Как стана възможен случаят с „Русия ангел“

Случаят с гръцките роми разкрива недостатъци в системата на регистриране

Полицията издирва родителите на Мария. Снимка: от тв екрана

Случаят с Мария, зеленооко дете, открито да живее с ромско семейство в централна Гърция, разкри още един от структурните проблеми на страната  – пропуски в местната администрация, които са използвани от трафикантите на деца и от отчаяни семейства, които търсят деца за осиновяване.

Йоргос Каминис, кмет на Атина, тази седмица отстрани четирима високопоставени служители в общинския регистър след като откри, че  раждането на Мария е било записано с измама по молба на Елефтерия Димопулу, представяща се за нейна майка.

Тъжната история на Мария разкрива социални болести на много равнища. Ние трябва да модернизираме законодателството и начина, по който общинските регистри оперират в страната, заяви г-н Каминис, който бе омбудсман на Гърция преди да бъде избран за независим кмет.

Каминис накара държавни одитори да проверят регистрационните книги след като забеляза рязко нарастване на записаните раждания без съответните документи от 50 през  2011 г. до над 400 тази година.  Прокурор от върховния съд нареди във вторник национална проверка на общинските регистри, за да се определи размерът на проблема.

Според закон от 1976 г. ражданията може официално да бъдат записвани на базата на заявление на майката и двама свидетели, без да се споменава името на бащата или да се представят каквито и да било документи. Тъй като жените от ромската общност рядко раждат в болници, техните заявления обикновено се приемат от местните власти без никакво оспорване.

Законовият пропуск се използва от трафиканти на деца, за да уреждат нелегални осиновявания. Те докарват бременни български жени, които раждат в частни клиники в Гърция, заяви атински гинеколог, който не пожела да бъде назован. Раждаемостта в Гърция е много ниска и няма много деца, които да се предлагат за осиновяване, затова процесът е дълго протакан. Двойките, търсещи деца, може да се отчаят и да прибегнат до купуване на дете, казва лекарката.

Не е много трудно да се свържете с посредник в медицинския свят, който да уреди нещата. България е наблизо, има много български лекари, работещи в Гърция и докато България не се присъедини към ЕС през 2007 г. продажбата на дете не бе криминален акт, казва гинеколожката.

В канала за трафик на деца бебе момченце се продава за 20 хиляди евро до 25 хиляди евро, а бебе момиченце от 12 хиляди евро до 15 хиляди евро. Майката получава 2000 евро, казва гинеколожката.

Гръцките роми бяха заподозрени в трафик на деца заради социалната изолация, от която страдат и защото имат редовни контакти с ромските общности в Албания и България, казва Аргиро Стефанопулу, социален работник. Те имат възможност да се заемат с този бизнес и тяхното участие е документирано, казва тя.

Тя обаче си задава въпроси в случая с Мария. Разделени са мненията за това дали Мария е жертва на трафик или е част от схема за детски надбавки, управлявана от Елефтерия Димопулу и нейния партньор Христос Салис. Двойката е в затвора в очакване на съдебен процес по обвинения в отвличане и измама за социални помощи.

Мариета Палавра, адвокат на  г-н  Салис, заяви: „Те са осиновили Мария  когато тя е била бебе, по молба на нейната майка, българска ромка, работеща в Гърция, и настояват, че не са получили пари за това.“

На хартия Мария има 13 братя и сестри, чиито раждания са регистрирани  в три различни общини, според говорител на полицията. Но само четири други деца бяха открити при полицейската операция миналата седмица в дома на  двойката по време на обиск за наркотици и оръжия в ромския катун извън град Фарсала. Главният източник на доходи на семейството за г-жа Димопулу са  2700 евро месечно, които получават като детски надбавки за децата, които се дават от общината. Те събирали парите в Атина, в централния град Лариса и в  Триполи, също в централна Гърция, заяви говорител на полицията в Лариса.

Проблем на местната администрация е, че финансираната от ЕС компютърна мрежа за проверка на молбите за детски не работи както трябва, каза той.

За Мария се грижат от „Детска усмивка“,  гръцка детска балаготворителна организация край Атина. Детето говори на ромски диалект и знае само няколко думи на гръцки. Говорител на фондацията заяви, че преглед при зъболекар е показал, че тя е най-малко една или две години по-голяма отколкото твърди представящата се за нейна майка. ДНК тест показа, че г-жа Димопулу и г-н Салис не са нейни родители.

Още по темата: Намереното момиченце и предразсъдъците срещу ромите

Случаят с русото момиченце, намерено в ромско семейство в Гърция, е отразен широко в цялата световна преса, като повечето публикации предупреждават за опасността от събуждане на предразсъдъците срещу ромското малцинство.

Британската преса е особено развълнувана от темата заради пресния аналогичен случай с дете в Ирландия. „Таймс“ опитва да направи балансиран преглед на случая, като отбелязва предупреждението на правозащитници от събуждането на традиционните предразсъдъци срещу ромите.

„Индипендънт“ предлага пространен репортаж от гетото, където е намерено момиченцето и подчертава, че с детето очевидно не са се държали лошо. Най-категоричен е „Гардиън“, който в коментар подчертава, че расистките интерпретации на случая при отсъствието на достатъчно категорични факти за това как детето е попаднало в ромското гето, препращат към предразсъдъци, които преследват ромите от столетия.

„Твърдението, че евреите убиват християнски деца, за да се снабдят с човешка кръв за възлиянията на Пасха, е служило да обоснове антисемитизма през Средновековието. По същия начин столетните митове за ромите, които отвличат бели деца, са станали част от популярните вярвания на епохата и са просъществували до днес.“

В материал по темата германският „Зюддойче цайтунг“ отбелязва, че в сърцето на Европа съществува остров от Третия свят – ромските гета. „Страданието на това транснационално малцинство е покъртително. Защото нито става дума за общност, съставена изцяло от престъпници и джебчии, нито столетията на дискриминация са изцяло отговорни за проблемите там. Проблемът може да бъде решен само, когато самите роми поемат инициативата и се еманципират от клишетата.“

Френският вестник „Фигаро“ също отбелязва предупрежденията на правозащитници от възможен „лов на вещици“, който може да доведе до засилването на дискриминацията и расизма.

Друго авторитетно френско издание, „Монд“, цитира данни на гръцката асоциация „Детска усмивка“, според която гръцката полиция се е заела да разследва десетина случая на изчезнали деца, произхождащи от страни като Полша, САЩ, Франция и Швеция.

Случаят намира отзвук и отвъд Атлантика. „Ню Йорк таймс“ съобщава, че гръцкият случай е предизвикал нова вълна на напрежение във връзка с ромите. „Уолстрийт джърнъл“ се фокусира върху проверката на свидетелствата за раждане през последните шест години, която гръцката прокуратура започна. „Лос Анджелис таймс“ отбелязва, че се провежда глобално издирване на истинските родители на „русия ангел“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.