Вълнения в университет съживяват протестите в Турция

Франс прес

Дните минават, но мобилизацията на студенти от университет в Анкара срещу преминаването на път през университетския комплекс не отслабва и заплашва да съживи пламъка на антиправителствените протести, които разтърсиха Турция през юни.

В нощта срещу вторник силите на полицията отново използваха сълзотворен газ и водни струи, за да разпръснат няколко десетки демонстранти, противопоставящи се на изкореняването на близо 3000 дървета заради строеж на път през територия на Близкоизточния технически университет.

Този градоустройствен проект, който цели да разтовари автомобилното движение в турската столица, е обект на множество критики от месеци насам.

Той внезапно се появи отново на първите страници на вестниците в края на миналата седмица, когато общински багери се възползваха от затишието на дългата неработна седмица по случай празника Курбан байрам, за да нахлуят през нощта в университетския комплекс и под защитата на полицията за борба с безредиците да разорат терена, предвиден за преминаването на пътя.

Веднага избухнаха стълкновения между силите на реда и няколко десетки студенти, притекли се спешно. Ректорът на университета Ахмат Аджар осъди операцията като „незаконна“ и обеща за отнесе случая до правосъдието, докато противниците на проекта засилваха пред камерите демонстрациите си, за да забавят на работата на общинските екипи.

Тези кадри напомнят кадрите със защитниците на парка Гези в Истанбул, който също бе заплашен от унищожаване и борбата за него отприщи на 31 май безпрецедентно протестно движение, насочено срещу ислямо-консервативното правителство на премиера Реджеп Тайип Ердоган, обвинявано в авторитарен уклон и желание да „ислямизира“ Турция.

В понеделник вечерта вицепремиерът Бюлент Арънч сам отбеляза това. „Има инциденти в Близкоизточния технически университет, които напомнят събитията от Гези“, каза той.

По същия начин, както протестите се разпространиха преди лятото, сегашната борба в Близкоизточния технически университет намери своите първи последователи във вторник в Ескишехир, западно от Анкара, където група студенти в знак на солидарност засадиха дървета в парка на своя университет.

Във вторник вечерта полицията за борба са безредиците разпръсна със сила, използвайки водни струи, демонстрация в подкрепа на протестите в Близкоизточния технически университет – бел.ред. на пешеходния булевард Истиклял – невралгичен център в европейската част на Истанбул, установи АФП.

Отвъд тези доста „еко“ акции, много наблюдатели искат да видят в тези вълнения пръв знак за подновяване на протестите срещу правителството, които стихнаха в голяма степен благодарение на лятото.

„Подобно на Гези, не става дума за обикновен случай на изкореняване на дървета“, обяснява за АФП Зеки Юлкенли, преподавател по градоустройство в Близкоизточния технически университет. „Цялата политика на правителството е оспорвана“, добави той.

Премиерът не се заблуждава за това. По време на седмичното си изказване във вторник пред депутатите от неговата Партия на справедливостта и развитието той възприе отново безкомпромисния тон, който избра по време на репресията на демонстрациите през юни.

Пред своите депутати Ердоган осъди „модерните разбойници“, които се противопоставят на проекта за път и обвини, както през юни, основната опозиционна партия – Народнорепубликанската партия, че поддържа огъня на бунта.

„Нищо не може да се противопостави на строителството на път. Пътят, това е цивилизация“, добави той, аплодиран от своите депутати. „Дори ако трябва да се разруши джамия, ние ще я разрушим и ще я построим отново другаде. Но пътят ще мине!“, заяви той.

Подновената непреклонност на турските власти, която сериозно накърни техния имидж през юни, вече предизвика реакции. „Някои очевидно не са си извадили поуки от събитията за Гези“, отбеляза в понеделник пред журналисти посланикът на ЕС в Анкара Жан Морис Рипер.

Според критично настроените борбата, започнала в Анкара, показва също волята на властта да накаже едно учебно заведение с традиция „в подкрепа на прогреса“, разглеждано като враждебно.

„Премиерът Ердоган води наказателна операция срещу Близкоизточния технически университет, както направи по отношение на други институции, които бяха средище на протести срещу него“, допълва млад преподавател в този университет, пожелал анонимност.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.