Румъния е лидер в Европа по обучение на компютърни специалисти

Всяка година 5000 инженери, специалисти в информационните технологии, се дипломират в Румъния. Страната е лидер в Европа в тази подготовка и шеста в света, стана ясно на пресконференция на румънската делегация на изложението за информационни технологии в Хановер.
Това ноу-хау е признато от редица световни компании в отрасъла. Алкател, Сименс, Оракъл, Амейзън, Майкрософт, Интел присъстват в редица големи градове в Румъния – специално в Букурещ и Тимишоара, където се случва да сключват партньорства с университети, пише в свой обзор от изложението агенция Франс прес.
Според румънските представители в Хановер румънският работник е един от най-конкурентноспособните в света, дори сравнен с колегите му от Индия или тези от другите страни от Източна Европа.
Румъния е само подизпълнител, но днес в страната има близо 3000 фирми в областта на високите технологии, които създават годишен търговски оборот от 400 милиона евро.
Сред най-изявените в областта е фирмата Bitdefender, специализирана в областта на сигурността на компютрите. Създадена през 2001 г. в Букурещ, тя има днес световен успех. Близо 40 милиона клиенти в света използват нейните антивирусни програми и „малцина са тези, които знаят, че става дума за румънски продукти“, съобщи Джинджър Йеровшек, директор по продажбите.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.