Чехия – социалдемократите са фаворити, комунистите уверени в успеха на изборите

Франс прес

Чешки младежи на бирен празник. Снимка: лидовки

Чехите гласуват на предсрочни парламентарни избори в петък и събота, на които социалдемократите се смятат за фаворити, но може да им се наложи да влязат в съюз с комунистите за първи път след падането на тоталитарния режим в Прага през 1989 година.

Правителството, сформирано след тези избори, ще замести „експертния кабинет“ на левия икономист Иржи Руснок, назначено от президента Милош Земан след падането на непопулярния дясноцентристки кабинет на Петър Нечас, разтърсван от серия от скандали.

Макар че изключва прякото участие на комунистите в правителството, Чешката социалдемократическа партия очаква резултат, който ще й позволи да създаде правителство на малцинството, което ще се ползва с мълчаливата им подкрепа.

„Въпреки известен спад на очакваната подкрепа за ЧСДП, сценарият за социалдемократическо правителство, подкрепено от комунистите, става все по-вероятен“, заяви пред АФП политологът Иржи Пехе. Двете партии вероятно ще могат да съберат стотина места в долната 200-местна камара.

След падането на кабинета на Нечас те можеха да се надяват дори на квалифицирано мнозинство от 120 места, но загубиха популярност заради възхода на новото движение АНО („Да“ на чешки-бел.прев.) на влиятелния бизнесмен Андрей Бабиш, определян от пресата като популист. „Всяка коалиция на десницата или левицата с АНО ще бъде нестабилна“, предупреди Пехе.

Вариантът за социалдемократическо правителство, подкрепяно от Комунистическата партия на Чехия и Моравия (КПЧМ) е напълно приемлив за председателя на ЧСДП и възможен бъдещ премиер Бохуслав Соботка.

„Търсим партньори и често няма никой освен КПЧМ, с когото можем да си сътрудничим рационално, без да се отказваме от програмата на ЧСДП“, заявява той.

Програмите на двете партии имат много допирни точки, като обещанията за социални придобивки, посрещани добре в страната, която току-що излезе от продължила 18 месеца икономическа рецесия.

„Разликите са предимно във външната политика. За разлика от ЧСДП, ние искаме да излезем от НАТО, крайната ни цел е разпускането на Алианса“, заяви пред АФП Марта Семелова, водеща листата на комунистическата партия в Прага, която не се колебае да хвали достойнствата на Йосиф Сталин.

„Сталин беше важна личност. А хората живееха по-добре преди 1989 година, отколкото днес, имаха работа и гарантирани заплати. Сегашният режим не е справедлив“, заявява Семелова.

КПЧМ е пряк наследник на Чехословашката комунистическа партия, управлявала страната през периода 1948-1989 година, която тогава е сателит на СССР.

По-малко от четвърт век след „Нежната революция“ през 1989 година, КПЧМ все още е на политическата сцена, но другите партии я държат на дистанция. Тя иска да излезе от сянката и да се наложи на национално равнище, след като вече постигна бърз възход, получавайки 20,43 на сто от гласовете на местните избори през 2012 година.

Президентът Милош Земан, ветеран на чешката левица и ръководител на ЧСДП през периода 1993-2010 година, също е благосклонен към социалдемократическо правителство, подкрепяно от комунистите.

„Мисля, че КПЧМ трябва да мине през временен четиригодишен период, през който ще трябва да толерира правителство на малцинството на ЧСДП“, заяви той на страниците на комунистическия вестник „Хало новине“.

„Изглежда, че неосталинистите имат много силна позиция в партията“, констатира младият професор по математика Симон Хелър, организирал много протести срещу влизането на комунистите в областния съвет на Южна Бохемия.

„Тази партия никога не се отказа изрично от престъпната идеология на миналото“, напомня кардинал Милослав Вок, според когото „сталинистките идеи все още присъстват в КПЧМ“.

„Спомням си прекалено добре за тази епоха, за да оставя нещата да стигнат дотам, накъдето са се насочили в момента за нещастие“, подчертава от своя страна рокаджията Михал Дворак, организирал концерт, целящ да мобилизира обществото срещу нарастващото влияние на КПЧМ, който се състоя в понеделник в центъра на Прага под наименованието на руски „Никогда не забудем“ („Никога няма да забравим“).

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.