и част от БСП излязоха най-европейци. Какво следва, обаче?

Мораториумът ще бъде отменен, той е правна безсмислица

Бойко Борисов и Волен Сидеров. Снимки: БТА и Булфото

България наруши договора си с Европейския съюз като гласува мораториум върху продажбите на земеделска земя на чужденци до 2020 г. Това решение се основава на чисто невежество и е правна безсмислица, която нарушава също така конституцията и ще бъде отменена.

След всички парламентарни драми и оперетни арии от страна на Борисов и хората му, че имало нова тройна коалиция с лошите от „Атака“, се оказа, че заедно с тях гласува именно ГЕРБ, за предложение за мораториум, внесено от Волен Сидеров.
Онези, които се тръшкаха, че ни управляват национал-социалисти, сега трябва да обяснят каква е тази нова националистическа, ксенофобска и антиевропейска коалиция. В нея влязоха десните ГЕРБ, „Атака” и 59 от депутатите на БСП.

Единствените, които защитиха европейската политика на България, се оказаха хората на ДПС и част от социалистите. Михаил Миков обяви, че решението противоречи на конституцията, и че това е политически популизъм.
Остро мнение изказа и външният министър Вигенин (виж го най-долу).

А Бойко Борисов даде следното изумително обяснение какво може да очакваме: „…Там са толкова добронамерени хората към България в Европейската комисия, ако отиде човек и им обясни, че искаме малко да се отложи…” Само че това не е в силата на Европейската комисия, а за да се промени договорът за присъединяване с ЕС, трябва да се подпишат всичките държави членки отново.

Веднага дойдоха новини от Брюксел. България може да бъде съдена, да понесе глоби, но най-лошото е, че срива доверието към себе си. Има и по-лошо. Както съобщи „Ройтерс”: „…Ревизия на присъединителния договор на България може да бъде посрещната с реципрочни действия от страните членки на ЕС, включително с потенциално удължаване на изтичащата на 1 януари 2014г. забрана българи да могат да работят постоянно в която и да е държава от съюза.”
В момента България се изхранва благодарение на емигрантите и сезонните работници в Европа. Ами ако те си загубят статута за работа, за пребиваване дори?
Ами ако селското стопанство загуби субсидиите от ЕС? В момента то се крепи само на тях. Замислиха ли се онези поземлени родни чорбаджии, които искат да бъдат монополисти в земеделието в България и пишеха декларации да се удължи мораториумът, че още от догодина може да не получават субсидии за зърнопроизводство и др.? А депутатите, които гласуваха това решение, замислиха ли се?

Някои казват, че мораториумът е стъпка към излизане от ЕС.
Какво следва, наистина? Президентът вероятно няма да наложи вето, а ще прати решението на парламента в Конституционния съд. Ще му прехвърли горещия картоф. А съдът няма начин да не обяви този акт за противоконституционен. Защото

явно противоречи на чл. 22 от Конституцията

Той е допълнен през 2005 г., заради договора на България за присъединяване към ЕС и гласи:
„Чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския съюз или по силата на международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, както и чрез наследяване по закон.”
Договорът за присъединяване към ЕС е ратифициран и в сила и там пише, че от 1 януари се отваря пазарът на земята и за чужденци. Ясно е като бял ден, че Конституционният съд ще отмени този мораториум. Така ще обере ругателствата на политиците популисти и все пак ще спаси страната от по-тежки последствия.
Още нещо – мораториумът на практика няма смисъл и се оказва чисто показен акт, чрез който някакви политици искат да се разпишат като големи защитници на националните интереси. Защо?

Защото по договора с ЕС забраната след 1 януари 2014 г. пада за граждани на ЕС, които вече не се третират като чужденци – ние сме един съюз, една държава, Европейски съединени щати. По законодателството като страна членка тези хора не могат повече да се третират като чужденци. Решението на парламента е юридическа безсмислица. Всеки, който иска да купи земя у нас, ще може да осъди България и в крайна сметка да купи, каквото е решил. Освен, разбира се, ако България не излезе от ЕС и не денонсира всички договори.
Но случаят иде да покаже какви

истерични реакции и липса на организация

царят в България. Най-напред, този мораториум е могло да бъде удължен през 2010 г. Тогава за последно България е могла да поиска икономически мерки като част от предпазна клауза при присъединяването. Но тогавашният премиер Борисов имаше по-важни задачи – да прави атракции с показни арести по телевизията и да спасява Мишо Бирата, Вальо Нафтата и др.

Този срок е изпуснат. Но извън това политиците можеха да успокоят народа, вместо да го плашат. Той е чувствителен и излъган за опасностите от продажбите на земя. Най-напред, в Европа отдавна чужденци могат да купуват земя, а никой още не е отишъл да изкупи земеделската земя на Испания или Германия. И досега фирми на чужденци, регистрирани у нас, са могли да купуват земеделска земя. Но не се е чуло още да са изкупили България. Сега пада забраната да купуват земеделска земя физически лица чужди граждани. И то граждани на ЕС, а забраната за продажба на чужденци извън ЕС ще продължи да е валидна и след 2014 г.
Земята у нас е евтина, защото малко я купуват. Ако се отвори пазарът, цената ще се качи, което е в интерес и на собствениците, и на страната като цяло.

Земята също така е раздробена

на дребни парчета и трудно може някой да изкупи едва ли не част от територията на страната, както внушават националисти и невежи. България може да приеме вътрешно законодателство, според което да има лимит едно лице да притежава не повече от 1000 дка примерно. Да има ограничения за продажба на земя в район от 50 км от границата, примерно. И т. н. възможни мерки, които не противоречат на договора с ЕС.
Нищо от това не е обсъждано и никакви стъпки не са предприети.
По-ефектно е да нададем рев, че ще изкупят България и после да се направим на загрижени, че я спасяваме с мораториум.
Но и ревът на политиците, които се пишат проевропейци, е не по-малко истеричен. Някои т. нар. реформатори ораторстват против БСП, а се ослушват за своите бъдещи коалиционни партньори от ГЕРБ, които приеха този мораториум. Из мрежата вървят драматични коментари, че се присъедияваме към Азия, Русия и т. н.
Нищо такова няма да стане. Щом от ЕС скръцнат със зъби, Борисов пръв ще скочи да се подмазва.
И заблуденият българин сам ще скочи, като разбере, че си изпуска европейския паспорт и субсидиите от ЕС.
Така че, споко. Няма да излезем от Европа.

Из статус на министър Вигенин във Фейсбук: „Вазата е счупена”

„…Дори президентът да наложи вето или Конституционният съд да отмени решението, вредата не може да бъде поправена – счупената ваза може да се залепи, но никога няма да бъде същата. Най-голямата заплаха за България са не богатите алчни чужденци, а липсата на отговорно лидерство и ирационалните решения, ориентирани към свръхкраткосрочни политически цели. Дали няма една тънка прослойка, която днес потрива доволно ръце? Иначе много хора ще спят спокойно – първо им внушиха страх, а после ги спасиха от страха. Какво следва – да пуснем затворените блокове в АЕЦ „Козлодуй“? Да орежем Натура 2000? Спускането по наклонена плоскост е бързо и лесно. А после? Знам само, че ако утре друга страна-членка реши да остави затворен за българи трудовия си пазар, аз няма да мога да кажа „Нямате право, ангажиментите трябва да се спазват!“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.