Унгарци искат да създадат анклав в Украйна

в. Независимая газета

Унгария може да създаде проблеми на Украйна по пътя й към евроинтеграция, заяви Бела Ковач, депутат от Европарламента. Той напомни за искането в украинската Закарпатска област да бъде създаден Притисянски окръг, включващ селищата на унгарското етническо малцинство. Тази общност от близо 150 хил. души може да се превърне в сериозен проблем за Киев.

Евродепутатът говори тези дни в закарпатския град Берехове, където се състоя форум на унгарската крайнодясна партия „Йоббик – Движение за по-добра Унгария“. На изборите за Европарламент през 2009 г. „Йоббик“ събра 14,77 на сто от гласовете в Унгария и получи три от 22-те места, запазени за страната.

Партията се прочу с акции в защита на унгарците в чужбина и действа особено активно в Закарпатието. Нейният лидер Габор Вона, посетил форума в Берехове, разкритикува официална Будапеща, че не защитавала достатъчно твърдо правата на етническото малцинство в Украйна. Делегатите заплашиха Киев с проблеми по пътя към евроинтеграция, ако не бъдат защитени интересите на унгарската общност. Според украински експерти не става дума за подписването на споразумение за асоцииране и зона на свободна търговия с ЕС, насрочено за края на ноември, а за по-нататъшното ратифициране на документа от парламентите на всички страни в Евросъюза.

„Ако макар и един парламент не ратифицира споразумението, то няма да влезе в сила. Унгарските радикали може да използват това в играта си, както впрочем и ред политически групи в другите държави от ЕС. Нещо подобно се случи и по време на подготовката за влизане на Украйна в СТО. Киев се справи тогава с положението, ще се справи и сега. Ще решаваме проблемите поред – ще преговаряме, ще стигаме до компромис“, заяви пред нашия вестник Костянтин Бондаренко, оглавяващ Института за украинска политика. Той уточни, че структури на ЕС ще изпълнят ролята на арбитър в преговорите на Киев с парламентите на европейските страни. „Необходим е здрав разум. Инак от лозунги в защита на правата на етническите малцинства може да се стигне до посегателства върху териториалната цялост на Украйна“, забеляза експертът.

Помолен да коментира дали украинската власт се опитва да избегне сепаратистки прояви, лидерът на Партията на унгарците в Украйна Миклош Ковач каза: „През 21-и век е общопризната норма, че най-ефективната борба срещу сепаратизма е да бъдат създавани комфортни условия за живот на етническите малцинства“. Положението с правата на унгарците според него е незадоволително: „В Украйна се провежда класическата ленинска етническа политика: нека си пеят и танцуват с народни носии, само да не се бъркат в политиката. Предизборно територията, населена с компактни маси унгарци, се дели между три окръга, за да не може малцинството да излъчи единни кандидати и да се сплоти в тяхна подкрепа. Властта се стреми да премахне самоорганизацията сред унгарците – да си отгледа псевдоунгарски лидери с ръчно управление“.

Според политика се формират условия, подбуждащи хората да не записват децата си в унгарски училища, „а който получи средно образование на майчин език, е поставен в неравни условия при кандидатстване във висши училища. Защото трябва да мине същите задължителни тестове по украински език и литература като завършилите украински училища“. След като вижда нещата по този начин, лидерът на Партията на унгарците в Украйна смята за необходимо общността да получи подкрепа от унгарските политици. Той не изключва дори да се постави като условие колективните права на местните унгарци да се спазват в хода на евроинтеграцията – никакви стъпки няма да са прекомерни, щом става дума да се опази идентичността на унгарската общност в Украйна. „На теория унгарското правителство последователно подкрепя автономията на унгарците в чужбина. Ще видим“, заключи той.

Официално Будапеща подкрепя евроинтеграцията на Украйна както на национално равнище, така и в рамките на Вишеградската група (Унгария, Полша, Словакия и Чехия). Неотдавна унгарският външен министър Янош Мартони говори пред форум „Европа-Украйна“ и заяви, че от украинските успехи ще зависи успехът на цялото Източно партньорство. Той изрази надежда членките на ЕС, които все още се колебаят дали да бъде сключено споразумение за асоцииране с Украйна, да се отърсят от тези съмнения преди ноемврийската среща на върха във Вилнюс. „Сега са големи шансовете за подписване на споразумение“, каза външният министър. Киев обаче предполага, че Будапеща води сложна игра. И напомня, че унгарската власт съществено облекчи процедурата за получаване на гражданство.

Представител на обществена организация от Ужгород, пожелал анонимност, разказа пред „Независимая газета“, че за момента към 50 хил. жители на Закарпатието са се сдобили с унгарски паспорти. „Официални данни няма, защото е незаконно – Украйна забранява двойното гражданство. Мнозина обаче искат паспорт на държава от ЕС, който дава много възможности. И лесно го получават. Стига да докажат, че техни предци са били унгарски граждани преди 1920 или през 1938-1945 г. (или да си платят на някоя от многото търговски структури, предлагащи подобни документи). Да представят копия от украинските си документи. И да научат наизуст клетвата за вярност на унгарски език.“

Според източници на вестника ни унгарски паспорт може да се купи с помощта на украински фирми, чиито услуги се рекламират в интернета, за 5 до 10 хил. евро. Този път към Европа избират не само жители на Западна Украйна, а унгарските власти гледат през пръсти на това положение. Костянтин Бондаренко е убеден, че украинците, желаещи да получат унгарски, румънски или полски паспорт, си поставят главно социално-икономически цели: „Това е шансът им за работа или образование в ЕС“.

Володимир Фесенко от украинската Конституционна асамблея, шеф на аналитичния център „Пента“, също е сигурен, че унгарците от Закарпатието не тъкмят сепаратистки кроежи. „Шумотевицата се вдигна заради шумно изявление на една крайнодясна партия. Не по-малко шумни прави обаче и украинската десница, например партията „Свобода“, настояваща да бъде съборен унгарският мемориален знак в Закарпатието“, каза той за „Независимая газета“.

Експертът припомни, че в Унгария догодина ще има парламентарни избори и партиите гледат да се изявят. „Там разработват реформа на изборното законодателство, за да могат да гласуват унгарците от чужбина. Партията „Йоббик“ може би иска да я подкрепят украинските унгарци. Новото в изборния процес обаче не засяга страните, забранили двойното гражданство“, каза той.

Фесенко смята, че изявленията по въпроса са политически игри и хората в Закарпатието на практика не се вслушват в тях. „В Крим например от време на време някой огласява лозунги, в които може да съзреш сепаратизъм. В Западна Украйна обаче не сме чували нищо подобно. И трябва да признаем, че правата на унгарското малцинство все пак са гарантирани по-добре от тези на много други етнически малцинства, включително на кримските татари“, казва той. Експертът признава, че избирателните окръзи се очертават независимо от интересите на етническите общности: „И това трябва да се промени, но спокойно и без сандали. Та нали унгарците изпратиха свой представител във Върховната рада – Ищван Гайдош стана депутат (от Партията на регионите, бел. на изданието)“.

ЕС поставя на страните кандидатки за членство специални изисквания, засягащи правата на етническите малцинства, посочи Володимир Фесенко. В момента обаче Украйна се готви да сключи споразумение за асоцииране и зона за свободна търговия; засега не става и дума за пълноправно членство, дори в бъдеще. Затова независимо от усилията на унгарските радикали Европейският парламент едва ли ще вдига твърде много летвата на изискванията към Киев.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.