Унгарската левица се обединява – поне за една демонстрация

Франс прес

Половин година преди парламентарните избори унгарската левица за пръв път ще се сплоти в единен фронт на 23 октомври – насрочила е демонстрации, за да обедини сили срещу консервативната партия на Виктор Орбан, обвинен в авторитарни забежки.

„Свързва ни свободата“ – под този лозунг левицата и малките либерални формации демонстрират в сряда, когато се отбелязва годишнина от унгарското въстание срещу Съветския съюз от 1956 г.

„Нашата историческа мисия е да отклоним Унгария от посоката, в която тръгна през 2010 г., и да поемем отново пътя, достоен за една свободна, справедлива и демократична република“, заяви лидерът на Унгарската социалистическа партия Атила Мещерхази пред конгрес на бившите комунисти в събота.

От две години честванията на 23 октомври са се превърнали в демонстрации на сила на привържениците на премиера от една страна, и на критиците му, които го обвиняват, че е запушил устата на всички противници на режима. Партията на Орбан „ФИДЕС – Унгарски граждански съюз“ разполага с мнозинство от две трети в парламента.

Очаква се всяка от страните да мобилизира десетки хиляди симпатизанти, които ще се включат едновременно в двете отделни възпоменателни шествия.

На 23 октомври 2012 г. бившият премиер технократ Гордон Байнаи (2009-2010) се зае да събере ведно силите в политическия център с цел да надвие Виктор Орбан на изборите за парламент през пролетта на 2014 г.

Година след това този спокоен 45-годишен мъж „явно“ вече се е провалил, смята Золтан Новак от аналитичния център „Мелтаньошаг“.

Партията на Байнаи „Заедно 2014“ (Е14) се включи в гражданското движение „Един милион за свободата на печата“ – основен организатор на големите демонстрации от 2011 г. против новия закон за медиите, пагубен за свободите според протеста, после и на шествията против оспорваната конституция през 2012 г. Заради тези реформи Виктор Орбан бе порицан от Европейския съюз, в който Унгария членува от 2004 г.

Гордон Байнаи успя наистина да сключи предизборно споразумение със социалистите. Те обаче не можаха да излъчат кандидат за министър-председателския пост. А обединението не допуска съюзяване с другите леви сили и с либералите.

„Най-големите различия (помежду им) са свързани с личните им амбиции“, изтъква Новак. Освен това нито Байнаи, нито Мещерхази не са твърде наясно как да се държат с бившия премиер социалист Ференц Дюрчани – нееднозначна личност и твърде непопулярен, след като призна, че е лъгал през 2006 г. за икономическото положение на страната, едвам избегнала фалита две години след това.

„Разногласията между опозиционните партии са нещо естествено (. . .), но всички споделяме едни и същи цели: да възстановим демокрацията, солидарността и да се борим срещу корупцията“, увери Дюрчани пред АФП.

За неговата партия „Демократична коалиция“ се канят да гласуват 3 процента от избирателите, сочи анкета на института „Сонда-Ипсос“. По данни, публикувани в четвъртък, Е14 губи темпо и ще привлече само 4 на сто, а социалистите – 16 процента.

Партията ФИДЕС на Виктор Орбан събира 26 на сто и явно има добри шансове да се върне на власт, посочва пред АФП Атила Юхас, директор на службата за политически анализи „Политикал кепитъл“.

„Да не забравяме обаче още 50 на сто колебаещи се (. . .), а колкото е по-висока активността, толкова по-зле ще е за ФИДЕС“, добавя той. И подчертава, че правителствената политика за орязване на разходите, стагнацията в икономиката и високата безработица са бреме за населението.

Наскоро опозиционното обединение претърпя три поражения в частични общински избори с твърде непредвидим резултат, спечелени от левицата срещу кандидат на ФИДЕС, отбелязват експерти.

„Онези, които настояват за оставка на кабинета, вече са мнозинство“ в страната, изтъква партията на Гордон Байнаи в имейл до Франс прес и признава също, че „повечето хора, настояващи за промяна, са недоволни и от (демократичната) опозиция“.

При все това „въпреки разногласията помежду си опозиционните партии не забравят, че общият им политически противник е Виктор Орбан“, твърди тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.