Анархисти овладяват бразилските протести

Асошиейтед прес

Когато гранатата със сълзотворен газ гръмна в краката й, млад мъж с маска на лицето сграбчи димящото устройство и го захвърли обратно към полицията. В този момент Андреа Коелю, учителка в детска градина, реши, че е на негова страна и подкрепя съмишлениците му анархисти.

Коелю е една от хилядите учителки, протестиращи в центъра на Рио де Жанейро с искане за по-добри заплати и условия на работа. Полицията обаче решава да разпръсне демонстрантите. Дни преди това стачкуващи учители са бити и влачени от полицаи.

„Черният блок ме защити в протеста“, каза 47-годишната Коелю в началото на протеста миналата седмица, който отново прерасна в сблъсъци между анархисти и полиция. „Полицията започна да стреля със сълзотворен газ и да ни бие с палки. Млад анархист застана точно между мен и полицията. Ако не бяха те, полицията щеше да ни унищожи“.

Това чувство помага за превръщането на анархистите в Бразилия във водеща сила на протестите през последните седмици. Демонстрациите намаляха като размер, но не и като честота след масовите протести през юни, подхранвани от проблеми като корупция, окаяни публични услуги и големи разходи за предстоящото Световно първенство по футбол и олимпийските игри през 2016 година.

„Черен блок“ е съпътствана от насилие форма на протест и вандализъм, появила се през ’80-те години в Западна Германия и допринесла за закриването на срещата на върха на Световната търговска организация в Сиатъл през 1999 година. Ясно е, че младите бразилци с маски на лицата следват основните анти-капиталистически принципи като разбиват банкови офиси и имущество на транснационални компании по време на протестите, и влизат в директни сблъсъци с полицията за борба с безредиците.

Всички интервюирани привърженици на „Черния блок“ повтарят чутото в САЩ и Европа преди – те няма лидери, действат анонимно, няма списъци с изисквания, които правителството трябва да изпълни.

Облечени са в черно, крият лицата си, за да не може полицията да установи самоличността им, ходят на протести, въоръжени с прашки, коктейли Молотов и самоделни щитове с инициали „BB“ на тях (от Black Block), изписани с бял цвят.

Целта им е да разрушават собствеността на транснационални компании и да се бият с полицията, за да съборят една система, която според тях не позволява тяхното участие и единствено представлява привилегировани икономически интереси.

Но също както в Египет и на други места, „Черният блок“ в Бразилия казва, че съществува, за да защитава други протестиращи от безцеремонните полицейски тактики.

Много бразилци смятат, че полицията им е слабо подготвена и жестока, сила, която е печално известна с убийствата си без съд и присъда. Доклад на ООН през 2008 г. посочи, че бразилската полиция е отговорна за голяма част от всичките 48 000 убийства през предходната година.

Още по темата: Черен блок

Клер де Оливейра Нето
Франс Прес

Облечени в черно, с лица, скрити зад маски, шалове или тениски, анархистите, използващи стратегията „Черен блок“, направиха зрелищна поява на протестите в Бразилия, където създават жив интерес с насилствените си действия, но остават трудни за характеризиране от анализаторите.

Тези групички направиха така, че да се заговори за тях в Бразилия по време на социалните брожения, разтърсили страната през юни, срещу повишаването на цените на транспорта, прекомерно големите разходи за организацията на Световното първенство по футбол през 2014 г. и корупцията.

Точно когато социалното движение започна да губи инерцията си, привържениците на тактиката „Черен блок“ радикализираха своите действия, основно в Рио и Сао Пауло, срещу полицията, печално известна с бруталността си по време на протестите.

При своите светкавични акции бразилските „черноблоковци“ предпочитат да разрушават символи на капитализма като ресторантите МакДоналдс или банките.

В Рио активистите се самопоканиха на демонстрация миналата седмица, на която се събраха повече от 10 000 души в подкрепа на стачкуващите преподаватели. Щом падна нощта, те подпалиха автобус, изпотрошиха банкомати и издигнаха барикади.

Във вторник вечерта миналата седмица, при друг протест на преподаватели от държавните училища, те замеряха с камъни и коктейли Молотов полицаи, които отговориха със сълзотворен газ и лютив спрей, за да ги разпръснат. Полицейска патрулка бе запалена, а един банков клон – разграбен.

„Черният блок“ се заражда в Западна Германия през 1980 г. от движението „Аутономен“. Това е нещо различно от крайната левица поради желанието за автономия от институциите (държави, партии, синдикати). Движението е разполагало със стотици места, където анархисти живеели заедно нелегално и влизали в схватка с полицията при всеки опит да бъдат изгонени.

През 1999 г. по време на срещата на върха на Световната търговска организация в Сиатъл те стават известни със своите зрелищни демонстрации и обсади.

В интервю за АФП групата „Черен блок Рио де Жанейро“ отговори: „Привет свободолюбивци! Трудно е да ни се обадите, защото ни подслушват; предпочитаме да комуникираме по Фейсбук“.

Другите въпроси на АФП останаха обаче без отговор. Групата отговори само: „Не разговаряме с журналисти“.

За експертите е трудно да очертаят профил на тези демонстранти. Освен това „Черният блок“ не е постоянна организация. Преди и след акциите си, анархистите са граждани както всички други.

„Това движение се ражда от общото недоволство към лошото функциониране на институциите . То не е революционно, но ще се радикализира при липса на диалог“, предвижда Луис Антонио Мачадо, социолог от Института за социални и политически науки в Рио.

Той смята, че „хегемонистичната преса използва действията на „Черния блок“ и на вандалите, за да дискредитира протестите и това отприщва повсеместна репресия“, особено от страна на медиите и полицията.

„Това има за цел да изпразни от съдържание протестите. Хората не искат да приключат с държавата, а да подобрят здравеопазването, образованието, транспорта. Рушенето на автобусни спирки нанася щети, които данъкоплатецът трябва да плати“, заявява университетският преподавател Алба Залуар, според която движението „хвърля на боклука всичко, което нашата демокрация е изградила“ след диктатурата (1964-1985 г.).

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.