Стана ли Понта фаворит на САЩ?

Виктор Понта. Снимка: личен сайт

Преди Траян Бъсеску да си тръгне от президентския дворец „Котрочени“ американците търсят нов събеседник в Букурещ, който да има достатъчна политическа подкрепа и ясна прозападна ориентация: две необходими, но недостатъчни условия, за да бъде видян сега премиерът Виктор Понта като заслужаващ доверие лидер.

Погледнат отвън, румънският политически пейзаж изглежда доста беден: лидерът на най-голямата партия (Социалдемократическата партия на премиера Виктор Понта-бел.ред.) е плагиат с доста митомански рефлекси, председателят на либералите (Крин Антонеску-бел.ред.) се плъзга между националистическата и антизападната реторика, докато формациите, които се самоопределят като „десни“, все още нямат общ кандидат за президент, а сред желаещите засега няма никой, който би могъл да промени баланса на силите.

Един внимателен анализ на личностите, намиращи се на политическия пазар в Румъния, показва, че тези, които се ползват с доверие навън (бившия премиер Михай Ръзван Унгуряну или бившия министър на правосъдието Каталин Предою), нямат подкрепа вътре в страната, а тези, които имат зад гърба си големи партии, не са много добре възприемани навън (Крин Антонеску) или са приемани без обаче да им се гласува необходимото доверие (Виктор Понта).

Траян Бъсеску беше през последните 10 години лицето за връзка на Запада в Румъния и свързващият елемент с други зони, до които Западът няма достъп, но Букурещ си е запазил лостовете за действие (Сирия, например). Настоящият президент разбра още преди идването си в Котрочени кои са стратегическите залози на Великите сили и какво може да спечели Румъния, ако стане доверен съюзник на САЩ. Междувременно, на всяка военна карта на Съединените щати Румъния се появява сред основните партньори на Вашингтон, откъсвайки се не само от групата на бившите социалистически страни, но и от Стара Европа. Вашингтон има интерес да запази и в бъдеще една специална връзка с Румъния, особено след като през последните години се намеси и инвестира в реформирането на армията, както и на специалните структури, и затова има нужда от доверено лице начело на страната, след като Траян Бъсеску приключи мандата си.

В настоящата политическа конфигурация американците нямат много опции, а тестването на Виктор Понта започна още преди да стане премиер. Приемането му в Белия дом не е случайно и не изглежда да е резултат от действията на лобистка група: румънският премиер е насърчен да поеме по добрия път, а за награда ще бъде „култивиран“ от американците. Пътуването на Виктор Понта в САЩ има за цел утвърждаването на румънския премиер, но също така му беше внушено какво трябва да прави, ако иска да влезе в отбраното общество на международната политика.

Премиерът може да разбере, че му беше отворена една врата, която обаче може да бъде затворена, ако продължава с отклоненията си от правия път. Както се случи с Адриан Нъстасе, който през 2004 г. беше приет включително от президента на САЩ, въпреки че правителството му беше обвинено в корупция и ограничаване на свободата на изразяване, но който не беше подкрепен от американците в президентската надпревара.

Ситуацията е доста различна в случая на Виктор Понта, не защото младият премиер няма обвиняеми в правителството си (вицепремиера Ливиу Драгня) или защото не се е намесвал в правосъдието, за да отстрани от длъжност двама от най-ефикасните антикорупционни прокурори (Лучиан Папич и Мариана Александреску) или защото не е разчитал на медийните магнати за различни кампании за (дез)информиране, а защото липсва контракандидат.

Понта би могъл да стане фаворитът, защото е млад, защото има време да учи, но само ако спазва обещанията си, включително отнасящите се до независимостта на правосъдието. Ако обаче запази тактиката си да казва едно в кабинета на американския вицепрезидент и друго в изявленията си пред пресата, дори при липсата на сериозен контракандидат, Виктор Понта може да се провали.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.