Евразийският проект на Москва прераства в Турско-Сирийско-Индийско-Съветски съюз,

Колаж: иносми

Казахстанският президент Нурсултан Назарбаев предложи в Минск Евроазиатската икономическа общност (ЕврАзИО) да се премахне, а Митническият съюз (Русия, Беларус и Казахстан) да приеме Сирия и Турция, пише „Комерсант“ и коментира това „елегантно предложение“ под заглавие „Интеграциозни процеси“.

Руският президент Владимир Путин го подкрепи и съобщи, че Индия също е потенциален член на Митническия съюз, посочва вестникът.

На заседание в беларуската столица лидерите на ред страни от ОНД обсъдиха вчера проектодоговор за Евразийски икономически съюз. Очаква се новото сдружение да стане факт през 2015 г.

На форума „стана ясно, че животът в Митническия съюз не радва особено страните участнички“, обобщава „Комерсант“.

Беларуският лидер Александър Лукашенко например се оплакал, че ограниченията във взаимната търговия „дори станали повече“. Същевременно приветствал желанието на Армения да се присъедини и допуснал, че предстоящото асоциирано членство на Украйна в ЕС може да бъде съчетано с участие в Митническия съюз.

Евентуалното сирийско членство в Митническия съюз е „абсолютно неправдоподобно само на пръв поглед“ и „ще отвори изненадващи възможности“, коментира изданието.

„Освен безмитен износ на оръжия затам и внос на магарета плюс камили обратно ще може да говорим (винаги и пред всички) за една истински глобална интеграция. Е, ще се наложи да повоюваме с въстаниците, после да поучастваме във възстановяването на разрушеното сирийско народно стопанство. Всички тия дреболии обаче помръкват пред блестящата възможност да видим на преговорната маса сред участниците в Митническия съюз законно избрания президент на Сирия Башар Асад“, иронично коментира руският всекидневник.

Освен „подочутото“ желание на Сирия да влезе в Митническия съюз Назарбаев съобщил, че към него се обърнал с подобно искане и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Според казахстанския премиер членството на Турция би спряло „цялата критика“ и „всички въпроси“ на Запада дали Русия и ОНД не възстановяват Съветския съюз. „Ще се появят обаче нови“, предупреждава „Комерсант“.

„Стремежът на Турция да влезе в Митническия съюз е по човешки разбираем – най-важното е да изпревари Армения“, пише изданието. Владимир Путин също „демонстрирал геополитически амбиции“ с изявлението, че в разговор с него индийският премиер Манмохан Сингх споделил „голямото желание“ на Индия да сключи с Митническия съюз договор за свободна търговия. А в бъдеще явно и да стане член, забелязва всекидневникът.

Така на вчерашното заседание внезапно се очертаха контурите на Турско-Сирийско-Индийско-Съветски съюз, резюмира „Комерсант“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.