Милиардер с досие печели избиратели в Чехия

Франс прес

Андрей Бабиш. Снимка: сайт на АНО

Разочаровани от традиционните политически партии, чехите насочват вниманието си към новодошлия на политическата сцена Андрей Бабиш, аграрен и медиен магнат, който предложи изненада на предсрочните в петък и събота парламентарни избори.

Символът на това недоволство – огромна скулптура на ръка, показваща среден пръст, създадена от неконформистки настроен скулптор – се носи по Вълтава три дни преди изборите, точно пред Пражкия замък, където е разположено президентството.

Благодарение на неговите изявления, считани за популистки от пресата, центристкото движение АНО, основано от Бабиш през 2011 година, спечели подкрепата на над 10 на сто от имащите намерение да гласуват.

АНО („Да“ на чешки) е „анти-политическо движение, което се популяризира с лозунги от типа „ние не сме като политиците“ и „ние работим здраво““, заяви пред Франс прес политологът Иржи Пехе.

Бабиш е собственик на консорциума „Агроферт“, номер 1 в земеделския сектор и номер 2 в националната химическа индустрия, и партньорството с него може да стане неизбежно в 200-местната долна камара, въпреки че проучванията предсказват победа на Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП).

Роден в Словакия, 59-годишният Андрей Бабиш заема 736-о място в списъка на „Форбс“ за най-богатите хора в света. Неговият консорциум „Агроферт“ включва около 200 предприятия и реализира общ оборот от 5,12 милиарда евро.

От тази година Бабиш контролира и първата местна медийна група МАФРА, която публикува големите издания „Млада фронта днес“ и „Лидове новини“.

Агресивната кампания на човека, чието богатство се оценява на 1,5 милиарда евро, се базира на лозунг, напомнящи този на американския президент Барак Обама: „Да, ще живеем по-добре!“

„Ако някой има пари и добър маркетинг, ще получи подкрепа“, коментира за АФП Йозеф Млейнек, анализатор в Карловия университет в Прага, добавяйки, че „сегашната ситуация е благоприятна“ за Бабиш.

Дясноцентристкото правителство на премиер Петър Нечас падна през юни след серия от скандали за политическа корупция.

Според неотдавнашно проучване, абсолютното мнозинство от чехите (94 на сто) са убедени, че „корупцията на правителствено равнище е повсеместна“. Бабиш не пропуска да подчертае, че влиза в политиката, за да „промени“ това положение.

„Изключително ме е срам да виждам как политиците заемат последно място в класацията на професиите, които чехите ценят най-високо“, заяви той със силен словашки акцент по време на предизборна среща в Прага.

„Чистачките са на предпоследно място. Но те поне оставят след себе си чист под. Докато политиците знаят само да говорят и да обещават“, добави той под гръмките аплодисменти.

Чешката преса понякога е сурова с Бабиш. Седмичникът „Респект“ го обвинява, че е създал „опасна комбинация: бизнес – политика – медия“. Ежедневникът „Хосподарске новини“ го обвинява, че „като се опира на индустриална, медийна и финансова мощ, изгражда империя, която се готви да защитава с политическа власт“.

Лидерът на АНО обаче отхвърля твърдо всякакви прилики с бившия италиански премиер Силвио Берлускони.

„Берлускони е работил с мафията, а аз се боря срещу нея. Той извършва данъчни измами, докато аз плащам стотици милиони данъци. И не се отдавам на сексуални авантюри“, увери той наскоро.

За някои избиратели, богатството на Бабиш е предимство. „Има достатъчно пари, за да не му се налага да печели още“, смята студентката Клара Витова.

Имиджът на Андрей Бабиш се помрачава от принадлежността му към Комунистическата партия преди падането на тоталитарния режим през 1989 година, както и от обвиненията в медиите за сътрудничество с бившата комунистическа тайна полиция Държавна сигурност.

„Вярно е, че досието ми не е от най-добрите“, признава той. Привържениците му изглежда не обръщат внимание. „Това не ми харесва особено, но въпросът е преди всичко дали може да предложи реалистична програма“, обяснява 18-годишният студент Щепан Денк.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.