Пълна окупация на Софийския университет

Малко след 20:30 ч. в петък протестиращите в зала 272 на Ректората блокираха всички изходи на сградата. В момента вратите са затворени с вериги, а студентите са наложили строг пропускателен режим, в координация с частните охранители на централната сграда на Софийския университет.

До решението за ескалиране в действията на окупаторите се е стигнало след няколко часово студентско заседание в блокираната от вече 2 дни аудитория. Към момента около 50 студенти са в Ректората и възнамеряват да поддържат безсрочния протест, прераснал в превземане на сградата.

Пред  медиите те прочетоха нова своя декларация, свързана с решението за по-радикални действия. В нея недоволните учащи пряко извеждат разпускането на 42-рото Народно събрание като искане на тяхната демонстрация, а заедно с това и потвърждават намерението да държат Ректората окупиран до постигане на целите й. Пълният й текст можете да прочетете в края на новината.

Окупаторите не допускат никакви външни лица в сградата, но са заявили намерението да не попречат на провеждането на насрочен правен изпит. Той ще се състои между 7 и 15 ч. Всякакви други занятия в сградата са отменени. В нея се намира зам.ректорът на СУ доц. д-р Милена Панайотова, която е заявила, че подкрепя студентите в действията им.

Не на тази позиция са представители на Студентски Съвет, които провеждат извънредно заседание в пицария близо до Ректората. Представителни на СС са заявили пред репортер на нашата медия, че решението за пълно блокиране на сградата е взето от протестиращите студенти, без да бъде съгласувано с никой друг.

Действията на учащите в Софийския университет започнаха преди 2 дни, когато демонстрантите окупираха най-голямата аудитория в Ректората – зала 272. Ден по-късно акцията се разшири във ФМИ, ФЖМК и още няколко факултета на СУ. За сметка на пълното превземане на централната сграда, блокирането на зали по факултетите е преустановено.

Протестиращите решиха да допуснат и провеждането на събитието Форум Ключ в Аулата на Ректората.“Ранобудните студенти” заявиха, че с тях са се свързали български студенти в Грьонинген, Холандия. Те смятат утре да окупират един от входовете на своя университет, в знак на солидарност към окупиралите Ректората.

ДЕКЛАРАЦИЯна студентите, окупирали Ректората на Софийския университет

„Св. Климент Охридски“

на 25 октомври 2013
Уважаеми г-н Ректор,

уважаеми госпожи и господа преподаватели и администратори в Алма матер, скъпи колеги – докторанти и студенти, уважаеми съграждани!
Осъзнавайки историческата си отговорност пред българското общество, страхувайки се единствено от страха, желаейки възстановяването на демокрацията и върховенството на закона в Републиката, предвиждайки неминуемите отрицателни ефекти от продължаването на мандата на XLII-то Народно събрание, разгневени срещу системното накърняване на конституционния ред в страната, убедени, че принципността и прозрачността на управленческия процес е условие, без което не може да съществува истински ред, заставайки непоколебимо на страната на равенството пред законите срещу картелно-партократския хаос, имайки висшата цел България да бъде държава с управление, стъпващо на нравствени ценности, а не на лични изгоди, напълно сигурни, че като студенти и граждани имаме пълното право на законни и осветени от демократична традиция протестни действия и че Университетът е място на стойности, а не само на лекции, приемайки с радост заявената подкрепа на водещи университетски преподаватели и на възмутените граждани, протестиращи вече над четири месеца срещу управление, изпаднало в морален колапс; и вярвайки в справедливата воля за промяна на българското гражданско общество, ние, студентите на Софийския университет, въвеждаме режим на безсрочна и ефективна
ОКУПАЦИЯ
на Ректората на това наистина Висше училище със следните ЦЕЛИ:

– 1. незабавно разпускане на XLII-то Народно събрание;

– 2. възможно най-бързо насрочване на нови парламентарни избори;

– 3. нетърпимост на общественото тяло към ширещото се престъпно беззаконие в най-високите етажи на държавното управление;

– 4. превръщането на България в цивилизована, правова държава;

– 5. и утвърждаването на справедливостта и знанието като високи обществени ценности.
ОКУПАЦИЯТА на Ректората на нашия Университет ще протече при следните УСЛОВИЯ:

– 1. установяване на окупационен студентски контрол върху сградата на Ректората;

– 2. възпрепятстване на редовни учебни и повечето административни дейности в Ректората;

– 3. самостоятелно осигуряване на реда в Ректората при стриктно спазване на университетската автономия и без външни намеси;

– 4. спазване на досега приетите Правила от Декларацията за частичната Окупация на 272 аудитория от 23-25 октомври 2013;

– 5. опазване на имуществото на Университета и уважение към Ректора и университетското ръководство;

– 6. установяване на наш строг пропускателен режим на входовете и изходите на Ректората;

– 7. и допускане при възможност на силно ограничен брой администратори по препоръка на университетското ръководство за онзи минимален брой дейности, без който Университетът би претърпял значителни загуби от финансов и/или научен характер.
Това е нашият окончателен вот на недоверие към загубилите всякаква легитимност практики в управлението на България.

Ние, студентите

272 аудитория, Ректорат на СУ,

София,

25 октомври 2013

По Радио Реакция

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.